Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A RAGULEVESEK 4.

2017.05.14

LEVESEK LEXIKONJA

DUDAHEGYI VADRAGU
Elkészítése:
A vesét, az előfőzött szívet és a húst, csíkokra vágják. Szalonnás-hagymás alapot készítenek, s apróra vágott vöröshagymán, szalonnán kezdik a húst párolni. A szívet, vesét csak akkor teszik bele, ha már félig átfőtt. Fűszerezik babérlevéllel, borókabogyóval, naranccsal, citrommal, kakukkfűvel, oregánóval, bazsalikommal, sóval, borssal, paradicsompürével, fehérborral.
A végén az egészet tejfölös habarással sűrítik.

EGYSZERŰ RAGULEVES
Hozzávalók:
1 csomag csirkeaprólék, vagy csirkeszárny. 25 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem, karalábé, zeller) 1 közepes fej vöröshagyma, 5 dkg zöldborsó (mirelit) 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, só, bors, pirospaprika, galuska

Elkészítése: A csirkeaprólékot megtisztítjuk, megmossuk és vízben feltesszük főni. A zöldséget megtisztítjuk, megmossuk és kockára v. karikára vágjuk. Beletesszük a levesbe a zöldségeket és az apróra vágott hagymát. Sóval, borssal ízesítjük. A borsót kicsit később tesszük hozzá. Ha a hús jól megpuhult, a forrásban lévő leveshez hozzáadjuk a rántást, és 1/2 bögre lisztből és 1 tojásból készített galuskát szaggattunk bele. Az apróra vágott petrezselyemzöldet a tálalás előtt adjuk hozzá. 40 perc alatt elkészíthető

ERDÉLYI CSIRKE RAGULEVES
Hozzávalók:
1 adag csirkeaprólék, 1 l víz, 5 szem bors, 1 babérlevél, 1 sárga- és egy fehérrépa, 4 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, ecet, citrom, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A csirkeaprólékot megtisztítjuk és feltesszük 1 liter vízben főni. Megsózzuk, adunk hozzá 5 szem borsot, 1 babérlevelet, egy-egy megtisztított és négyrét vágott sárga- és fehérrépát. Lassú tűzön puhára főzzük. 4 dkg vajból 1 evőkanál liszttel világos rántást készítünk, és besűrítjük vele a levest. Egy kevés ecettel, de még jobb citrommal, kellemesen savanykássá tehetjük. Még forraljuk pár percig. Végül a 2 dl tejfölt simára keverjük 1 evőkanál liszttel, és tésztaszűrőn keresztül közben kevergetve belecsurgatjuk a levesbe.
Ettől válik szép simává, finommá levesünk.
Kiegészítjük 2 liternyire és még 2-3 percig, forraljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A RAGULEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.