Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - SERTÉSHÚS-LEVESEK 3

2019.02.06

LEVESEK LEXIKONJA

ASZALT SZILVALEVES (BAGLYOS)
Hozzávalók:
fél kiló füstölt sertéshús, 1 sárgarépa, 2 ek rizs, vaj, 15-20 szem aszalt szilva, só, bors, cukor, liszt, citromlé, tejföl

Elkészítése:
A füstölt húst nagyobb darabokra vágjuk, és hideg vízben feltesszük főni. Kevés vajban megpároljuk a felkarikázott répát. Ha a hús megfőtt, hozzáadjuk a répát, a rizst, sózzuk, borsozzuk, és tovább főzzük. Rántást készítünk, cukorral, citromlével ízesítjük, és a leveshez keverjük. Belekeverjük az aszalt szilvát és kiforraljuk levesünket.
Tejföllel kínáljuk, hidegen-melegen egyaránt fogyaszthatjuk.

ASZALT SZILVALEVES FÜSTÖLT HÚSSAL
Hozzávalók 4 személyre:
só, 2 evőkanál ételízesítő, 1 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál étolaj, 10-15 dkg aszalt szilva, 2 babérlevél, 1 vöröshagyma, 50 dkg füstölt csülök, őrölt bors

Elkészítése:
A füstölt húst hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, leöntjük a levét, majd a babérlevéllel meg az apróra vágott vöröshagymával együtt körülbelül 2 liter vízben újra főni tesszük.
Egy másik edényben az aszalt szilvát annyi vízben, amennyi ellepi, felfőzzük, a levét leöntjük, s amikor a hús már majdnem puha, a leveshez adjuk.
A zsiradékból meg a lisztből rántást készítünk, ízesítjük egy kevés darált paprikával, majd felengedjük egy merőkanál levessel, és a fazékban fövő leveshez öntjük.
Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, s további 10 perc alatt a levest kiforraljuk.
Tálaláskor külön tejfölt, csípős paprikát és parasztkenyeret kínálhatunk hozzá.

BELSŐSÉGLEVES
Hozzávalók:
40 dkg savanyú-káposzta, 10-10 dkg sertéstüdő, - vese, máj, szív, 15 dkg leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg liszt, 2 dl tejszín, 1 dl joghurt, 1 citrom, fél csokor snidling

Elkészítése:
A belsőségeket és a zöldségeket feltesszük főni. Ha megpuhultak, a belsőséget kockákra vágjuk, a zöldségeket áttörjük vagy turmixoljuk és a főzőlével felengedjük.
A lisztet simára keverjük a tejszínnel és a joghurttal és behabarjuk vele a levest.
Citromlével ízesítjük, tálaláskor a belsőségkockákkal, apróra vágott káposztával és snidlinggel megszórva tálaljuk.

BUGACI HÚSGOMBÓC LEVES
Hozzávalók:
30 dkg darált sertéshús, 2 zsemle, só, bors, 2 tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 ek zsír, 20 dkg füstölt sonka, 30 dkg vegyes zöldség, 15 dkg burgonya, 2 dl tejföl, babér, tárkony, sáfrány

Elkészítése:
A zsemléket beáztatjuk, kicsavarjuk és összemorzsoljuk. Elkeverjük a darált hússal, a tojásokkal, sóval, borssal. Jól összegyúrjuk, és apró gombócokat formálunk belőle. Zsírban apróra vágott vöröshagymát fonnyasztunk, hozzáadjuk a vékony metéltre vágott sonkát és a szintén metéltre vágott zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk babérral, tárkonnyal, csipet sáfránnyal ízesítjük. Húslével felöntjük, és lassú tűzön főzzük.
Félidőben az apróra vágott burgonyát és a gombócokat is hozzáadjuk.
Puhára főzzük, és tejfölt keverünk bele tálaláskor.

CSORBA SERTÉSBŐL
Hozzávalók:
50 dkg füstölt sertésdagadó, 8 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg fejes káposzta, 1 cs. kapor, 1 babér, 5 dl savanyú tej vagy savanyú tejföl, 5 dkg liszt, 0,5 dkg pirospaprika, só

Elkészítése:
Az apróra vágott húst 3 dl hideg vízben feltesszük főni. Az apró kockákra vágott hagymát, a vékonyra vágott káposztát 5 dkg zsíron megpároljuk. A visszamaradó zsírból és a lisztből világos rántást készítünk. A zúzott fokhagymát, pirospaprikát összekeverjük a hagymás káposztával, és húshoz öntjük.
Megsózzuk, hozzáadjuk a kaprot, a tejet (tejfölt), újraforraljuk és tálaljuk.

DISZNÓTOROS KÁPOSZTALEVES
Hozzávalók:
60 dkg sertéshús, 40 dkg savanyú káposzta, 5 dkg rizs, 1 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, késhegynyi pirospaprika, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A húst kockákra vágjuk, és egy liter sós vízben feltesszük főni. A savanyú káposztát vízzel jól kimossuk és annyi vízben, amennyi ellepi, szintén megfőzzük. Amikor a hús már majdnem puha, beleszórjuk a megmosott rizst, és addig hagyjuk a tűzön, ameddig megpuhul. Végül a káposztát a húsos levesbe öntjük. A lisztből a zsíron rántást pirítunk, a felaprított vöröshagymát megfuttatjuk rajta, és pirospaprikával megszórjuk. Egy kevés hideg vízzel felengedjük, majd a tejfölt is hozzáadjuk. A levesbe öntjük és felforraljuk.
- A káposztalevest általában disznótorkor főzik, ezért egyszerre, a receptben felsoroltaknál jóval több hozzávalóból készül.
Ez a recept Técsőről származik, de másutt, például Beregrákoson úgy készítik, hogy a húst először egy kevés zsíron fehéredésig sütik, csak aztán főzik meg. Rizs helyett burist szórnak bele, és a savanyú káposzta levével savanyítják.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - SERTÉSHÚS - LEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.