Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SPÁRGALEVESEK 8.

2019.07.16

LEVESEK LEXIKONJA

SPÁRGALEVES 09
Hozzávalók:
spárga, petrezselyem, Vegeta, só, cukor
A rántáshoz:
1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj

Elkészítése:
A darabolt spárgát vegetás, enyhén sós melybe tettünk 1 mokkáskanál cukrot, és megfőzzük. (kb. 15-20 percig). Ezután kevés világos rántással berántjuk. A tetejére vágott petrezselymet szórunk.

Főzhetünk bele galuskát is.

SPÁRGALEVES 10.
Elkészítése:
Annyi vízben teszünk fel főni egy megtisztított csirkeaprólékot, amennyi ellepi, és fedő alatt, kis lángon félpuhára főzzük.
Ekkor belerakunk 25 deka megtisztított, ujjnyi darabokra vágott spárgát, a levét hideg vízzel 1,20 liternyire hígítjuk, és sóval meg mokkáskanálnyi cukorral ízesítjük és együtt teljesen puhára főzzük.
Három deka vajból egy sárga rántást készítünk, és besűrítjük vele a levest. Ha sűrűbben akarjuk adni, egy nyers tojást csipetnyi sóval meg annyi liszttel keverjünk össze, amennyit felvesz, és apró galuskákat szaggatunk a levesbe.
A tálban simára keverünk egy deci tejfölt egy tojássárgájával, és erre apránként, kevergetve, rámerjük a forró levest.

SPÁRGALEVES 11.
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg spárga, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 1 tyúkhús-leveskocka, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál finomliszt, 1 teáskanál kristálycukor, 1 késhegynyi törött fehér bors, ízlés szerint só, kevés citromlé

Előkészítés:
a spárgaszálakat megmosom, lecsöpögtetem.
A spárga csúcsos végeit 3 cm hosszúságban levágom és félreteszem. A többit a talpától kezdve meghámozom, és apróra vágom.

Héjával együtt (nem tévedés) félliternyi vízbe teszem, beleszórom a kristálycukrot, borsot és sót, majd 25 percig forralom. Kissé hagyom kihűlni, ezután turmixgépben pépesre zúzom.
A spárgapépet szitán átnyomom.

Elkészítése:
a sűrű pépet leveses fazékba öntöm, félliternyi vízzel felöntöm és a húsleveskockát, valamint a félretett spárgafejeket is beleteszem.
Felforralom és 10 percig főzöm. Közben a tejfölt és a tejet a liszttel simára keverem, majd behabarom vele a forrásban lévő levest.
Végül a megmosott, finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezem és kevés citromlével pikánsra ízesítem.

SPÁRGALEVES 12.
Hozzávalók:
60 dkg spárga, 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 1 csomag petrezselyem, 5 dkg vöröshagyma, só, őrölt bors

Elkészítése:
A spárgát megtisztítjuk, az alsó fás végét levágjuk, 2-3 cm hosszúra feldaraboljuk.
A lisztet vajban világosbarnára pirítjuk, finomra vágott petrezselymet szórunk bele, és felengedjük másfél liter hideg vízzel. Sóval, kevés őrölt borssal és félbevágott vöröshagymával ízesítve 20 percig forraljuk.
A vöröshagymát kivesszük belőle, majd beletesszük a spárgát. Ha megpuhult, tejszínt öntünk hozzá, és még egyszer felforraljuk.

SPÁRGALEVES 13.
Elkészítése:
A megtisztított spárgát olyan darabokra vágom, mint a vajbabot.
Annyi vizet teszek rá, hogy elbukjon és felteszem főni. Fűszerként teszek bele sót, 2-3 gerezd fokhagymát, 1 vöröshagymát, 1 babérlevelet. Addig főzöm, míg a spárga puha nem lesz.
Egy kis vajas rántást készítek, felengedem vízzel és ráöntöm a megfőtt spárgára.
Fél liter tejet kevés liszttel (rétes liszt) behabarok, és mikor felforrt beleöntöm. A tűzről levéve a levest hagyom kihűlni.
Kemény tejszínt, vagy tejfölt (kb. 2 dl) elkeverek 1 tojás sárgájával és beleöntöm a levesbe.
Tálalás előtt ecettel ízesítem.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A SPÁRGALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.