Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SPÁRGALEVESEK 6.

2019.03.14

LEVESEK LEXIKONJA

SPÁRGA-KRÉMLEVES 05.
Elkészítése:
40 dkg spárgát megtisztítunk, feldarabolunk, majd 1 l vízben feltesszük főni 1 zöldségleveskocka társaságában. 15 percig főzzük, és mixerben pépesítjük. Előfordulhat, hogy le is kell szűrnünk a végén, ha még szálkás maradt. 1 dl tejszínt kikeverünk 1 ek rozsliszttel vagy 1 nyers tojássárgával és 1 ek mézzel, majd ezt a keveréket óvatosan, folytonos keverés mellett a leszűrt levesbe csorgatjuk. Forrásig hevítjük, azután a tűzhelyről levéve, kicsit sűrűsödni hagyjuk. Belefőzhetünk zabpelyhes galuskákat, de a tetejére mindenképpen szórjunk vágott petrezselymet a tálalásnál.

SPÁRGA-KRÉMLEVES 06.
Hozzávalók:
70 dkg vegyes csont, 70 dkg vegyes zöldség, 1 kg spárga, 3 dkg só, 10 dkg vaj, 12 dkg liszt, 2 dkg cukor, 1,5 dl tejszín, 2 dl tej, 2 db tojás sárgája

Elkészítése:
A megtisztított spárgát 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és csontlében puhára főzzük. Közben világos vajas rántást készítünk, és a spárgalevest berántjuk vele. Tejet adunk hozzá, ízesítjük sóval, borssal, kevés cukorral, és kiforraljuk. Forrón átpasszírozzuk, majd tejszínnel és tojássárgájával megkötjük.

SPÁRGA-KRÉMLEVES 07.
Hozzávalók:
40 dkg friss spárga, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 2 csapott evőkanál liszt, 2 tojássárgája, 1,5 dl tej, 1,5 dl tejszín, 1 kávés kanál cukor, só, bors és kb. 2-2,5 dl víz vagy csontleves

Elkészítése:
A megtisztított spárga fejrészét két - három centis darabokra vágjuk és enyhén sós, cukros vízben puhára főzzük, majd félre tesszük, de tartsuk melegen. A spárgaszárakat karikázzuk fel, s a sózott cukrozott csontlében főzzük meg. A vaj kétharmadával és a liszttel világos rántást készítünk ezzel, sűrítsük a levest. Adjuk hozzá a tejet, alaposan forraljuk össze, majd passzírozzuk át. A levet egy habverővel keverjük simára, tejszínnel és tojással tovább sűríthetjük. Végül egy kevés vajat vagy margarint hozzáadva selymesebbé tehetjük a levesünket.
Tálalása:
Tálaláskor előmelegített tányérban vagy csészében szervírozzuk.

SPÁRGA-KRÉMLEVES AMANDA MÓDRA
Elkészítése:
A spárgát sós, fehér borsos vízben megfőzöm.

Kevés lisztből (1 teáskanál) és 1 tojássárgájából vízzel habarást készítek. Ezt átszűrve öntöm a tűzről levett leveshez.
Visszateszem, és folyton kevergetem forrásig. Ekkor leveszem a tűzről. Tálaláskor tejszínt és édes fehérbort keverek hozzá. Csészében kínálom, a tetejére egy citromkarikát téve.

SPÁRGALEVES 01.
Hozzávalók:
30 dkg sertés csont, 50 dkg spárga, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 1 dkg cukor, 6 dkg vaj, 6 dkg liszt, 1 dl tej, 2 dkg só, 1 dl tejszín, 1 tojás sárgája, 1 db zsemle

Elkészítése:
A csontot, a zöldséget 1,5 l sós vízben 2 óra hosszat főzzük, és cukorral ízesítjük. 4 dkg vajból és 6 dkg lisztből világos rántást készítünk, kevés hideg vízzel és tejjel felöntjük, a levesbe keverjük, és 10 percig forraljuk, majd szitán áttörjük. Tálalás előtt a tejszínt a tojás sárgájával habverővel elkeverjük és a nem forró levesbe öntjük. A kockára vágott zsemlét 2 dkg vajban megpirítjuk és tálaláskor a levesbe tesszük.

SPÁRGALEVES 02.
Elkészítése:
Egy csomó zöld spárga fejet sós vízben megfőzünk, leszűrjük s egy bögre már készen levő húslevesbe tesszük. Evvel is forrni hagyjuk s ez alatt vajból híg rántást készítünk, s ha jól habzik, a levessel, melyben a spárga fejek főttek, felöntjük, jól elhagyjuk még főni a rántással, a tejfellel, s ha kész tálalhatjuk.

SPÁRGALEVES 03.
Hozzávalók:
10 dkg spárga, 6 dl csontleves, 1 csomó újhagyma, 1 csomó petrezselyem, 2 lestyán levél, fél dl tejföl, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt

Elkészítése:
A spárgát vékonyan meghámozzuk. Az alaposan megmosott héjat sós vízben megfőzzük. A 2 centis darabokra vágott spárgát, másik edényben, sós vízben főzzük. A finomra vágott petrezselyemmel a vajból világos rántást készítünk, amelyet a csontlével engedünk fel. Beletesszük a leszűrt főtt spárgát, és hozzáöntjük (ha nem keserű) a héjáról a levet. Elkeverjük a tejföllel, és forrón tálaljuk. Főzhetünk bele vajgaluskát is.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A SPÁRGALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.