Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A SPÁRGALEVESEK 2.

2017.02.14

LEVESEK LEXIKONJA

HIDEG JOGHURTOS SPÁRGALEVES
Hozzávalók:
50 dkg fehér spárga főzve, 1 csésze joghurt, 1 csésze szárnyas húsleves, 1 citrom leve, 1 evőkanál citromfű levele apróra vágva, só, 1/3 csésze pirított zsemlekocka, 1 db főtt tojás apró kockákra vágva, frissen őrölt fehér bors

Elkészítése:
A lehűtött főtt spárgákról levágjuk a fejeket és hűtőbe tesszük tálalásig. A spárgaszárakat el turmixoljuk egy csésze spárga főzőlevével és egy csésze húslevessel, majd átszűrjük és jeges vízbe állítva jól lehűtjük. Belekeverjük habverővel a joghurtot, sóval, citromlével és a vágott citromfűvel ízesítjük. A pirított zsemlekockákat összekeverjük a kockákra vágott főtt tojással, petrezselyem zöldjével, és ízesítjük sóval, borssal.
Tálalása:
Az előhűtött csészékbe tesszük a spárgafejeket, rámérjük a hideg levest.
A fűszeres zsemlekockákat külön edényben kínáljuk a leveshez.
Megjegyzés:
Ezt a fogást lila- vagy zöld spárgából is készíthetjük.

KORIANDERES SPÁRGALEVES SÜLT HÚSSAL
Hozzávalók:
10-10 szál fehér és zöld spárga, 3 szál újhagyma, 1 liter húsleves (kockából), 1 dl tejszín, 2 tk kukoricakeményítő, fél citrom héja és leve, friss koriander, kevés semlegesebb fűszerezésű sült hús

Elkészítése:
A húslevest felforralom (ill. a kockából elkészítem). Az újhagymát kis karikákra vágom. A fehér spárgát meghámozom, fás végüket levágom, majd a fejét leszámítva kb. centis darabkákra vágom. Ugyanígy feldarabolom a zöld spárgát is. A zöldségeket a forró levesbe dobom. Nem főzöm sokáig, maradjon finom roppanós. Belereszelem egy kisebb citrom héjának felét. Ha kell, még sózom, majd citromlével és friss korianderrel ízesítem. Végül vékonyan behabarom.
Tálaláskor két-három evőkanálnyi kisebb darabokra vágott sült husit teszek bele.

KÓKUSZOS SPÁRGALEVES
Hozzávalók 4 személyre:
1 teáskanál szezámolaj, 2 evőkanál szezámmag, szerecsendió, bors, só, 2 dl kókusztej, 0.5 l zöldségleves, 1 teáskanál olaj, 2 dkg gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, 1 szál citromfű, 50 dkg zöld spárga

Elkészítése:
A spárgát mossuk meg. Az alsó harmadát hámozzuk meg, a végeit vágjuk le. A citromfű külső leveleit távolítsuk el, majd a szárat hosszában vágjuk ketté. Az újhagymát pucoljuk meg, és karikázzuk vékonyra. A fokhagymát tisztítsuk meg, és préseljük össze.
A gyömbért hámozzuk meg, és reszeljük le. A meghámozott és levágott spárgavégeket, valamint a maradék előkészített hozzávalót forró olajban pirítsuk meg, majd öntsük hozzá a zöldséglevest és a kókusztejet. Forraljuk fel, azután letakarva kb. 15 percig főzzük. Vágjuk le a spárgák fejét, tegyük félre. A szárakat szeleteljük kisebb darabokra. A levest szűrjük le egy szitán, a spárgadarabokkal együtt főzzük fel újra, majd újabb 5 percig főzzük együtt. Botmixerrel pürésítsük a levest, és ízesítsük a fűszerekkel.
A spárgafejeket tegyük a levesbe, 4 percig főzzük benne.
A pirított szezámmagokat szórjuk a leves tetejére, a szezámolajat csepegtessük a tányérokba.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A SPÁRGALEVESEK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.