Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A SZILVALEVESEK 1

2017.03.13

LEVESEK LEXIKONJA

Aszalt-szilvaleves 01.
Hozzávalók 2-3 személyre:
50 dkg aszalt-szilva, 1 dl tejföl, 2 evőkanál cukor, liszt, fahéj, citromhéj, só, darált dió A folyóvízben megmosott aszalt szilvát párold meg egy kevés cukros vízben. (A lébe tegyél egy csipet sót is.) Ha megpuhult, öntsd fel 6-7 dl vízzel, adj hozzá őrölt fahéjat, kevés reszelt citromhéjat, esetleg még egy kis cukrot is. Egy evőkanál lisztből és a tejfölből készíts habarást, és ezzel sűrítsd be a levét.
Még egyszer forrald össze, s a tálaláskor adj a tetejére darált diót.

Aszalt-szilvaleves 02.
Hozzávalók:
20 dkg asztalt szilva, 8 dkg cukor, fahéj, szegfűszeg, 1 evőkanál szójaliszt, 2 db tojássárgája, vagy 2 evőkanál sovány tejpor. Az aszalt szilvát meleg vízben jól megmossuk, 1 l hideg vízben cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel puhára főzzük. A szójalisztet kevés hideg vízben simára keverjük, a levesbe öntjük, 10 percig takaréklángon főzzük. A tojássárgáját a leveses tálban kikeverjük, folyamatos keverés közben hozzáöntjük a levest. Tálalhatjuk melegen, hidegen.
Ha tojás helyett tejport használunk, azt kevés levessel simára keverjük, a levessel összeforraljuk.

Erdélyi aszalt-szilvaleves (Baglyos)
Hozzávalók:
fél kiló füstölt sertéshús, 1 sárgarépa, 2 ek. rizs, vaj, 15-20 szem aszalt szilva, só, bors, cukor, liszt, citromlé, tejföl A füstölt húst nagyobb darabokra vágjuk, és hideg vízben feltesszük főni. Kevés vajban megpároljuk a felkarikázott répát. Ha a hús megfőtt, hozzáadjuk a répát, a rizst, sózzuk, borsozzuk, és tovább főzzük. Rántást készítünk, cukorral, citromlével ízesítjük, és a leveshez keverjük. Belekeverjük az aszalt szilvát és kiforraljuk levesünket.
Tejföllel kínáljuk, hidegen-melegen egyaránt fogyaszthatjuk.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A SZILVALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.