Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A SPÁRGALEVESEK 1.

2017.01.27

LEVESEK LEXIKONJA

Származása, elterjedése
A spárga Európában és Ázsiában egyaránt őshonos, és mindkét kontinensen zömmel tenger- és folyópartokon él.
Már az óegyiptomiak is ismerték, és az általuk termesztett spárgát Asparagus officinalisnak nevezték.
Az ógörögök az általuk ismert másik spárgafajt, az Asparagus acutifoliust fogyasztották.
Nevét is azóta használják, az "asparagos" szó ugyanis görögül fiatal hajtást, nyelet jelent.
Első írásos nyoma Hippokrátesz munkájában lelhető föl az i.e. 460-370 körüli időből. Akkoriban főként gyógyhatása miatt tartották becsben, kevésbé volt mindennapi eledel.
Ételalapanyagként a rómaiak kezdték használni, amiről a fennmaradt termesztési útmutató tanúskodik Marcus Portius Cato (i.e. 200 körül) tollából.
Kedvelt előétel volt.

Európában a spárga tudatos termesztése több évszázados múltra tekint vissza, a keresztes hadjáratokból visszatérők is hoztak magukkal spárgamagokat.
A 16.- és 17. századtól kezdve jelent meg mint termesztett kerti növény.
Üzemi méretű termesztése az egyes földrészeken alig több mint 100 éve kezdődött el.
A spárga, területét illetően, nem mondható jelentős zöldségnövénynek, de Európa egyes országaiban, újabban Japánban, Hongkongban, Szingapúrban is igen kedvelt, ezért kiváló exportnövény.

Spárga - Tápanyagtartalom

A spárga Magyarországon
Magyarországon hasonlóan a többi európai országokhoz már a 15–16. században ismerték, de a 20. század elejéig a spárga csak a főúri kertek növénye volt.
Lippai János az 1666-ban megjelent Posoni kert című könyvében már a következőket írja:
- "Spárga, igen kiűzi a vizelletet. Ha ennek gyökerét a fájó fogra teszik, megállíttya a fájdalmat. Sőt ha megszárazttyák, porrá törik, és azt a port a fognak üregében teszik, fájdalom nélkűl, mind gyökeresttűl kivonnya. Ha borba meg főzik, és megisszák, megronttya az ember veséjében a követ. Aki olajjal elegyített megtört spárgával megkeni magát, azt a méhek meg nem csípik."
Üzemi termesztése az 1920-as években alakult ki.
Vetésterülete 400 hektárt ér el.
A jó exportlehetőség következtében 1962-ben a spárga termőterülete1180 hektárra növekedett, ami 1981-re 142 hektárra esett vissza.
Hazánkban 2009-re a termőterülete megközelíti a 2000 hektárt, a termésmennyisége pedig 3000 t/év feletti.

Növénytani leírása
A spárga évelő növény, telepítés után 15-20 évig képes teremni.
Bojtos gyökérzettel rendelkező növény. Gyökérzete raktározó és szívógyökerekből áll. Húsos gyökerei hengeresek, nem elágazóak, különböző hosszúságúak, némely egyedé elérheti a 3–4 m-t, vastagsága pedig a 10 mm-t is. A gyökeresedés mélysége 2,0–2,5 m. A teljes gyökérzet zöme 20–26 cm mélyen helyezkedik el. A spárga gyöktörzse megvastagodott földbeli hajtás, amelynek oldalából képződnek a húsos, hengeres gyökerek, amelyeket tárológyökereknek is neveznek. A tárológyökereken vékony, rostos szívógyökerek képződnek. Ezek feladata a tápanyagfelvétel.
Fiatal hajtásrendszere minden tavasszal a gyöktörzsből tör elő, sokszor bókoló, dúsan elágazó. A szár magassága 100–160 cm, de elérheti a 200 cm-t. A tövenkénti hajtások száma 10–12, de ennél több vagy kevesebb is lehet. A vegetációs időszakban megvastagodó hajtások elfásodnak, elágaznak. Ezeket spárgaszárnak nevezzük. A spárgaszárak talaj feletti vastagsága elérheti a 20–25 mm-t. Az elágazó szárakon található tűszerű képződmények, kladofillumok, szintén szárak, jóllehet a spárga növényen a levelek szerepét töltik be. A valódi levelek pikkelyszerű képződmények és a növény talaj feletti részének csak kisebb hányadát alkotják.
Kétlaki növény, egy növényen rendszerint csak hím vagy csak nővirágok képződnek. A virágok csöves harang formájúak, egyesével vagy kettesével állnak a szártagokon. Termése gömbölyű, vörös vagy barnásvörös, fénylő, kb. 8 mm átmérőjű bogyó. Magja fekete, átmérője 3–4 mm, vastagsága 2 mm. A magok gömbölyűek, egyik oldalukon kissé lapítottak.
Ezer magtömege 18–22 g.
Csírázóképességét száraz, hideg raktárban 3–4 évig megtartja.

Felhasználása

Halványított és zöld spárga értékesítésre készen

Zsenge, megvastagodott hajtásai fogyaszthatóak.
Színe alapján megkülönböztetünk
- halványított (halványító, vagy fehér),
- lila és
- zöld spárgát.
A növény szárát jól emészthető rostok alkotják.
A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok. Zsírtartalma jelentéktelen, nem tartalmaz koleszterint.
Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély.
Miután a hajtások nagy része, 93-95 százaléka víz, a maradék szárazanyag kevés kalóriát képvisel. 100 gramm spárgába mindössze 20 kalória szorult. Kifejezetten kevés benne a cukor, 100 grammban összesen 4 gramm szénhidrát van.
Tartalmaz
- kalciumot, - foszfort, - vasat, - sok káliumot, viszont nátriumtartalma alacsony. A nyomelemek közül
- ónt, - szilíciumot, - molibdént. A zöld klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint a halványított változatában, ezért táplálékként is értékesebb. Emellett a zöldspárga, szemben a halványítottal, tartalmaz 0,03-0,06% rutint és 25 mg protodioscint.

Közönséges spárga
Illustration Asparagus officinalis0b
Természetvédelmi státusz

Gyógyhatása
Gyógynövényként több évszázada számon tartják.
Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van. Ugyancsak vízhajtó tulajdonságával van összefüggésben, hogy segíti a szervezet méregtelenítését.
Szárított porát fogfájás kezelésére is használták.
Kedvezően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, és enyhe hashajtó hatású.
A nyers spárgalé is egészséges, 4-5 hajtásból zöldségcentrifugával félcsészényi nyerhető. Túlzott fogyasztása nem javasolt köszvényes és veseköves, illetve erre hajlamos emberek részére.
Nagyobb mértékben még az érszűkületre is jó hatással van

Jegyzetek
- Ugrás ehhez: a b c Balázs Sándor: Zöldségtermesztők kézikönyve (Bp., 2004)
- Ugrás ehhez: a b c Máriáss Márta: Csak győzzük spárgával, Házipatika.com, 2007. május 16.
- Ugrás fel ↑ Bálint György dr.: Ha május, akkor spárgaszezon, Édenkert.hu, 2008. november 14.
- Ugrás fel ↑ Fehér Béláné dr.: A minőségi spárga piacképes és jövedelmező, Agrárunió, 2009. április 21.
- Ugrás fel ↑ Fehér Béláné dr.: A spárga termesztése (Bp., 2005)
- Ugrás fel ↑ Rutgers Asparagus Breeding Program

Források
- A taxon adatlapja az ITIS adatbázisában. Integrated Taxonomic Information System
- balingazda.hu Egy sajátos zöldség: a spárga

Kategória:
- Spárgafélék
- Növényfajok
- Zöldségek
- Gyógynövények
- Évelők
- Európa növényvilága
- Ázsia növényvilága

wikipedia

 

ASPERGESOEP
(HOLLAND SPÁRGALEVES)
Hozzávalók:
60 dkg spárga, 8 dl zöldségleves, 2 dl száraz fehérbor, só, frissen őrölt bors, 3 dkg vaj, 3,5 dkg liszt, őrölt szerecsendió, 1 dl tejszín, 1 evőkanálnyi friss petrezselyemzöld (apróra vágva)

Elkészítése:
A spárgát meghámozzuk, az esetleg „fás” végét levágjuk, s a többit kb. 3 cm hosszú darabokra aprítjuk.
A (leszűrt) zöldséglevest felforraljuk, majd beledobjuk a spárgát, s felöntjük a borral. Sózzuk, borsozzuk. Mintegy 20 percen keresztül lassan főzzük, amíg a spárga megpuhul.
A spárgákat kivesszük, és meleg helyre tesszük. A levet átszűrve ugyancsak félre tesszük.
A felforrósított vajra szórjuk a lisztet, s lassú tűzön kb. 2 percig folyamatosan kevergetve pirítjuk. Vékony sugárban hozzáöntjük a spárga levét, miközben folyamatosan keverjük. Az így kapott sűrű levet reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk a tejszínt.
Sütőben felmelegített tányérokba tesszük a spárgát, arra szedjük a levet, s petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.

ÁTTETSZŐ SPÁRGALEVES
Hozzávalók:
1 kg spárga, 1 evőkanál finomra vágott turbolya, 1 tyúkhúsleveskocka feleresztve, másfél liter meleg víz, levesbetét, fél teáskanál finomított kristálycukor, csipetnyi Cayenne bors, só és frissen őrölt fekete bors

Elkészítése:
A spárgát megtisztítjuk és meghámozzuk. A húslevest egy csipet sóval felforraljuk. A spárgát 12 percig főzzük benne. A spárgát tiszta konyharuhán lecsöpögtetjük, és 2 cm-es darabokra vágjuk. Előmelegített agyagtálba öntjük, hozzáadjuk a levesbetétet és a finomra vágott turbolyát. Cayenne borssal, sóval, cukorral ízesítjük, és meglocsoljuk a forró húslevessel.
Azonnal tálaljuk.

ERDÉLYI SPÁRGALEVES
Elkészítése:
Személyenként öt deka megtisztított spárgát két-három cm-es darabokra vágunk, és fazékban gyengén sós vízben fedő alatt lassú tűznél puhára főzzük. Egy két evőkanál tejfölt egy kávéskanál liszttel simára keverünk, majd kissé felhígítjuk vízzel, hogy ismét tejföl sűrűségű legyen. Hozzáöntjük a spárga levéhez, és felforraljuk.
Finomabb a leves, ha a tejfölbe egy-két evőkanálnyi tojást teszünk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A SPÁRGALEVESEK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.