Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SAJT(-OS) LEVESEK 9.

2019.07.05

LEVESEK LEXIKONJA

GRUYERE SAJTLEVES
Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 póréhagyma, 450 g friss spenót vagy összevágott mélyhűtött spenót, 50 g vaj, 120 g rizs, 1 1/4 l marhahúsalaplé só, fekete bors, 2 késhegynyi reszelt szerecsendió, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 200 g 20% zsírtartalmú tejföl, 1/8 l tejszín, 180 g reszelt gruyere sajt

Elkészítése:
A vöröshagymát és a fokhagymagerezdet megtisztítjuk, a hagymát felkockázzuk, a fokhagymagerezdet szétnyomkodjuk.
A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és karikákra vágjuk.
A spenótot alaposan megmossuk, és apróra vágjuk.
A vajat edényben felmelegítjük, a zöldséget állandó keverés mellett 5 percig pároljuk benne.
Beleszórjuk a rizst, rövid idő alatt üvegesre pirítjuk.
A marhahúsalaplével feleresztjük, majd sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
A levest felforraljuk, majd 18 percig mérsékelt hőfokon csendesen főzzük. Utána levesszük a tűzhelyről.
A petrezselymet megmossuk, lecsepegtetjük és összevágjuk.
A tejfölt, tejszínt, sajtot és petrezselymet összekeverjük és belekeverjük a levesbe; már nem forraljuk.
Végül utánaízesítjük a sajtlevest 4 tányérba töltjük, és azonnal tálaljuk.

***GRUYERE SAJT:
A Gruyère sajt (franciául: Le Gruyère; németül: Greyerzer) egy svájci, tehéntejből készülő félkemény sajt, mely az ellenőrzött eredetmegjelöléssel (AOC) ellátott sajtok közé tartozik. Gruyère sajtot 185 sajtüzemben és 51 alpesi tanyán gyártanak. 2010-ben, csak Svájcban 14 261 tonna Gruyère-t adtak el.

GURMAND SAJTLEVES
Hozzávalók:
20 dkg Karaván füstölt sajt, 10 dkg trappista sajt, 1 db borsos Camembert sajt, 1 dl száraz fehérbor, 4 dkg vaj, 1,5 dl tejszín, 1 liter erőleves (kockából), 3-5 dkg liszt, 10 dkg császárszalonna, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál Knorr Delikát ételízesítő

Elkészítése:
A Karaván és a trappista sajtot lereszeljük, a Camembert-t kis darabokra vágjuk.
Világos vajas rántást készítünk, Delikát ételízesítővel, áttört fokhagymával ízesítjük, majd felöntjük az erőlevessel.
Felforraljuk, hozzáadjuk a sajtokat, a száraz fehérbort. Kézi mixerrel krémesítjük, tejszínnel dúsítjuk, kiforraljuk.
Sült császárszalonna kockákra tálaljuk.
Elkészítési idő: 60 perc

HAGYMÁS SAJTLEVES
Hozzávalók:
4 nagy fej hagyma, különböző ízesítésű 4 rúd ömlesztett sajt (műanyagba töltött). Ízlés szerint só, petrezselyem vagy tejföl

Elkészítése:
A hagymákat megtisztítjuk, és apróra vágjuk, vagy lereszeljük.
Kevés olívaolajon fedő alatt lassú tűzön, néha megkeverve üvegesre pároljuk.
Felöntjük 1,5 l vízzel, felforraljuk.
A kibontott sajt rudakat folytonos kevergetés mellett kisebb darabokra törve beleolvasztjuk.
Legtöbbször nem kell, de ízlés szerint sózhatjuk (vagy ételízesítővel szórjuk).
Apróra vágott petrezselyemzöldre és 1 ek tejfölre is tálalhatjuk.

ÍNYENC SAJTLEVES
Hozzávalók:
20 dkg trappista, 15 dkg füstölt sajt, 1 kávéskanál ételízesítő, 3 dl tejszín, 7 dl tej, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg főtt császárhús, 4 dkg margarin, 5 dkg liszt, friss vágott zeller-zöld, pirított zsemlekockák

Elkészítése:
Világos rántást készítünk, melyet ízesítünk ételízesítővel, áttört fokhagymával.
Felengedjük hideg tejjel, belereszeljük a sajtokat, majd lassú tűzön felfőzzük.
Dúsítjuk tejszínnel.
Tálaláskor friss, vágott zeller-zölddel hintjük meg.
Külön kisütött császárszalonnát és zsemlekockát teszünk betétként bele.
Elkészítési idő: 50 perc

OLASZ SAJTLEVES
Hozzávalók:
6 dkg húsos szalonna (szeletelt bacon vagy császárszalonna a legjobb), 2 gerezd fokhagyma, 3 ek olaj, 1 liter húsleves, 2 csapott ek liszt, 3 evőkanál paradicsompüré, késhegynyi fehérbors, 15 dkg ömlesztett sajt, metélőhagyma

Elkészítése:
A szalonnát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk és összezúzzuk.
Az olajon a szalonnát kisütjük, a fokhagymát rádobjuk, és a húslevessel felengedjük.
A lisztet egy dl hideg vízzel simára keverjük, és a leveshez öntjük.
Kis lángon felforraljuk, majd a paradicsompürét is belekeverjük.
A fehér borssal fűszerezzük, majd a kockára vágott sajtot is hozzáadva, kevergetve még 3-4 percig főzzük, ameddig a sajt el nem olvad benne.
Apróra vágott metélőhagymával meghintve tálaljuk.

PIKÁNS SAJTLEVES
Hozzávalók - A leveshez:
2 tyúkhúsleves-kocka, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, késhegynyi reszelt szerecsendió, 1 mokkáskanál currypor, fél mokkáskanál törött fehér bors; a levesbetéthez 1 zsemle

Elkészítése:
7 dl vizet fazékba öntünk. Beletesszük mindkét leveskockát, és beleszórjuk a borsot, a szerecsendió-reszeléket és a curryport.
Felforraljuk, közben a lisztet egy kevés levessel és a tejföllel simára keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt sajt felét.
A forrásban lévő levesbe belekeverjük a lisztes-sajtos tejfölt, és folytonos keverés közben legalább 5 percig forraljuk.
Ezután a megmosott és finomra aprított petrezselyemzöldet is belekeverjük, de már nem forraljuk tovább.
A tűzről lehúzzuk, és befedve, melegen tartjuk tálalásig.
A zsemlét apró kockákra vágjuk, és a sütőben szárazon megpirítjuk.
Négy adagra osztjuk, és a megmaradt, ugyancsak négy részre osztott reszelt sajttal együtt leveses csészékbe tesszük.
Tálaláskor a forró levest a sajtos zsemlekockákra rámerjük.
(Nemcsak tyúkhúsleves-kockával készíthető, hanem maradék csontlevesből vagy húslevesből, esetleg leszűrt zöldséglevesből is.)
Hozzávalók:
4 dkg vaj, 1 púpozott ek liszt, 8 dl víz, 1.5 db húsleveskocka, 15 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl tejszín, reszelt szerecsendió, bors, 4 tojássárgája

Elkészítése:
A vajat lábosban felolvasztjuk, a lisztet 1 perc alatt világosra pirítjuk benne.
Vízzel felöntjük.
Habverővel többször megkevergetve nagy lángon fölforraljuk, a leveskockát belemorzsoljuk, közben a sajtot lereszeljük.
Kétharmadát a levesbe szórjuk, és kevergetve 3-4 perc alatt simára főzzük.
Tejszínnel dúsítjuk, szerecsendióval fűszerezzük, ha kell, utána sózzuk.
Négy leveses csészébe 1-1 tojássárgáját simára keverünk.
A forró levest rámerjük, maradék sajttal megszórjuk.

FŰSZERES SAJTLEVES
Hozzávalók: 1 fej hagyma, 7 dl húsleves, 2 dkg margarin, 2 dkg liszt, 5 dkg reszelt sajt, metélőhagyma, őrölt fehér bors, pirospaprika, só

Elkészítése:
A megtisztított hagymát kockára vágjuk, és margarinon üvegesre pároljuk.
Meghintjük a liszttel, 2 percig pirítjuk, majd felöntjük a húslevessel.
Beleszórjuk a reszelt sajtot, sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük.
Csészékbe töltjük, frissen vágott metélőhagymával meghintve tálaljuk.

GOMBÁS-TEJSZÍNES SAJTLEVES
Hozzávalók:
1 közepes fej vöröshagyma, 10 dkg gomba, vaj vagy margarin (1 dkg), só, fehér bors, 20 dkg natúr krémsajt (tömlős), 8 dl húsleves (kockából), 2 dkg főzőtejszín, 2 dkg liszt, piros húsú paprika, bazsalikom vagy snidling

Elkészítése:
A hagymát felaprózzuk és a vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott gombát, sóval, borssal ízesítjük, és 3-4 percig pirítjuk.
Hozzákeverjük a sajtot, felöntjük a húslevessel és mérsékelt tűzön puhára főzzük (10-12 perc).
Elkeverjük a lisztet a tejszínben, egy merőkanál levessel felhígítjuk majd vékony sugárban, folyamatosan keverve a leveshez adjuk.
Összeforraljuk, majd a levesbe szórjuk a gyufaszálnyi csíkokra vágott paprikát, bazsalikomot/snidlinget.
Pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - SAJT(-OS) LEVESEK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár,
Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, Szabó Béla,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.