Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - SAJT(OS) LEVESEK 3.

2017.03.14

LEVESEK LEXIKONJA

 


SAJTOS BORSÓ-KRÉMLEVES
Hozzávalók:
20 dkg sárgaborsó, 2.5 dl tejszín, 1 húsleveskocka, 20 dkg sajt, 1 gerezd fokhagyma, bors, só, 2 zsemle, olaj

Elkészítése:
Előző este áztassuk langyos vízbe a borsót. Másnap öntsük le a vizet és öblítsük le. Másfél liter vízbe dobjuk bele a leveskockát, tegyük gyenge tűzre, és ha meglangyosodott, tegyük bele a borsót, valamint a fokhagymát, sózzuk meg, és lassú tűzőn főzzük puhára - kuktában gyorsabb. Ha egészen megfőtt, törjük át. Kapcsoljuk takaréklángra, állandó kevergetés mellett adjuk hozzá a tejszínt és az apróra felkockázott sajtot (egészen el kell olvadnia), végül ízlés szerint őrölt borsot.
Közben az olajon megpirítjuk a felkockázott zsemlét, melyet külön kínálhatunk hozzá. Hidegen is jó!

 

SAJTOS BORSÓLEVES
Hozzávalók 2-4 személyre:
20 dkg sárgaborsó, 2,5 dl tejszín, 1 húsleveskocka, 20 dkg kemény sajt, 1 gerezd fokhagyma, 2 zsemle, olaj, bors, só

Elkészítése:
A húsleveskockát másfél liter vízzel tegyük fel melegedni, s ha már langyos, adjuk hozzá a fokhagymát és az előző este beáztatott borsót. Lassú tűzön főzzük puhára. Ha kész, törjük át a borsót, és lassú tűzön, folytonos keverés mellett adjuk hozzá a tejszínt, s az apróra kockázott sajtot. Ha a sajt elolvadt, szükség szerint sózzuk, borsozzuk. Közben olajon pirítsuk meg a felkockázott zsemléket -- ezeknek majd az asztalnál, a levesre szórva vesszük hasznát.
Ha pedig friss borsóból készítjük a levest (ilyenkor enyhébb a fűszerezése is), akkor a tejszínhez egy kis lisztet adva bele kell habarni.


FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A SAJT(-OS) LEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.