Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A SAJT(-OS) LEVESEK 5.

2017.05.04

LEVESEK LEXIKONJA

SAJTOS BURGONYALEVES 01.
Hozzávalók:
30 dkg burgonya, 10 dkg reszelt sajt, 2 dkg vaj, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, 1,25 l marhahúsleves vagy húsleveskockából főtt leves, zöldpetrezselyem, só, törött bors, szerecsendió

Elkészítése:
A húslevesben, vagy a leveskockából főzött levesben, megfőzzük a megtisztított, megmosott és fölszeletelt burgonyát. A megfőtt burgonyát áttörjük, és visszatesszük a levesbe. Hozzáadjuk a friss, hideg vajat, ízlés szerint megsózzuk, törött borssal és szerecsendióval fűszerezzük.
Végül hozzáadjuk a reszelt sajtot meg a tejfölben elhabart tojássárgáját, és apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük.
Pirított zsemlekockával is tálalhatjuk.

SAJTOS BURGONYALEVES 02.
Hozzávalók:
40 dkg tisztán mért burgonya, 10 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 5 dl tej, 2 dl kefir, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor friss, zöld kapor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 púpozott teáskanál finomliszt, 2 dkg vaj (vagy margarin), ízlés szerint só

Elkészítése:
A vajat felforrósítom, ráteszem a lisztet, és kevergetve habzásig hevítem, majd felöntöm a megmelegített tejjel. Folytonos keverés közben sűrűre főzöm, ezután belerakom a közben meghámozott, nyers és hosszú szálakra reszelt (vagy metélt) burgonyát, meg a fűszereket és kissé megsózom. (Nem nagyon, mert a rokfort sós!) Fedő alatt puhára főzöm.
Ezután belekeverem a reszelt sajtot, a megtisztított és zúzott fokhagymát, végül a kevés vízzel egészen simára kevert kefirt. Jól kiforralom, ezután a megmosott és nagyon apróra metélt kaporral ízesítem, de a lángot eloltva alatta, már nem forralom.
Lefedve legalább tíz percig hagyom állni, csak ezután tálalom.


FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A SAJT(-OS) LEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.