Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - SZILVALEVESEK 4

2019.01.20

LEVESEK LEXIKONJA

Nyári szilvaleves
Hozzávalók:
1 kg szilva, 5-6 szem mokkacukor, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 tojás, csipetnyi só, 1 szelet citromhéj, késhegynyi őrölt fahéj.

Elkészítés:
Az érett szilvát kimagozzuk, 1 liter vízzel, a citromhéjjal, a kockacukorral és a csipetnyi sóval főni tesszük. A lisztet, a tejfölt és a tojást simára-habosra keverjük, és apránként a tűzről lehúzott szilvaléhez adjuk, majd csaknem forrásig hevítjük. Ha krémlevest akarunk, a szilvát leturmixoljuk vagy szitán áttörjük.
Hidegen melegen tálalhatjuk.

Poéka-leves
Hozzávalók:
6 kiskanál olaj, 25 dkg kimagozott szilva (aszalt szilva vagy szilvabefőtt is lehet), 1 db zöldséggyökér és a zöldje, 2 db közepes nagyságú sárgarépa, ízlés szerint cukor, citromlé, tejföl, só.
Palacsintatészta a leveshez:
10 dkg liszt, 3 db egész tojás, csipetnyi szódabikarbóna, 1 dl tej, 1 kiskanál őrölt fahéj, kevés olaj.

Elkészítés:
A sárgarépát és a zöldséggyökeret vékony karikákra vágjuk, és az olajban megpároljuk. Felöntjük vízzel, beletesszük a szilvát, ízlés szerint cukrot, citromlevet, kevés sót. Amíg a zöldség párolódik, elkészítjük a palacsintát. A lisztbe beleverjük a 3 egész tojást, és kevés tejjel, a fahéjjal és egy csipetnyi szódabikarbónával csomómentesen összekeverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet, hogy a massza elég híg legyen. Az egészet egyben forró olajban mindkét oldalán kisütjük. Ha kihűlt, kockákra vágjuk, és beletesszük a tányérokba.
Erre szedjük rá a közben megfőtt levest.
Apróra vágott zöldség zölddel díszítjük.
Ízlés szerint tejföllel ízesíthetjük.
A palacsintatésztába ne tegyünk cukrot, mert odaég!

Szilvaleves füstölt oldalassal
Hozzávalók:
80 dkg füstölt sertésoldalas, kevés zsír, 1 fej hagyma, 30 dkg aszalt szilva, 2 zsemle, 2 dl tejföl, 2 db tojássárgája, liszt, só

Elkészítése:
Az aszalt szilvát meleg vízben fél órát hagyjuk állni. Az oldalast darabokra vágjuk, s a szilvával együtt hideg vízben feltesszük főni. Finomra vágott hagymával együtt puhára főzzük. Ha a hús puha, világos rántással berántjuk, végül a tojások sárgájával elkevert tejföllel dúsítjuk a levest.
Pirított zsemlekockákkal kínáljuk.

Szilvás káposztaleves
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta, 1 l káposztalé, 2 ek zsír (vagy 4 kanál olaj), negyed csésze liszt, 1 hagyma, 1 kanál paprika, 1 csésze tejföl, 25 dkg aszalt szilva, só, bors, 1 tojás, csipetnyi tárkony

Elkészítése:
Mossuk meg a káposztát, csavarjuk ki, majd tegyük fel főni 2 liter fele-fele vízbe és káposztalébe. Hozzuk forrásba. Mikor a káposzta majdnem kész, adjuk hozzá az aszalt és kimagozott szilvát, s főzzük tovább lassú tűzön. Vágjuk finomra a hagymát, és a fele zsíron pároljuk addig, míg üveges lesz, közben sózzuk meg, hogy "sírjon", s adjuk hozzá a leveshez. Készítsünk könnyű, világos rántást a zsírral és liszttel, s mikor kész, adjuk hozzá a finomra vágott tárkonyt. Húzzuk félre, simítsuk el egy merőkanál levessel, adjuk hozzá a paprikát, keverjük el, majd öntsük az egészet lassan a leveshez.
Lobbantsuk meg.
Keverjük össze a tojást a tejföllel, egy kanálnyi levessel és mielőtt tálaljuk, keverjük bele. Ízesítsünk utána sóval és borssal.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - SZILVALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.