Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A SPÁRGALEVESEK 5.

2018.11.16

LEVESEK LEXIKONJA

SPÁRGA-KRÉMLEVES 01.
Hozzávalók:
25 dkg spárga, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 1 tyúkhúsleveskocka, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 ek finomliszt, 1 teáskanál kristálycukor, késhegynyi törött fehér bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
A spárgaszálakat megmossuk, lecsöpögtetjük. A fejeket (a spárga csúcsos végeit) 3 cm hosszúságban levágjuk, és félretesszük. A többit a talpától kezdve megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A levágott héjával együtt (nem tévedés) félliternyi vízbe tesszük, beleszórjuk a kristálycukrot és kevés sót, majd 25 percig forraljuk. Hagyjuk kissé kihűlni, ezután turmixgépben pépesre zúzzuk. A spárgapépet szitán átpasszírozzuk. A sűrű spárgapépet leveses fazékba öntjük, ráöntünk még félliternyi vizet, és a húsleveskockát, valamint a félretett spárgafejeket is beletesszük.
Felforralva 10 percig főzzük. Közben a tejfölt és a tejet a liszttel teljesen simára keverjük, majd behabarjuk vele a forrásban lévő levest.
Végül a borssal és a megmosott, finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük.

SPÁRGA-KRÉMLEVES 02.
Hozzávalók:
500 g spárga, 30 g vaj, 1,5 dl tejszín, 1 tojássárgája, 30 g liszt, 4 dl víz, 1 szárnyas-húsleves kocka, 3 dl tej, só, cukor, citromlé

Elkészítése:
A spárgát meghámozzuk, fejét levágjuk és 1- 2 cm-es darabokra vágjuk. A forrásban lévő vízben a húsleveskockát feloldjuk, és a spárga héját megfőzzük benne. Leszűrjük, majd a levet sóval, cukorral ízesítve felforraljuk, és ebben főzzük puhára a darabolt spárgát. A spárgafejeket külön főzzük sós-cukros vízben. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, fehér habzásig hevítjük (fehér rántás). A tűzről levéve hideg vízzel és a tejjel felengedjük. A spárgalevest, - valamint a hozzá szűrt spárgafej főzőlevet - ezzel besűrítjük, kiforraljuk, majd szitán áttörjük, utána ízesítjük sóval, cukorral, citromlével.
A tejszínt a tojássárgájával elkeverjük, és az áttört leveshez adjuk, dúsítjuk.
Tálaláskor a tányérba vagy csészébe tesszük a fejeket, majd rámerjük a forró levest.

SPÁRGA-KRÉMLEVES 03.
Elkészítése:
A spárgát sós, fehérborsos vízben megfőzöm. Kevés lisztből (1 teáskanál) és 1 tojássárgájából vízzel habarást készítek. Ezt átszűrve öntöm a tűzről levett leveshez. Visszateszem, és folyton kevergetem forrásig.
Ekkor leveszem a tűzről.
Tálaláskor tejszínt és édes fehérbort keverek hozzá.
Csészében kínálom, a tetejére egy citromkarikát téve.

SPÁRGA-KRÉMLEVES 04.
Hozzávalók:
50 dkg csont, 10 dkg vegyes zöldség, 50 dkg spárga, 6 dkg vaj, 4 dkg liszt, 2 dl tej, 1 tojássárgája,1 dl tejszín, 1 zsemle, só, cukor

Elkészítése:
A csontból, a zöldségből erős csontlevest főzünk kb. 6 dl, leszűrjük, és ebben puhára főzzük az apróra vágott spárgát. Négy dkg vajból és a lisztből világos rántást készítünk, és berántjuk a levest. Szőrszitán átpasszírozzuk, majd visszatéve a tűzre, hozzáadjuk a tejet, és felforraljuk. Utána ízesítjük. A zsemlét kis kockákra vádjuk, és aranysárgára pirítjuk a maradék vajban.
Tálalás előtt a levesbe öntjük a tojássárgájával simára kevert tejszínt, majd tálaláskor a pirított zsemlekockát.
Forrón tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A SPÁRGALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.