Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SPÁRGALEVESEK 9.

2020.01.06

LEVESEK LEXIKONJA

SPÁRGALEVES 14.
(ASPARAGUS SOUP)
Hozzávalók:
1 köteg spárga, 5 dl tej, 1 kávéskanál reszelt zellergumó, 1 db burgonya, 3 evőkanál vaj, ízlés szerint bazsalikom, só és őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg csiperkegomba, fél csokor petrezselyem
A tetejére:
5 dkg füstölt sajt

Elkészítése:
Hámozza meg és vágja egy centis darabokra a spárgát és a burgonyát.
A spárgák végeit rakja félre, majd tegye fel főni fél liter vízben a krumplit és a spárgadarabokat.
Adjon hozzá két evőkanál vajat, és ízesítse a fűszerekkel.
Fedő alatt gyöngyözve főzze puhára.
Hagyja kihűlni.
Öntse hozzá a tejet, tegye bele a fokhagymát, és mixerrel pépesítse az egészet.
Újra forralja fel, majd húzza le a tűzről az edényt.
Keverje bele a maradék vajat és a spárgafejeket, valamint a finomra vagdalt petrezselymet.
Fedő alatt hagyja 20 percet állni, majd a reszelt sajttal meghintve tálalja.

SPÁRGALEVES 15,
Elkészítése:
Egy kg vékony spárgát megtisztítunk, és a fejeket levágjuk, aztán a szárakat egy hosszúkás, mély edényben sós vízzel leforrázzuk, és két perc múlva szitán lecsorgatjuk.
Egy zsemlét, melynek héját lereszeltük, vékony szeletekre vágva, fazékba teszünk a spárgaszárakkal együtt, s húslevest töltünk reá, vagy egy liter vizet, amelyben csont főtt, és egy késhegynyi cukorral addig főzzük, míg a spárgát az ujjak közt szét lehet nyomni.
Ekkor az egészet átnyomjuk szitán, húslével vagy vízzel föleresztjük, és újra fölforraljuk.
Tálalás előtt nyolcad liter tejszínt, kis zöld spenótlevelet és a sós vízben puhára főtt spárgafejeket adjuk bele, és vajban pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

SPÁRGALEVES 16.
Hozzávalók:
50 dkg friss, vagy 30 dkg konzerv spárga, 3 dkg vaj vagy zsír, 5 dkg liszt, 1 dl tej, 1 evőkanál ételízesítő, fél csomó zöldpetrezselyem, só és egy kevés cukor

Elkészítése:
A megtisztított és kockára vágott spárgát kb. másfél liter gyengén sós, cukros vízben 1 evőkanál ételízesítővel puhára főzzük.
A vajból, vagy zsírból a liszttel, vágott petrezselyemmel egészen világos rántást készítünk és egy kevés hideg vízzel és a tejjel fölengedjük, a levesbe keverjük és még 10 percig forraljuk.
Ha a sűrűbb leveseket szeretjük, apró galuskát főzhetünk bele.

SPÁRGALEVES 17.
Hozzávalók:
40 dkg spárga, 3 dkg liszt, 3 dkg vaj, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, só, csipet cukor

Elkészítése:
A spárgákat meghámozzuk, majd 3 cm hosszú darabokra vágjuk.
Forró, sós, enyhén cukros vízben puhára főzzük.
A lisztből és a vajból világos rántást készítünk, ezzel a levest besűrítjük, és pár percig főzzük. Tálaláskor tojássárgájával elkevert tejfölt adunk hozzá.
(Tartalmasabb, ha csontlével vagy csirkeaprólék levével engedjük fel.)

SPÁRGALEVES 18.
Hozzávalók:
1 csomó zöldspárga, 1 kanál kukoricaliszt vagy keményítő, 1 tojássárgája, só, fehérbors

Elkészítése:
A spárgákat megtisztítjuk:
szára végéről a fás részt (1-2 cm) levágjuk, végéről a vastagabb zöld héját lehántjuk (csak a végéről), majd a spárgákat kb. 1,5-2 cm-es darabokra felvágjuk (a tetejét nagyobb darabban lehet hagyni, akkor is hamar megpuhul).
Sós vízben megfőzzük, borsozzuk.
Ha a spárga megfőtt, a kukoricalisztet elkeverjük kevés hideg vízzel, majd a levesbe öntjük, kicsit főzzük.
A tűzről levéve hozzákeverjük a tojássárgáját, majd tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A SPÁRGALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.