Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - SZILVALEVESEK 2.

2017.04.21

LEVESEK LEXIKONJA

Gesztenyés szilvaleves
Hozzávalók:
20 dkg aszalt szilva, 10 dkg gesztenyemassza, 10-15 dkg cukor, fél citrom leve, csipetnyi só és csipetnyi törött bors.

Elkészítése:

A többször megmosott aszalt szilvát 8 dl vízbe teszem és felforralom. 5 percnyi forralás után beleteszem a fűszereket és a szilva puhulásáig főzöm. Ezután leszűröm, és a szilvát kimagozva visszateszem a levébe. A gesztenyemasszát kevés szilvalével folyósra keverem, majd a forrásban lévő levest állandó keverés közben behabarom.
Felforralva, melegen tálalom.

Habart szilvaleves
Hozzávalók:
1 kg magvaváló érett szilva, 2 dl tejföl, 1 citrom, cukor, 1 kis darabka fahéj, 1 evőkanál liszt. Az érett, ép szilvákat alaposan megmossuk, a rajtuk lévő szárakat, leveleket eltávolítjuk.

Elkészítése:

A szilvaszemeket hagyjuk lecsöpögni, majd mindegyikből kinyomjuk a magot, és mindegyiket kettévágjuk. A fél szilvákat egy lábosba rakjuk, 2 liternyi vizet öntünk rájuk, és ízlés szerint frissen facsart citromlével, cukorral ízesítjük.
Hozzáadunk egy kis fahéjat, egy darabka jól megmosott citromhéjat is, majd felforraljuk, és lassú tűzön kb. 5 - 6 percig főzzük. A tejfölt tálkába tesszük, és habverővel kevergetve csomómentesen eldolgozunk benne 1 evőkanál lisztet. A lisztes tejfölt felhígítjuk 1 - 2 merőkanálnyi forró szilvalével, majd szűrőn keresztül a leveshez öntjük, elkeverjük, és összeforraljuk. Mielőtt levesszük a tűzről, többször megkóstoljuk, és szükség szerint cukrot és citromlét adunk még hozzá. A szilvalevest kínálhatjuk forrón vagy akár jól behűtve is, de tálalás előtt a fahéj darabot és a citromhéjat mindenképpen halásszuk ki belőle.
A szilva ne legyen túlérett, mert szétfő.
Éretlen se legyen, mert akkor nem lesz jó ízű a leves.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A SZILVALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.