Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RISZLEVESEK 8

2020.01.04

LEVESEK LEXIKONJA

RIZSLEVES 04.
Elkészítése:
1-2 marék rizst egészen finomra vágott zöldséggel és lehetőleg ritkacsonttal feltesszük főni. Amikor a zöldség is, a rizs is puha, belekeverünk aprított zöldpetrezselymet.

 

 

RIZSLEVES 05.
Hozzávalók:
Vegyes zöldség 1/4 kg, zsír 5 dkg, liszt 2 dkg, zöldpetrezselyem 1/2 csomó, víz 1,5 l, tojás 1 db, tejföl 2 dl, vaj 2 dkg, citromlé 2-3 csepp, rizs 10 dkg

Elkészítése:
Főzzünk különféle zöldséget jó puhára, és készítsünk világos rántást, finomra vágott petrezselyemmel.
A megfőtt zöldséget átszűrjük, és levével a rántást feleresztjük és forrni hagyjuk.
Ekkor kevés rizst teszünk bele főni, vigyázva arra, hogy a szemek egészben maradjanak.
Tálaláskor a tálban egy tojás sárgáját, 2 dl tejfölt, 2 dkg vajat, 2-3 csepp citromlevet jól elkeverünk, és a forró levest ráöntjük.

RIZSLEVES 06.
Hozzávalók:
olaj, pirospaprika, vöröshagyma, rizs, só

Elkészítése:
Az olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, rizst, meghintjük pirospaprikával.
Felengedjük vízzel, sózzuk.
Jól használhatjuk hozzá a maradék párolt barnarizst.
Akkor felforralás után tesszük bele, és csak átforraljuk, máris készen van.
Nyáron zöldpaprikával tehetjük még ízesebbé.

RIZSLEVES 07.
(MAMI MÓDRA)
Elkészítése:
5-6 deka rizst 2 deka vajon vagy zsíron megpárolunk.
Hús vagy csontlével föleresztve puhára főzzük. Ismét hús- vagy csontlével öntjük föl kellő hígra, majd 2 deci tejföllel és 1 kanál liszttel behabarjuk.
Kellőleg megsózni, fölforraljuk és a levese tálban diónyi vajjal elkevert 1-2 tojássárgájára, forrón ráöntjük.
(Minden személyre egy nagy kanál rizs.)

RIZSLEVES
(VILMA NÉNI)
Elkészítése:
5 dkg rizst 2 dkg zsíron halványan megpirítunk, egy pici paprikát dobunk rá, 1,5 l vízzel feleresztjük, sót, borsot teszünk bele, puhára főzzük.
Egy tojássárgáját 1 dl tejjel elkeverünk, ráöntjük a forró levesre, tovább nem főzzük.
Lebbencsből és tarhonyából ugyanígy készítjük, csak burgonyakarikákat főzünk bele.

RIZSLEVES 09.
Elkészítése:
1 kg borjúcsontot, 1 kg leveszöldséget sóval, borssal, 10 dkg őrölt marhamájjal, 2 1/2 liter vízzel addig főzök, míg a leves 2 literre lefőtt, fedő alatt, egyenletes lassú forrással.
Egy lábasban zsírt forrósítok, belevetek 5 dkg megmosott tisztított rizst, 10 dkg tisztított, nagy szeletre vágott gombát, 2 evőkanálnyi finomra vágott zöldpetrezselymet.
Kissé sózom, borsozom és lefedve a lábast, addig párolom fedett lángon, amíg azt a vizet, amelyet a gomba enged magából, teljesen elfövi.
Ekkor meghintem 2 evőkanál sima liszttel, pár percig keverem, majd felengedem a leszűrt levessel, és addig hagyom együtt főni, míg a rizs egészen puha lesz.
A levesestálban elkeverek 1 deci tejfelt 1 tojássárgával és egy merőkanál kész levessel, azután hozzáöntöm a többi rizslevest.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A RIZSLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.