Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SAJT (-OS) LEVESEK 13

2020.03.05

LEVESEK LEXIKONJA

SAJTLEVES 13.
Hozzávalók:
30 dkg burgonya, 1 ek liszt, 1 ek olaj, 2.5 dl tej, 10 dkg reszelt sajt, 1 tojássárgája, só, őrölt bors, majoránna, pirított zsemlekocka

Elkészítése:
A felkockázott burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, összeturmixoljuk.
Rántást készítve az olajból és lisztből, a burgonya főzőlevével felöntve felforraljuk.
Folyton keverve hozzáadjuk a tejet, beleszórjuk a sajtot.
Megint felforraljuk.
A tojássárgáját habosra keverve ráöntjük a levesre, a fűszereket is hozzáadjuk.
Pirított zsemlekockával tálaljuk.

SAJTLEVES 14.
Hozzávalók:
1 l kész marhahúsleves, 4 dkg vaj vagy margarin, 3 dkg sima liszt, 1 sárgarépa, 1 szelet zeller, 2 kis fej hagyma, só, bors, pirospaprika, 20 dkg ementáli sajt

Elkészítése:
A hagymát finomra vágjuk, a répát és a zellert apró kockára vágjuk; a sajtot durvára reszeljük.
A vajat az edényben felforrósítjuk és a hagymát, a zöldséget megpároljuk, anélkül hogy megpirulna; ezután belekeverjük a lisztet, rövid ideig pirítjuk, a húslevessel felöntjük, és jól felforraljuk.
A levest sóval, borssal, és pirospaprikával ízesítjük, a tűzön hagyjuk még egy kis ideig; ezután a sajt 2/3 részét belekeverjük, és kis lángon, a tűzön hagyjuk, míg a sajt meg nem olvad, ekkor levesestálba öntjük, rászórjuk a maradék sajtot és apróra vágott petrezselymet, és igen forrón tálaljuk.
Pirított fehér kenyeret adunk hozzá.

SAJTLEVES 15.
Hozzávalók 10 személyre:
40 dkg gomba, 40 dkg darált hús, 8 db póréhagyma, 2 db vöröshagyma, 5-6 db tömlős sajt (kolbászos, márványsajtos, tejszínes, sonkás, szalámis stb. - minél többféle, annál finomabb), ételízesítő, só, bors

Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát vajon vagy margarinon megfonnyasztjuk, beletesszük a cikkekre vágott gombát és együtt pároljuk.
Kis idő után belekeverjük a darált húst és együtt pirítjuk, sóval, borssal és delikáttal ízesítjük.
Kevés vizet öntünk alá, majd belekarikázzuk a póréhagymákat (nem kell félni, hogy sok lesz bele, bátran belevághatjuk).
Ezután felöntjük vízzel és 5-6 percig forraljuk, majd elzárjuk alatta a tüzet.
A krémsajtokat belenyomjuk egy csészébe, kevés levessel simára dolgozzuk és belekeverjük a kész levesbe.

SAJTLEVES 16.
Hozzávalók:
5 dkg eidami sajt, 5 dkg füstölt sajt, 1 ek olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csomó leveszöldség, 1 paradicsom, 1 húsleveskocka, 4 vajon pirított kenyérszelet

Elkészítése:
Az olajban üvegesre pároljuk a reszelt vöröshagymát, hozzáadjuk a megtisztított, karikákra vágott zöldséget és a paradicsomot.
Felengedjük egy liter vízzel, beletesszük a húsleveskockát és nagyon puhára megfőzzük.
Ha megfőtt áttörjük, vagy botmixerrel finomra turmixoljuk az egészet.
Ha a levét elfőtte, vízzel pótoljuk. Újra felforraljuk, és tűzálló tálba öntjük.
A vajon ropogósra pirított kenyérszeleteket rátesszük a tetejére és meghintjük a kétféle lereszelt sajt keverékével.
Forró sütőbe toljuk, de csak annyi időre, amíg a sajt ráolvad.
Azonnal tálaljuk.

SAJTLEVES 17.
Hozzávalók:
10 dkg Edami sajt, 3 dkg liszt, 3 dkg Rama, 2 db erőleves kocka, őrölt fehér bors, ízlés szerint, só ízlés szerint, 1 dl 12%-os tejföl, 1 db tojás sárga

Elkészítése:
A lisztet a margarinon habzásig hevítjük, felengedjük 1,5 liter vízzel, erőleves kockával és kevés sóval ízesítve kiforraljuk.
A tányérokba tojás sárgával elkevert tejfölt teszünk, ezt megszórjuk őrölt fehér borssal és bőven reszelt sajttal.
Erre merjük rá a forró levest.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - SAJT(-OS) LEVESEK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár,
Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, Szabó Béla,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.