Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SAJT(-OS) LEVESEK 14

2020.04.19

LEVESEK LEXIKONJA

SAJTLEVES 18.
Elkészítése:
Készíts rántást vajból és lisztből (kb. két evőkanál vaj, és amennyi lisztet felvesz. Mikor szép világos, öntsd fel vízzel (kb. 3 dl).

Forrald fel, és keverj el benne 10dkg krémsajtot, amíg homogén nem lesz az egész.
A lobogó lébe keverj bele négyféle sajtot reszelve, fontos, hogy az egyik parmezán legyen
.(Én a füstölt sajtot sem szoktam kihagyni) + majoránnát ízlés szerint.
Forrald addig, míg az egész homogén és krémszerű lesz, ekkor 1 dl tejszínt és 1 dl tejfölt keverj hozzá, majd az első fellobbanás után oltsd el a tüzet alatta, és kész.
A sajtokból kb. 4-szer 10 dkg kell, de én sosem méricskélem, csak úgy érzéssel szórom bele a sajtokat.

SAJTLEVES 19.
Hozzávalók 6 személyre:
10 dkg reszelt trappista sajt, 3 húsleveskocka, 30 dkg krémsajt, 2 dl tejföl, 3 evőkanál liszt, petrezselyemzöld, só, fehér bors

Elkészítése:
A húsleveskockákat 1 liter vízben addig forraljuk, amíg fel nem oldódik.
A lisztet a tejföllel simára keverjük, és a levest behabarjuk, majd megsózzuk, megborsozzuk.
Levesszük a tűzről, és belekeverjük a krémsajtot, az apróra vágott petrezselymet.
Végül reszelt sajttal megszórjuk.

SAJTLEVES 20.
Hozzávalók:
1-1,3 l víz v. erőleves, 20 dkg trappista sajt + 10-10 dkg bármilyen más sajt, esetleg füstölt v. krémsajt, 4 evőkanál liszt, 5 dkg margarin, 1 dl tej, 2 dl tejföl, 1 erőleves kocka, tálaláshoz zsemlekocka, só, feketebors, fehérbors

Elkészítése:
A hozzávalókból 2 ek liszttel besamel-mártást készítünk.
(A margarint felforrósítjuk egy kb. 1,5 literes edényben, hozzáadunk 2 ek lisztet, a rántáshoz hasonlóan kicsit összepirítjuk, majd felöntjük a tejjel.)
Ha kész a mártás, az erőlevessel (vagy vízzel és leveskockával) felengedjük, a fűszereket is hozzáadjuk.
Közben a sajtokat lereszeljük és a tejföllel és a megmaradt 2 ek liszttel elkeverjük.
Ha felforrt a leves alap, belekeverjük a sajtot, majd összeforraljuk ezeket, amíg be nem sűrűsödik és a sajt el nem olvad.
Tálaláskor pirított zsemlekockával díszítjük.

SAJTLEVES 21.
Elkészítése:
Jó adag reszelt parmezánt áztassunk tejbe, jól keverjük el, majd óvatosan, folytonos keverés közben öntsük hozzá egy-két liternyi forrásban lévő erőleveshez vagy húsléhez.
Nagyon vigyázzunk, mert könnyen csomós lesz.
Miután levettük a tűzről, két tojással behabarjuk.

SAJTLEVES 22.
(CHEESE SOUP)
Elkészítése:
Megfelelő méretű lábosban olvasszon fel egy darabka vajat.
Pároljon rajta üvegesre vöröshagymát, majd dobjon rá apróra kockázott vegyes zöldséget, kevés gombát és némi sonkát.
Folyamatosan kevergetve párolja pár percen át.
Öntse fel vízzel, vagy húslevesalappal. Fedő alatt gyöngyözve főzze puhára.
Ízesítse szükség szerint sóval és őrölt borssal.
Tejszínes tejjel elkevert liszttel habarja be.
Pár percnyi forralás után húzza félre a melegről.
Ha kissé lehűlt, kézi habverővel dolgozza csomómentesre sok reszelt sajttal.
Azonnal tálalja.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - SAJT(-OS) LEVESEK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár,
Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, Szabó Béla,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta