Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - RAGULEVESEK 7.

2018.12.19

LEVESEK LEXIKONJA

LESTYÁNOS CSIRKE-RAGULEVES
Hozzávalók 4 személyre:
1 csirkemell, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg zöldbab, 10 dkg zeller, 10 dkg fehérrépa, 2 evőkanál liszt, 4 evőkanál tejföl, 1 evőkanál citromlé, olaj, lestyán, petrezselyem, zeller zöld, só

Elkészítése:
A csirkét bőrözd le, csontozd ki, vágd ujjnyi csíkokra és tedd fel főni 1,5 liter hideg, sós vízben a csonttal, lestyánnal, zeller zölddel, petrezselyemmel. Ha a hús már félig puha, tedd bele a darabolt zöldségféléket is. A liszttel készíts fehér rántást és ezzel sűrítsd be a levest, majd lassan csurgasd bele a felmelegített tejfölt.
Még egyszer forrald össze és apróra vágott lestyánnal, meg citromlével végezd el az utóízesítést.
(A csontot, a szétfőtt zeller zöldet, szálas lestyánt, petrezselymet természetesen vedd ki a tálalás előtt.)

LIBA-RAGULEVES 01.
Hozzávalók:
fél kiló libaaprólék, 15 dkg vegyes zöldség, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 2 ek liszt, fél citrom leve, mustár, só, bors, 2 főtt tojás, 15 dkg főtt rizs

Elkészítése:
A finomra vágott hagymát zsíron megpirítjuk, az összevagdalt aprólékot és a kockákra vágott zöldséget is hozzáadva megpároljuk az egészet. Ha már majdnem puha, liszttel megszórjuk, és kellő mennyiségű vízzel felöntjük.
Sót, borsot, mustárt és citromlevet adunk hozzá, tejföllel habarjuk, és jól kiforraljuk.
Betétként rizst és darabolt tojást adunk bele.

LIBA-RAGULEVES 02.
Hozzávalók:
50 dkg libaaprólék, 12 dkg vegyes zöldség, 4 dkg vöröshagyma, 12 dkg rizs, 2 db főtt tojás, 0,1 l tejföl, 10 g mustár, 4 dkg liszt, 0,5 db citrom, só, bors

Elkészítése:
Az összevagdalt libaaprólékot hagymás zsíron pároljuk, hozzáadva a kockára vágott vegyes zöldséget. Ha az anyagok puhulnak, liszttel megszórjuk, vízzel felengedjük. Sózzuk, mustárt, borsot, citromlevet adunk hozzá, tejfölözzük, majd jól kiforraljuk.
Betétként főtt rizst és főtt tojást adunk bele.

NYÚL RAGULEVES A PUSZTÁRÓL - KISKUNSÁGI
Hozzávalók:
70 dkg nyúl a belsőségekkel együtt, 15-15 dkg burgonya és vegyes zöldség, 10-10 dkg zöldpaprika és paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, csokor kapor, pár ek olaj, só, bors, paprika, citromfű

Elkészítése:
A nyúlhúst, a belsőségeket és a zöldségeket kockákra vágjuk. Az olajban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a húst, fűszerezzük és tovább pirítjuk. Felengedjük vízzel, s mikor félig megpuhult a hús, hozzáadjuk a burgonyát, a zöldséget, a paprikát, a paradicsomot és a belsőségeket.
Meghintjük kaporral és puhára főzzük.
A végén összeforraljuk a tejföllel is.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - RAGULEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.