Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SPÁRGALEVESEK 7.

2019.05.14

LEVESEK LEXIKONJA

SPÁRGALEVES 04.
Hozzávalók:
50 dkg spárga, 8 dl csontleves, 1-1 dl tej és tejszín, 1-1 ek vaj és liszt, 1 tojássárgája, só, cukor

Elkészítése:
A spárgákat megtisztítjuk, kisebb csomókba kötjük, majd a fejükkel fölfelé egy fazékba állítjuk. Forrásban levő, enyhén sós vízzel nyakon öntjük, épp annyira hogy ellepje, és 6-8 percig főzzük. Utána leszűrjük, a fejeket levágjuk és a szárakat apróra daraboljuk. A levesbe tesszük a szárakat, s 10 percig főzzük. Vajas rántást készítünk, s ezzel besűrítjük a levest. Hozzáöntjük a tejet, sózzuk, csipet cukrot adunk hozzá, majd átpasszírozzuk. Visszatesszük a tűzre, és a tejszínnel elkevert tojássárgáját belekeverjük.
Már ne forraljuk.
A spárgafejeket betétként adjuk a levesbe.

SPÁRGALEVES 05.
Elkészítése:
15-20 deka spárgát vásárolunk, végükből kis darabkát levágunk, külsejüket nagyon vékonyan lehántjuk (kivéve a spárga lilás végén levő egy centis részt). Hüvelyknyi darabokra vágjuk, és egy liter vízzel leöntve, kevés sóval, két szem mokkacukorral ízesítjük. Még jobb, ha megfőzünk egy csirkeaprólékot, és ennek a levében főzzük meg a spárgát. Két deka vajból egy púpos evőkanál liszttel nagyon világos rántást készítünk, besűrítjük vele a levest, és pár percig forraljuk. Egy deci tejfölt a tálban simára keverünk egy tojássárgájával. és állandóan kevergetve öntjük rá a forró levest, nehogy összekapjon.
Ettől krémszerűvé válik.
Szaporítja a levest, ha berántás után apró galuskákat is főzünk bele.
(Ha spárgás ételt készítünk, a spárga főzővizéből is készíthetünk levest, de akkor valamivel több tejfölt tegyünk bele.)

SPÁRGALEVES 06.
Hozzávalók:
150 g spárga, fél húsleveskocka, 5 g olaj, 5 g liszt, pirospaprika, zöldpetrezselyem, 10 g tejföl (12%-os), só

Elkészítése:
2,0 - 2,5 dl vízbe beletesszük a leveskockát és a megtisztított, 3 cm hosszú darabokra vágott spárgát puhára főzzük benne. Világos rántást készítünk az olajból és a lisztből, rászórunk ízlés szerint pirospaprikát és berántjuk vele a levest. Tálalás előtt belekeverjük a tejfölt.

SPÁRGALEVES 07.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg csirkeaprólék, 1 kg spárga, 1 csomó petrezselyem, 3 dkg vaj, 3 dl tej, liszt, só, őrölt bors, csipetnyi cukor
A galuskához:
1 tojás, liszt, 1 kávéskanál vaj

Elkészítése:
A csirkeaprólékot 1.5 liter vízben megfőzzük.
A spárgát megtisztítjuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk, leöblítjük, s a leszűrt csontlében megfőzzük. A spárgafejeket külön kis edényben főzzük, mert néhány perc alatt puha lesz, és a tálalásnál is arányosan tudjuk elosztani. A spárgafejek főzővizét is hozzáöntjük a leveshez. Vajból, lisztből világos rántást készítünk, hogy a levesből ne érződjön ki majd a pirított liszt íze. Tehetünk rá egy teáskanál pirospaprikát.

Tejjel felengedjük, hozzáadjuk a leveshez, sózzuk, borsozzuk, és jól kiforraljuk. Vajas galuskát szaggatunk bele, és finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk.

Visszatesszük a csirkeaprólékot, hogy az is jól átforrósodjon.

Tálalásnál a tányérokon egyenletesen osztjuk el a melegen tartott spárgafejeket.

SPÁRGALEVES 08.
Hozzávalók: 25 dkg spárga, 1 tyúkhúsleves-kocka, 1 evőkanál finomliszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál kristálycukor, késhegynyi törött fehér bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
A spárgaszálakat megmossuk, lecsöpögtetjük. A fejeket (a spárga csúcsos végeit) kb. 3 cm-nyire levágjuk, és félretesszük. A többit a talpánál kezdve alaposan megtisztítjuk, és apróra vágjuk (a fás talprészét levágjuk). A lehántott héjával és a talpával együtt (nem tévedés) félliternyi vízbe tesszük, beleszórjuk a kristálycukrot és a sót, majd 25 percig forraljuk. Hagyjuk kissé kihűlni, ezután turmixgépben pépesre zúzzuk. A spárgapépet szitán átpasszírozzuk. A sűrű spárgapépet leveses fazékba öntjük, ráöntünk még félliternyi vizet és a húsleveskockát, valamint a félretett spárgafejeket is beletesszük.
Felforralva 10 percig főzzük.
Közben a tejfölt és a tejet a liszttel egészen simára keverjük, majd behabarjuk vele a forrásban lévő levest.
Végül a borssal és a megmosott, finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A SPÁRGALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.