Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAGULEVESEK 9.

2019.05.12

LEVESEK LEXIKONJA

RAGULEVES 04.
Elkészítése: Egy nagy fazékba beletesszük a kockákra vágott birkahúst és 1 liter vízzel kb. 1 órát főzzük. Az első habját leszedjük.
Sózzuk.
Ezután hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, a kelkáposztát, a szemes borsot, babérlevelet, a félbevágott vöröshagymát, a kockázott sárgarépát.
Együtt puhára főzzük.
Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk.

RAGULEVES 05.
Elkészítése:
Egy kis fej vöröshagymát kicsi zsírban megpirítunk, hozzáadjuk a csirkeaprólékot, lehet galamb is, és puhára pároljuk. Adunk hozzá egy kis borspótlót, petrezselyem zöldjét apróra vágva. Feleresztjük vízzel, aztán karikára vágott petrezselymet és sárgarépát teszünk bele, végül rizst vagy tarhonyát.
Nagyon ízletes.

RAGULEVES 06.
Elkészítése:
Készítését lásd raguleves 05.
A különbség az, hogy csirkeaprólékot apróra vágva is felhasználhatunk hozzá, tárkony nélkül, csak zöldpetrezselyemmel ízesítjük, és amikor a hús és a zöldség majdnem puha, 10 dkg zsenge zöldborsót főzünk meg benne. Levesbetétnek májgombócot, májgaluskát, zsemlegombócot főzhetünk bele.
Tálalás előtt 1 dl tejszínt 1 tojássárgájával összekeverünk, és óvatosan beleöntjük a meleg levesbe.

RAGULEVES 07.
Elkészítése:
egy adaghoz 15-20 dkg csirkeaprólékot megmosunk, kis darabokra elvágjuk. Elkezdjük főzni 3 dl hideg vízben. Ha a hús félig puha, megsózzuk és hozzáteszünk 1-1 szál apró kockára vágott petrezselyemgyökeret és sárgarépát, kis darab zellert.
Tálalás előtt finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk.

RAGULEVES 08.
Elkészítése:
Az aprólékot és a kockára vágott zöldséget zsíron átpirítjuk, liszttel behintjük, felengedjük, és puhára megfőzzük

RAGULEVES 09.
Elkészítése:
Egy kis fej vöröshagymát kicsi zsírban megpirítunk, hozzáadjuk a csirkeaprólékot, lehet galamb is, és puhára pároljuk. Adunk hozzá egy kis borspótlót, petrezselyem zöldjét apróra vágva. Feleresztjük vízzel, aztán karikára vágott petrezselymet és sárgarépát teszünk bele, végül rizst vagy tarhonyát.
Nagyon ízletes.

RAGULEVES 10.
Elkészítése: Szárnyas állat aprólékát, vagy borjúhúst összeaprítunk, egy lábosba zsíron pároljuk, miután megsóztuk, apróra vágott petrezselymet teszünk hozzá, ha puha, teszünk rá kevés lisztet, gyakran megkavarjuk, ha a liszt megpirult, föleresztjük vízzel és forrni hagyjuk.

RAGULEVES ANYU MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg sovány sertéshús (lapocka, comb, sovány tarja), 2 evőkanál zsiradék, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csapott evőkanál liszt, 1 teáskanál pirospaprika (aki szereti, tehet bele erőset is), 1 adag vegyes leveszöldség. 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanálnyi őrölt koriander, késhegynyi őrölt babérlevél, késhegynyi reszelt szerecsendió, késhegynyi illatos turbolya, késhegynyi citromfű, 1 dl tejföl, fél citrom leve és reszelt héja, ízlés szerint törött fekete bors, só

Elkészítése:
A húst megmossuk, lecsöpögtetjük, majd kis kockákra vágjuk. A felhevített zsiradékon, erős tűzön fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a megtisztított és nagyon finomra vágott (vagy reszelt) vöröshagymát. Addig sütjük együtt, amíg a hagyma meg nem fonnyad. Ezután rászórjuk a lisztet, állandóan keverve pár percig pirítjuk, majd a pirospaprikával megszórva, felöntjük 2 liternyi vízzel. A megmosott és megtisztított, vékony metéltre vágott zöldséget hozzáadjuk, meghintjük a fűszerekkel, és időnként megkeverve, puhára főzzük.
Ha a leves elkészült, a citromlével elkevert tejfölt hozzáöntjük, de már nem forraljuk.
A tetejét megszórjuk a nagyon finomra vágott zöldpetrezselyemmel, és lefedve 10 perc múlva tálaljuk.
(Azért nem rögtön, nehogy a petrezselyem íze kilúgozódjon a forró levesben.)

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - RAGULEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.