Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SAJT (-OS) LEVESEK 11.

2019.11.30

LEVESEK LEXIKONJA

SAJTLEVES 04.
Hozzávalók:
10 dkg hagyma, 4 dkg vaj, 2 dkg liszt, 1 dl fehérbor, 6 dl húsleves (kockából), 15 dkg ementáli sajt, 2,5 dl tejszín
Betétnek szőlőszemek kb.15-20 db
Díszítés: korianderlevél

Elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és a vajon aranyszínűre pirítjuk.
Ezután hozzáadjuk a lisztet, rövid ideig pirítjuk még, majd hozzáöntjük a bort és a húslevest.
Kb. 15 percig főzzük, közben többször megkeverjük.
Ezután beletesszük a reszelt sajtot és a tejszínt, és még 3 percig főzzük.
Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
A szőlőszemeket kettévágjuk, a koriander levelek egy részét felaprítjuk, és a szőlővel együtt a levesbe tesszük.
A maradék korianderrel díszítjük a levest (bár ez utóbbi nem fontos).

SAJTLEVES 05.
Hozzávalók:
1-1,3 l víz vagy erőleves, 20 dkg trappista sajt + 10-10 dkg bármilyen más sajt, esetleg füstölt v. krémsajt, 4 evőkanál liszt, 5 dkg margarin, 1 dl tej, 2 dl tejföl, 1 erőleves kocka, tálaláshoz zsemlekocka, só, feketebors, fehérbors

Elkészítése:
A hozzávalókból 2 ek liszttel besamel-mártást készítünk.
(A margarint felforrósítjuk egy kb. 1,5 literes edényben, hozzáadunk 2 ek lisztet, a rántáshoz hasonlóan kicsit összepirítjuk, majd felöntjük a tejjel.)
Ha kész a mártás, az erőlevessel (vagy vízzel és leveskockával) felengedjük, a fűszereket is hozzáadjuk.
Közben a sajtokat lereszeljük és a tejföllel, és a megmaradt 2 ek liszttel elkeverjük.
Ha felforrt a leves alap, belekeverjük a sajtot, majd összeforraljuk ezeket, amíg be nem sűrűsödik, és a sajt el nem olvad.
Tálaláskor pirított zsemlekockával díszítjük.

SAJTLEVES 06.
Hozzávalók:
20 dkg Brie sajt, 5 dl zöldségleves, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 2 kifli, 5 dkg sajt, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt fehér bors, olaj

Elkészítése:
A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és nagyon világos rántást készítünk.
Folyamatos keverés mellett engedjük fel a zöldséglevessel.
Felforraljuk, és belerakjuk az apróra felkockázott lágy sajtot.
Amikor elolvadt, átszűrjük a levest. Ízesítjük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, és összeforraljuk.
Apróra vagdalt petrezselyemmel megszórjuk.
Előzőleg megpirított kifli karikákkal, és reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

SAJTLEVES 07.
Hozzávalók:
2 húsleveskocka, 5 dkg vaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 1,5 dl fehérbor, 1 késhegynyi fokhagymakrém, 1 csipet őrölt fehérbors, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, 15 dkg eidami sajt, 2 evőkanál tejföl, 2 tojássárgája, 1/2 csomó petrezselyemzöld

Elkészítése:
A húsleveskockákat 1 liter, forró vízben feloldom.
A vajat felolvasztom, hozzákeverem a lisztet, majd fokozatosan a húslevest.
Ezután hozzáöntöm a bort, beleteszem a fokhagymakrémet, az őrölt borsot, a szerecsendiót.
Az egészet felforralom, s ha kell, megsózom (a húsleveskocka sós!).
Amikor felforrt, beleteszem a reszelt sajtot, és felolvasztom benne. Végül tojássárgájával elkevert tejföllel dúsítom.
Tálalás előtt finomra vágott petrezselyemzölddel szórom meg, és kis kockákra vágott sajtot teszek bele.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - SAJT(-OS) LEVESEK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár,
Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, Szabó Béla,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.