Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SERTÉSHÚS-LEVESEK 5

2019.05.26

LEVESEK LEXIKONJA

GYERGYÓI LEVES
Hozzávalók:
50 dkg friss vagy füstölt sertéshús, 2 murok, 2 evőkanál rizs, 12 szem aszalt szilva, 1 ek cukor, fél citrom leve, só, bors, tejföl, liszt, zsiradék, pirospaprika a zsiradékhoz

Elkészítése:
A friss vagy füstölt sertéshúst hideg vízben feltesszük, és lassú tűzön főzzük. Zsírban megpároljuk a 2 szál apróra vágott murkot, és amikor a hús puhára főtt, hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, 2 evőkanál rizst főzünk bele.
Piros rántással feleresztjük, citromlével és egy kanál cukorral ízesítjük.
Mielőbb levesszük, 12 szem aszalt szilvát teszünk bele, és még egyszer felfőzzük.

HANSÁGI KASZÁSLEVES
Hozzávalók:
másfél kiló füstölt sertésláb, 70 dkg füstölt csülök, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 babér, 4 dl tejföl, 2 tojássárgája, liszt, só, szemes bors, paprika, ecet, mustár, csomó petrezselyem

Elkészítése:
A füstölt húsokat beáztatjuk, átmossuk és sóval, borssal, babérral és a hagymákkal ízesített vízben puhára főzzük. Ekkor kicsontozzuk, és kockákra vágjuk. Levét átszűrjük, a tejfölt kikeverjük a tojássárgákkal, a liszttel, a mustárral, a paprikával és az ecettel.
Besűrítjük vele a levest, és jól kiforraljuk.
A húst visszatesszük a lébe, és vágott petrezselyemmel megszórjuk.

HANSÁGI LEVES
Elkészítése:
Az alaposan megtisztított és pörzsölt sertéskörmöket, valamint csülköket hagymával, egész borssal, sóval, babérlevéllel és ételízesítővel fűszerezett lében puhára főzzük.
Ezután mustárral, citromlével ízesített tejfölös habarással sűrítjük.
Kis kockákra vágott hússal, petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

HÁROMSZÉKI KÁPOSZTALEVES
Hozzávalók:
60 dkg oldalas, 1 sertés agyvelő, 80 dkg fejes káposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg rizs, zsír, liszt, só, bors, paprika, ecet

Elkészítése:
Az oldalast két-csontonként feldaraboljuk és a gyalult káposztával együtt, 3 liter hideg vízzel felöntve feltesszük főni. A hagymát karikákra vágjuk, és a leveshez adjuk. Félpuhára főzzük, beleadjuk a rizst és a velőt, s puhára főzzük.
Piros rántást készítünk, paprikával megszórjuk, és a levest besűrítjük vele.
Sóval, borssal, ecettel ízesítjük, és jól kiforraljuk.

HÁROMSZÉKI KOMALEVES
Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta, 40 dkg sertéshús, 12 dkg vöröshagyma, 30 dkg sertésvelő, 5 dkg rizs, 4 dkg zsír, 3 dkg liszt, 2 dl tejföl, babérlevél, pirospaprika, törött bors, só

Elkészítése:
A savanyú káposzta levét kevés vízzel felhígítjuk úgy, hogy kb. 1,2 liter legyen. Felforraljuk és beletesszük a kissé összevágott savanyú káposztát és a kisebb kockákra vágott sertéshúst. Belekeverjük a finomra vágott vöröshagymát és babérlevéllel, sóval ízesítjük.
Amikor a hús megpuhult, beletesszük a velőt és a megmosott rizst.
Kissé pirított rántást készítünk, amelybe kevés pirospaprikát és törött borsot keverünk.
Ezzel a levest besűrítjük, végül a tejfölt és hozzákeverve néhány percig forraljuk.
Elkészítési idő: 70 perc

GARAM-MENTI KÁPOSZTALEVES
Hozzávalók:
50 dkg sertéslapocka, 5 dl víz, 2 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 1 kg savanyú káposzta levével együtt, 2 dkg szárított gomba, olaj, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál sima liszt, pirospaprika, só

Elkészítése:
A megmosott húst kockákra vágjuk, fél liter vízzel feltesszük főni, hozzádobjuk a fokhagymát, a babérlevelet, s félpuhára főzzük. Azután beletesszük a káposztát levestül meg a leöblített szárított gombát, s még harminc percig főzzük. Közben felhevített olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát és megpirítjuk rajta a lisztet, azután lehúzzuk a tűzről és megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük hideg vízzel, s a levesbe keverjük, összeforraljuk és megsózzuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - SERTÉSHÚS-LEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.