Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTALEVESEK 1

2021.06.18

ALEXANDRIAI SALÁTALEVES
Hozzávalók:
1 1/2 l csirkehúsleves, 1/2 tisztított fejes saláta apróra tépve, csipet reszelt szerecsendió, késhegynyi frissen őrölt bors, 1 ek finomra vágott petrezselyem, 1 ek citromlé, 1 tojássárgája

Elkészítése:
Tegyük a csirkehúslevest, a fejes salátát, a szerecsendiót és a borsot egy fazékba.
Lassú tűzön lefedve főzzük 10 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
Keverjük jól össze a keverőgépben, öntsük vissza a fazékba, és forraljuk fel.
Keverjük össze a citromlevet a tojássárgájával, és habarjuk a levesbe.
Azonnal vegyük le a tűzről, és forrón, leveses csészékben tálaljuk.
Szórjuk bele a petrezselymet.

ERDÉLYI SALÁTALEVES
Elkészítése:
Kezdésnek szalonnakockákat pirítanak, felöntik vízzel, egy két cikk fokhagymát dobnak bele.
Mikor fő, jó darabosan megy bele a saláta, nem vágják fel külön. só, cukor, ecet, ízlés szerint. hamar megfő, behabarják lisztes tejföllel. Közben külön tepsiben sütnek egy hagyományos tojásrántottát, kanállal felaprózzák, majd belekanalazzák az egészet a levesbe.
Egy rottyantás és kész, le kell húzni, hogy a habarás nehogy összemenjen.
FEJESSALÁTA KRÉMLEVES
Elkészítése:
A lemosott, ropogós salátaleveleket csíkokra vágjuk, és kevés olajon vagy margarinon megpároljuk.
Mértékletesen megszórjuk liszttel (max. 2 evőkanál) és felöntjük egy liter vízzel.
Kevés sós, cukros ízesítésre van szükség, és ízlés szerint pici citromlére vagy ecetre.
2 dl tejszínnel összeforraljuk, összeturmixoljuk, majd tálalás előtt még belekeverünk 2 tojássárgáját.
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - SALÁTALEVESEK
Szerző:


Szerkesztette és Illusztrálta