Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SAJT (-OS) LEVESEK 10.

2019.08.26

LEVESEK LEXIKONJA

ROKFORT-KRÉMLEVES PÓRÉVAL
Hozzávalók:
20 dkg márványsajt, 10 dkg Anikó sajt, 10 dkg Óvári sajt, 1 szál póréhagyma, 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 1 liter erőleves (kockából), 1,5 dl tejszín, 1 kávéskanál száraz sherry, 1 kávéskanál Knorr Delikát ételízesítő, őrölt gyömbér

Elkészítése:
Világos, vajas rántást készítünk és felengedjük az erőlevessel. Hozzáadjuk a lereszelt sajtokat, állandó kavarás mellett rövid ideig, lassú tűzön főzzük. Csipetnyi őrölt gyömbérrel, Delikát ételízesítővel ízesítjük. A jól megmosott, felkarikázott póréhagymát is a levesbe tesszük.

A legvégén ízesítjük a száraz Sherryvel, és dúsítjuk a tejszínnel.
Tálaláskor tejszínhabrózsát nyomunk rá.
Elkészítési idő: 50 perc

SAJTGALUSKA LEVES
Hozzávalók 4 adaghoz:
5 dkg reszelt sajt (jó, ha füstölt sajt), 1 db egész tojás, 3 evőkanál finomliszt, 2 dl tej, 1 evőkanál ételízesítő por (szerintem, ez lehet csirkeleves kocka!), 1 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött feketebors

Elkészítése:
Először elkészítem a sajtgaluskát. A tojást habosra keverem, megsózom, megborsozom, belekeverek 2 evőkanál lisztet, és a reszelt sajtot. Jól eldolgozom, és tíz percre félreteszem. Közben az ételízesítőt leveses fazékba szórom, ráöntöm az olajat és 8 dl vizet, majd felforralom.
A sajtos masszát galuskaszaggatóval beleszaggatom. Ha az összes galuska a leves színére jött, meg is főtt. A maradék lisztet simára keverem a tejben, és a levesbe belecsorgatom. Folytonosan kevergetve jól kiforralom, és azonnal tálalom.
Egy- két teáskanál vágott friss vagy szárított kapor zöld, petrezselyemzöld belekeverhető a fövés utolsó pillanatában.
Elkészítési ideje:
kb. 20 perc

SAJTLEVES 01.
Hozzávalók:
10 dkg eidami sajt, 1/2 l tej, 1/2 l víz, 1 vöröshagyma, 3 dkg vaj vagy margarin, só bors, köménymag 1 dl tejföl 2 kk liszt

Elkészítése:
A hagymát vágjuk apróra, a sajtot reszeljük le, a tejfölt a liszttel keverjük össze.
A hagymát a vajban lefedve pároljuk 3 percig.
Óvatosan eresszük fel vízzel és a tejjel. A reszelt sajtot keverjük bele. Letakarva főzzük 10 percig. A még forró levesbe keverjük bele a lisztes tejfölt, majd tegyük vissza 2 percre.
A végén sóval, borssal és köménnyel ízesítsük.
Tálaláskor még megszórhatjuk pirospaprikával és reszelt sajttal.

SAJTLEVES 02.
Elkészítése:
Vajjal világos rántást készítünk, majd felengedjük 8 dl vízzel és 4 dl tejjel. Sóval törött borssal ízesítjük, és jól kiforraljuk. Közben 2 dl tejfölt 1 tojássárgájával elkeverünk. A tányérok aljára tesszük a tojásos tejfölt és személyenként 5 dkg reszelt sajtot.
Állandó keverés mellett erre szűrjük a forró levest.
Levesbetétként pirított zsemlekockát adunk.

SAJTLEVES 03.
(EGYSZERŰEN)
Hozzávalók 4 személyre:
5 dkg reszelt sajt (bármilyen fajta sajtmaradék is jó, akár puha, ömlesztett sajt is; ha nehéz megreszelni, előtte tegyük be a mélyhűtőbe 20 percre, mert így már könnyen reszelhető), 5 dl csökkentett zsírtartalmú tej, 2 dkg vaj vagy margarin, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál liszt, 2 marhahúsleveskocka, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fehér bors

Elkészítése:
A vajon habzásig hevítjük a lisztet, majd felöntjük a tejjel. Kevergetve, kis lángon, sűrűre főzzük, ezután még 5 dl vizet öntünk hozzá. Beletesszük a húsleveskockákat, a zúzott fokhagymát és a reszelt sajtot. Felforraljuk, 5 percig főzzük (vigyázat, mellette kell állni, mert könnyen kifuthat!), végül megkóstolva kevés sóval (csak ha szükséges) és a fehér borssal ízesítjük. A tűzről lehúzva belekeverjük a megmosott és finomra metélt petrezselyemzöldet, majd jól felkeverve befedjük.
Csak 10 percnyi állás után tálaljuk.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - SAJT(-OS) LEVESEK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár,
Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, Szabó Béla,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.