Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - PARADICSOMLEVESEK 13

2018.09.25

LEVESEK LEXIKONJA

TEJSZÍNES PARADICSOMLEVES
Elkészítése:
Törjünk át szitán 20 dkg friss paradicsomot vagy hámozzuk meg, magozzuk ki és turmixgépben forgassuk 1 percig. Tálalás előtt ízesítsük 2 evőkanál tejszínnel.

TENGERI PARADICSOMLEVES
Hozzávalók:
50 dkg nyers, érett paradicsom, 0, 5 l paradicsomlé, 50 dkg fagyasztott tengeri hal, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 dl száraz vörösbor, 1 csapott evőkanál liszt, citromlé, cukor, só, őrölt fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése:
Az olajat felhevítem, rádobom a héjától megfosztott és felszeletelt paradicsomot meg a zúzott fokhagymát. Fedő alatt, saját levében pár percig párolom, majd megsózom, megborsozom és ráöntöm a paradicsomlevet 3 dl vízzel együtt. Citromlével, cukorral ízesítem, és besűrítem a borral, a tejföllel és a liszttel elkevert habarékkal.
Felforralom, végül a közben csíkokra vágott, megsózott haldarabokat óvatosan beleeresztem a levesbe.
15 percig lassú tűzön főzöm.
Ízlés szerint csipetnyi cukorral fűszerezem.

TOSCANAI PARADICSOMLEVES
Hozzávalók:
50 dkg érett paradicsom, 30 dkg szikkadt fehér kenyér, 2 gerezd fokhagyma, 4 ek olívaolaj, 1 liter forró húsleves, 1 csomó bazsalikom, só, bors

Elkészítése:
A paradicsomot 1 percre forró vízbe teszem, lehéjazom, felvágom és kimagozom. A kenyeret lehéjazom, és apróra vágom, a fokhagymát megtisztítom, és apróra vágom. Az olajat egy fazékban felmelegítem, és a fokhagymát megpárolom benne. Beleteszem a kenyeret és gyakori forgatással felszívatom vele az olajat. Hozzáadom a felaprított paradicsomot és néhány percig párolom. Hozzáadom a húslevest és egészben a mosott bazsalikomot, enyhén sózom és borsozom.
Fél óráig lefedve főzöm, miközben egyszer-kétszer megkeverem.
A kenyérnek teljesen fel kell oldódnia!
Ízesítem, kiveszem a bazsalikomot, pár csepp olívaolajat cseppentek rá és forrón tálalom.

ZELLERES PARADICSOM-KRÉMLEVES
Hozzávalók: - A leveshez
1 kis doboz paradicsompüré, 1 kis zellergumó, 1 csokor zeller-zöld, 2 friss paradicsom, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 marhahúsleves-kocka, 5 dl tej, ízlés szerint cukor és só, 1 késhegynyi törött fekete bors
A galuskához
1 tojás, 2 evőkanál liszt, 1 dkg vaj, csipetnyi só

Elkészítése:
A zellert gondosan megtisztítjuk, majd lereszeljük, vagy nagyon apróra összevágjuk. Fazékba öntjük az olajat, rászórjuk a reszelt zellert, és egy-két percig pirítjuk. Ezután ráöntjük a tejet, beletesszük a húsleveskockát és a többi fűszert, majd fedő nélkül (nehogy a tej kifusson) felforraljuk, és a zellert megfőzzük. Közben a paradicsompürét simára keverjük a liszttel és 3 dl vízzel, majd beleöntjük a forrásban lévő levesbe. Folytonosan kevergetjük, és 5 percig forraljuk. A tojást kikeverjük az olvasztott, de már nem forró vajjal és a liszttel. Meg is sózzuk, ezután egészen apró galuskákat szaggatunk belőle a forrásban lévő levesbe.
Végül a megmosott és nagyon finomra aprított zeller zölddel meghintjük, és azonnal lehúzzuk a tűzről.
Tehetünk a leveses csészékbe egy-két friss, kockára vágott paradicsomot, erre merjük rá a levest.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - PARADICSOMLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.