Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A PARADICSOMLEVESEK 9.

2016.12.01

LEVESEK LEXIKONJA

PARADICSOMLEVES PÜRÉBŐL
Elkészítése:
Egészen világos rántást készítünk, majd simára keverjük a paradicsompürével. Vizet hozzáadva simára dolgozzuk, és leves sűrűségűre hígítjuk. Sózzuk, cukrozzuk, egészben tesszük bele a vöröshagymát és egy kis zellergumót. Kb. 10 percig forraljuk, tálaláskor a zöldségeket kiszedjük.
Betétként rizst vagy pirított zsemlekockát adunk hozzá.

PARADICSOMLEVES RÉZI NÉNI MÓDRA
Elkészítése:
Tégy föl szép érett paradicsomokat vízzel, hagyd elfőni, szűrd át szitán, készíts vékony rántást apróra vágott vöröshagymával, ereszd föl a paradicsomlével, hagyd forrni, főzz bele rizst, s miután a rizsszemek már fölpattantak, tálald föl.

PARADICSOMLEVES TOJÁS NÉLKÜL KÉSZÜLT CSIPETKÉVEL
Hozzávalók:
75 dkg paradicsom, 6 dkg liszt, 1 evőkanál forró víz, 2 dkg zsír, só, cukor.

Elkészítése:
Az érett paradicsomokat megmossuk, hibás részeit kivágjuk, a többit összezúzzuk és - egy deciliter vízzel - tűzre tesszük. Főzzük, amíg a héja összezsugorodik. Szitán áttörjük. Langyos zsírban a lisztet halvány rózsaszínűre pirítjuk. Felengedjük kevés vízzel, majd az áttört paradicsommal. Ízesítjük sóval, és aki édesen szereti, kevés cukorral. Felforraljuk.
Közben elkészítjük a csipetkét. A lisztet egy evőkanálnyi forró vízzel kemény tésztává gyúrjuk, és a forrásban levő vízbe csipegetjük.
Főzzük, amíg a csipetke megfő és azonnal tálaljuk.
Ha csipetke helyett a levesbe kockára vágott burgonyát teszünk, és puhára főzzük, ez a paradicsomos burgonyaleves.
Ha a forrásban levő levesbe felvert tojás öntünk, ez a tojásos paradicsomleves.

PARADICSOMLEVES TOJÁSOS RESZELT SAJTTAL
Hozzávalók:
60 dkg paradicsom, só, cukor, 4 db tojás, 4 evőkanál reszelt sajt, snidling

Elkészítése:
A paradicsomot forró vízbe mártva lehámozzuk, negyedekre vágjuk és kb. másfél liter, hideg vízben szétfőzzük, majd sűrű szitán áttörjük. Ízlés szerint megsózzuk, és megédesítjük, azután újból felforraljuk, s közben belecsurgatjuk az enyhén megsózott, felvert tojásban elkevert reszelt sajtot.
Végül a tűzről levéve, megszórjuk finomra vágott snidlinggel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - PARADICSOMLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.