Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SERTÉSHÚSLEVESEK 1

2021.06.20

AGYAS LEVES HÁROMSZÉKIESEN 01.
Hozzávalók 4 személyre:
6 dkg finomliszt, pirospaprika, 1 dl étolaj, 30 dkg sertésvelő, 35 dkg sertéscomb, 10 dkg rizs, 1 vöröshagyma, 50 dkg savanyúkáposzta-levél, őrölt bors, só, 3-4 babérlevél, 2 liter savanyúkáposzta-lé, 1 dl tejföl

Elkészítése:
Ha túl savanyú a káposztalé, felhígítjuk vízzel, és a nagyobb kockákra vágott káposztával együtt feltesszük főni.
Amikor felforrt, hozzáadjuk a kockákra vágott sertéshúst, a finomra aprított vöröshagymát és a babérlevelet. Lassú tűzön fedő alatt főzzük. Amikor a hús majdnem puha, beletesszük a megtisztított, lehártyázott velőt és a megmosott rizst. Az olajban megpirítjuk a lisztet, félrehúzzuk a tűzről, és megszórjuk pirospaprikával.
Elkeverjük benne a hideg tejfölt, és berántjuk a levest.
Lassan főzzük még egy darabig, amíg a rizs is megpuhul.
A végén sóval és borssal ízlés szerint utánízesítjük.

AGYAS LEVES HÁROMSZÉKIESEN 02.
Hozzávalók:
1 dl tejföl, 1-1,5 liter káposztalé, 50 dkg-os káposzta, 1 fej vöröshagyma, 35 dkg disznóhús, 30 dkg sertésvelő vagy borjúvelő, babérlevél, 5 dkg liszt, 5 dkg rizs, paprika, só, bors, zsiradék

Elkészítése:
Ha túl savanyú a káposztalé, felhígítjuk vízzel, majd a káposztával együtt főni tesszük.
Mikor felforrt, hozzáadjuk az apró kockákra vágott húst és a babérlevelet.
Egy fej hagymát finomra vágunk, és a fövő léhez adjuk.
Ha a hús megpuhult, beletesszük a velőt, és egy liter léhez számítva adunk bele egy kanál rizst.
Kevés rántást keverünk hozzá, melybe paprikát és borsot tettünk.
Lassan főzzük még egy ideig, hogy a rizs szét ne főjön.
Tálalás előtt kivesszük a babérleveleket.
Tejföllel ízesítjük.
ALFALUSI PASZULYLEVES
Hozzávalók:
25 dkg tarka paszuly, 50 dkg füstölt disznóhús, 1 fej saláta vagy madársaláta, 5 dkg zsír, 5 dkg liszt, 1 dl tejföl, só, zöldkapor, pirospaprika

Elkészítése:
Az előző este beáztatott paszulyt a füstölt hússal puhára főzzük.
Közben a madársalátát vagy fejes salátát felvagdaljuk, megsózzuk, többször kicsavarjuk, és a vagdalt zöldkaporral együtt a levesbe tesszük.
Pirospaprikás gyenge rántást készítünk, savanyú tejföllel ízesítjük.
A levesbe keverve egyszer meglobbantjuk és tálaljuk.
ARATÓLEVES
Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta, 20 dkg sertéshús, 10-10 dkg füstölt kolbász és füstölt szalonna, 1-1 paprika, paradicsom és vöröshagyma, 6 dkg árpagyöngy, 2 dl tejföl, babér, só, bors

Elkészítése:
A szalonnát apróra vágjuk, kiolvasztjuk és megpirítjuk rajta a finomra vágott hagymát.
A sertéshúst felkockázzuk és a karikára vágott kolbásszal, paprikával és paradicsommal együtt a hagymához adjuk.
Fűszerezzük, és félpuhára pároljuk.
A savanyúkáposztát a húshoz keverjük, felengedjük vízzel, belekerül az árpagyöngy és a tejföl is.
Puhára főzzük.
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - SERTÉSHÚSLEVESEK
Szerző:


Szerkesztette és Illusztrálta