Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SERTÉSHÚS LEVESEK 4

2019.03.17

LEVESEK LEXIKONJA

ERDÉLYI FOKHAGYMALEVES
Hozzávalók:
40 dkg sertéscomb, 1 ek zsír, 4 gerezd fokhagyma, 1 ek liszt, 1 pohár tejföl, só, ecet, cukor, darabka citromhéj

Elkészítése:
A hús csíkokra vágom, majd a zsírban hirtelen kisütöm. Megszórom az apróra vágott fokhagymával, majd felengedem másfél liternyi vízzel. Majdnem puhára főzöm, sózom, ecettel, citromhéjjal ízesítem. Mikor a hús teljesen puha, a levesünket behabarom a lisztes tejföllel.
Újra felforralom, szükség esetén ízesítem.

ERDÉLYI SZÉKELYGULYÁS
Elkészítése:
Egy nagyobb lábasba tegyünk egy tojásnyi zsírt, a zsírba egy fej apróra vágott vereshagymát és egy bádog-kanál paprikát. Ha ezek már jól felmelegedtek, tegyünk bele falatokba vágott másfél kiló kövérrel vegyes, friss sertés húst; kevéssé sózzuk meg, fedjük be és pároljuk kevés vízzel töltögetve, fél óráig. Akkor tegyünk a hús közé hat tele fakanál savanyú káposztát, keverjük jól össze a hússal, főzzük tovább még fél óráig; akkor tegyünk bele négy deci jó édes tejfelt, főzzük a tejfellel is 5 percig; akkor tálalhatjuk mély tálban.

FOKHAGYMÁS LEVES - SZÁSZ
Hozzávalók:
1 kg sertéslapocka, 2 ek zsír, 5 dkg liszt, 4 gerezd fokhagyma, 60 dkg burgonya, 2 dl tejföl, só, ecet

Elkészítése:
A húst keskeny csíkokra vágjuk, és forró zsírban megpirítjuk. Kiszedjük a zsiradékból, lisztet adunk hozzá és világosra pirítjuk. A zúzott fokhagymát is beletesszük és felöntjük 2,5 liter hideg vízzel. Beleadjuk a kockára vágott burgonyát, sózzuk, és addig főzzük, míg meg nem puhul. Ezután hozzáadjuk a tejfölt és a húst és néhány percig forraljuk. Ecettel ízesítsük pikánsra.

FÜSTÖLT HÚSLEVES
Hozzávalók:
20 dkg füstölt sertéslapocka, 15 dkg leveszöldség, 6 dkg gersli, 1 fej vöröshagyma, zöldpetrezselyem, só

Elkészítése:
A füstölt húst folyó víz alatt megmossuk, és tiszta vízben félpuhára főzzük, azután hozzátesszük a felaprított leveszöldséget meg a gerslit és az apróra vágott hagymát, s puhára főzzük. A húst végül kockákra vágjuk, visszarakjuk a levesbe és megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel, szükség szerint megsózzuk.
Friss kenyérrel kínáljuk.

GARAM-MENTI KÁPOSZTALEVES
Hozzávalók:
50 dkg sertéslapocka, 5 dl víz, 2 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 1 kg savanyú káposzta levével együtt, 2 dkg szárított gomba, olaj, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál sima liszt, pirospaprika, só

Elkészítése:
A megmosott húst kockákra vágjuk, fél liter vízzel feltesszük főni, hozzádobjuk a fokhagymát, a babérlevelet, s félpuhára főzzük. Azután beletesszük a káposztát levestül meg a leöblített szárított gombát, s még harminc percig főzzük. Közben felhevített olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát és megpirítjuk rajta a lisztet, azután lehúzzuk a tűzről és megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük hideg vízzel, s a levesbe keverjük, összeforraljuk és megsózzuk.

GÖDREI TÁSKALEVES
Hozzávalók:
20 dkg darált sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg vegyes zöldség, 1-2 gerezd fokhagyma, liszt, 5 dkg tejföl, zsír, só, bors, paprika, babér, tárkony, majoránna, csontlé
A tésztához,
liszt, tojás, só

Elkészítése:
A hagymát finomra vágjuk, és zsíron megpirítjuk. Paprikával meghintjük, és beletesszük a kockákra vágott vegyes zöldséget. Csontlével felengedjük, sóval, borssal, babérral, tárkonnyal fűszerezzük. A húst sóval, borssal, zúzott fokhagymával és majoránnával fűszerezzük.

Gyúrt tésztát készítünk, kinyújtjuk, kockákra vágjuk és beleadagoljuk a tölteléket. Kis táskává hajtjuk őket, s a forró levesben kifőzzük. Végül tejfölös habarással besűrítjük és kiforraljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - SERTÉSHÚS LEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.