Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SAJT(-OS) LEVESEK 12.

2020.01.28

LEVESEK LEXIKONJA

SAJTLEVES 08.
Elkészítése:
2 ek lisztből és 2 ek vajból világos rántást készítünk, beleszórunk kb. 5 dkg reszelt sajtot, feleresztjük 8 dl zöldséglével vagy húslevessel és felforraljuk.
Ízlés szerint sózzuk.
Külön sós vízben apróra tört makarónit főzünk ki, szűrőkanállal kiemelve a levesbe tesszük.
A levesestálban elkeverünk 2 tojássárgáját 2 ek tejföllel, ráöntjük a forró levest és azonnal tálaljuk.

SAJTLEVES 09.
Hozzávalók:
10 dkg Edami sajt, 3 dkg liszt, 3 dkg Rama, 2 db erőleves kocka, ízlés szerint őrölt fehér bors, ízlés szerint só, 1 dl 12%-os tejföl, 1 db tojássárgája

Elkészítése:
A lisztet a margarinon habzásig hevítjük, felengedjük 1 1/2 l vízzel, erőleveskockával és kevés sóval kiforraljuk.
A tányérokba tojássárgájával elkevert tejfölt teszünk, ezt megszórjuk őrölt fehérborssal és bőven reszelt sajttal.
Erre merjük rá a forró levest.

SAJTLEVES 10.
Hozzávalók:
10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl kefir vagy joghurt, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 3 evőkanál apróra tört cérnametélt, 1 evőkanál liszt, 2 tyúkhúsleves-kocka, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor (vagy 1 teáskanál szántott kapor), só és törött fehér bors

Elkészítése:
A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágom, zsírját kisütöm, majd a pörcöt leszűröm.
A visszamaradt zsírra rászórom a lisztet, és világos zsemleszínűre pirítom.
A tűzről lehúzva belekeverem a zúzott fokhagymát és a lereszelt vöröshagymát, majd egy pillanatra, a tűzre visszateszem, és kevergetve tovább pirítom.
Ismét lehúzom a tűzről, felöntöm 3 dl vízzel, és simára keverem.
A tűzre visszatéve ezután már bátran hozzáöntök még 7 dl vizet, beleteszem a húsleveskockákat és felforralom.
Közben néhányszor megkeverem.
Ha már zubogva forr, beleszórom a tésztát és megfőzöm.
Vigyázat! Ott kell mellette állni, mert hamar kifuthat, ezért nagy fazékban főzzük, hogy legyen helye forrni!
Mire a habja elfő, a tészta is megfő.
Ezután beleszórom a finomra vágott kaprot, és a reszelt sajttal elkeverem.
Végül kevés levessel simára keverem a kefirt, és azt is belezúdítom.
Egy pillanatig ismét forralom, majd a tűzről lehúzom
Rendkívül jóízű, pikáns leves, amelyet akár le is fagyaszthatunk, ha nagy adagot főztünk belőle
A hűtőszekrény normál hűtőterében 3 napig eláll.
25 perc alatt elkészíthető.

SAJTLEVES 11.
Elkészítése:
Jó adag reszelt parmezánt áztassunk tejbe, jól keverjük el, majd óvatosan, folytonos keverés közben öntsük hozzá egy-két liter, forrásban lévő erőleveshez vagy húsléhez.
Nagyon vigyázzunk, mert könnyen csomós lesz.
Miután levettük a tűzről, két tojással behabarjuk.

SAJTLEVES 12.
Hozzávalók:
5 dkg vaj, 2 dkg liszt, 10 dkg sajt, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, só, őrölt bors

Elkészítése:
A vajjal, liszttel világos rántást készítünk.
Felöntjük 1.5 l vízzel, sóval, borssal fűszerezzük, 5 percig lassú tűzön forraljuk.
Leveses tálban a tejfölt simára keverjük a tojássárgájával, folyton keverve ráöntjük a forró levest.
A sajtot külön tányéron adjuk asztalra, hogy mindenki ízlése szerint hinthessen a levesébe.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - SAJT(-OS) LEVESEK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár,
Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, Szabó Béla,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.