Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - SAJT (-OS) LEVESEK 7

2018.09.27

LEVESEK LEXIKONJA

EGYSZERŰ SAJTLEVES 01.
Hozzávalók 4 személyre:
5 dkg reszelt sajt (bármilyenfajta sajtmaradék is jó, akár puha, ömlesztett sajt is; ha nehéz megreszelni, előtte tegyük be a mélyhűtőbe 20 percre, mert így már könnyen reszelhető), 5 dl csökkentett zsírtartalmú tej, 2 dkg vaj vagy margarin, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál liszt, 2 marhahúsleveskocka, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fehér bors

Elkészítése:
A vajon habzásig hevítjük a lisztet, majd felöntjük a tejjel. Kevergetve, kis lángon, sűrűre főzzük, ezután még 5 dl vizet öntünk hozzá. Beletesszük a húsleveskockákat, a zúzott fokhagymát és a reszelt sajtot. Felforraljuk, 5 percig főzzük (vigyázat, mellette kell állni, mert könnyen kifuthat!), végül megkóstolva kevés sóval (csak ha szükséges) és a fehér borssal ízesítjük. A tűzről lehúzva belekeverjük a megmosott és finomra metélt petrezselyem-zöldet, majd jól felkeverve befedjük.
Csak 10 percnyi állás után tálaljuk.

EGYSZERŰ SAJTLEVES
Hozzávalók:
vaj 4 dkg, liszt 4 dkg, tej 6 dl, Karaván sajt 12 dkg, kifli 2 db, fokhagyma 3 gerezd, őrölt fehér bors, só

Elkészítése:
A vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Felengedjük a tejjel, 4 dl vízzel és simára keverjük. Sóval, őrölt fehér borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, belekeverjük a reszelt Karaván sajtot és felforraljuk. Közben a kifli-karikákat vajazott sütőlemezre tesszük, és a sütőben megpirítjuk. Végül fokhagymával bedörzsöljük, minden tányérba 4-5 darabot teszünk és rámerjük a forró levest.

FRANCIA SAJTLEVES 01.
Hozzávalók:
4 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1,2 l húsleves, 1 dl fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, 12 dkg reszelt sajt, 1 db tojássárgája, 2 dl tejföl, só, őrölt fehér bors, szerecsendió

Elkészítése:
A vajat habzásig hevítjük, hozzákeverjük a lisztet, majd habverővel állandó keverés közben hozzáöntjük a zsírtalanított, hidegre hűlt húslevest. Amikor felforrt, beleöntjük a fehérbort, reszelt fokhagymával, fehér borssal, őrölt szerecsendióval ízesítjük, majd belekeverjük a reszelt sajtot. A levest addig forraljuk, amíg a sajt megolvad.
A tűzről levesszük és belekeverjük a tojássárgával elkevert tejfölt.
Azonnal, forrón csészékbe merve tálaljuk.
Háromszögletűre vágott fokhagymás pirítós kenyeret adunk mellé.

Forrás:
LEVESEK LEXIKOONJA - SAJT(-OS) LEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.