Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A RAGULEVESEK 1.

2017.03.08

LEVESEK LEXIKONJA

BÁRÁNY RAGULEVES (SHEEP’S-HEAD BROTH)
Elkészítése:
Kérje meg a hentest, hogy bárdjával hasítsa ketté a bárányfejet. Alapos mosás, súrolás után tegye nagy fazékba azt. Öntse fel öt-hat liter vízzel, és adjon hozzá bőven sárgarépát, petrezselyem gyökeret, vörös- és póréhagymát, kakukkfüvet, csombort, borsot, babérlevelet és sót. Tegye fel a tűzre és forralja fel, majd fedő nélkül gyöngyözve főzze, míg a habját elfövi. Aztán fedő alatt főzze tovább. Két óra múlva emelje ki a fejet és csontozza ki. A nyesedéket felaprítva tegye vissza a levesbe. Gazdagítsa a levest zöldborsóval és rizzsel.
Ha minden puhára főtt, forrón tálalja és hintse meg vagdalt kaporral.

BORJÚRAGU LEVES
Hozzávalók:
25 dkg borjúhús, 25 dkg borjúcsont, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 zellergumó, 1 kis fej kelkáposzta, 4-5 gomba, 1 fej hagyma, 1 zöldpaprika, só, bors, olaj, citromlé

Elkészítése:
A csontot főni tesszük a hagymával, zöldpaprikával és pár szem borssal. A borjúhúst apróra vágjuk, a megtisztított zöldséget és a gombát, a kelkáposzta sárga közepét vékony szeletekre vágjuk, és mindezt olajon pároljuk. Amikor megpuhult, megszórjuk liszttel, jól összekeverjük, rászűrjük a csontlevet, és tovább főzzük még tíz percig.
Aki szereti, citromlével savanyíthatja.

BORJÚ VAGY SERTÉS RAGULEVES
Elkészítése:
50 dkg borjú- vagy sertéshúst, 1 1/2 cm nagy kockára vágjuk, 5 dkg megtisztított és apróra vágott répa és petrezselyem gyökeret és zellert. 3 1/2 dl hideg vízben elkezdjük főzni, ha felforrt, megsózzuk, ha megpuhult, világos petrezselymes rántást készítünk 1 dkg lisztből, 1 dkg vajból vagy zsírból egy kevés vízzel simára keverjük, és ezzel berántjuk, 10 percig forraljuk.
Betétnek zsemlegombócot lehet belefőzni.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A RAGULEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
  
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.