Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - SAJT(-OS) LEVESEK 2.

2017.02.27

LEVESEK LEXIKONJA

NORMANN SAJTOS HAGYMAKRÉM-LEVES
Hozzávalók 2 személyre:
30 dkg vöröshagyma, 4 dl húsleves (kockából is készülhet), 2 evőkanál vaj vagy főzőmargarin, 1 piros színű csöves paprika, 4 dkg Gouda, edami vagy trappista sajt, 3 szál friss, vagy 1/2 teáskanál szárított, morzsolt kakukkfű, só, fehér bors

Elkészítése:
A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagyobb kockákra vágjuk. A hagymakockát a vaj- vagy a margarinforgácsokkal együtt speciális műanyag vagy üvegtálba tesszük, és mikrohullámú készülékbe toljuk. Az edényt saját tetejével vagy mikrohullámú fóliával lefedjük, és a hagymakockát 600 watt teljesítményen 5 percig pároljuk. Közben a levest tűzhelyen felforraljuk. A paprikát vékonyan felkarikázzuk, a sajtot lereszeljük. A friss kakukkfüvet megmossuk, lerázzuk, és leveleit lecsipkedjük. A párolt hagymát összetörjük vagy pürésítjük, majd a paprikával együtt a forró levesbe tesszük. A kakukkfű felével, és ha szükséges, sóval, fehér borssal ízesítjük. A levest adagonként porceláncsészékbe merjük, és 1-1 evőkanál reszelt sajttal gazdagítjuk. Visszatesszük a mikrohullámú készülékbe, és a sajtot 20 másodperc alatt megolvasztjuk. A félretett kakukkfűvel megszórva, toast kenyérrel kínáljuk.
Ínyencek
1-1 cikk almát is párolhatnak a hagymalevesben.

 

ŐRSÉGI KAPORLEVES SAJTOSAN Hozzávalók:
10 dkg vaj, 3 ek liszt, 1 csokor kapor, 2 dl tejföl, 25 dkg trappista jellegű sajt, citromlé, só

Elkészítése:
A fele vajból és a lisztből világos rántást pirítunk, beletesszük a vágott kaprot, pirítjuk egy kis ideig együtt és felengedjük 1,2 l hideg vízzel. Sózzuk és felforraljuk. Hozzáadjuk a tejfölt és a maradék vajban megpirított, apró kockákra vágott sajtot. Pár percig főzzük még és citromlével savanykásra igazítjuk az ízét.
Adhatunk hozzá pirított zsemlekockát is.

PARMEZÁNOS HAGYMALEVES ERIKA MÓDRA
Hozzávalók:
2 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg reszelt parmezánsajt, 4 dkg vaj, 2 ek liszt, 2 kifli, 1 dl tejfel, 2 húsleveskocka, mk őrölt fehérbors, késhegynyi őrölt szerecsendió

Elkészítése:
A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagyon finomra vágjuk, majd a vaj felén üvegesre pirítjuk. Ezután a liszttel megszórjuk, és addig hevítjük, míg habos nem lesz. Felöntjük 1 liter vízzel, beletesszük a húsleveskockákat, fűszerezzük és felforraljuk. Ha már forr, takaréklángon 5 percig főzzük. Közben a kifliket vékony karikákra vágjuk, megkenjük a maradék vajjal, forró sütőben pirosra pirítjuk, majd rászórjuk a reszelt sajtot. A levest a tálba merjük, rátesszük a sajtos kifli karikákat, befedjük és 10 perc múlva tálaljuk.
Mi kicsit több sajttal szeretjük, és tálalás előtt nem rakjuk bele a kiflit, mert nekünk nagyon szétázott és úgy nem igazán volt jó.
Próbáljátok kicsit a saját ízléseteknek megfelelően elkészíteni.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A SAJT(-OS) LEVESEK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.