Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A TÁRKONYOS LEVESEK 6.

2018.09.26

LEVESEK LEXIKONJA

TÁRKONYOS BABLEVES FÜSTÖLT CSÜLÖKKEL 04.
Hozzávalók 6 személyre:
1 nagyobb füstölt csülök, 30 dkg száraz tarkabab, 50 dkg vegyes leveszöldség, 2 dl tejföl, 1 evőkanál finomliszt, 1 csokor friss tárkony, 2 gerezd fokhagyma a csipetkéhez, 1 tojás és annyi liszt, amennyit felvesz

Elkészítése:
A füstölt csülköt és a tarkababot előző nap külön-külön annyi vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi. Másnap az áztatóvizet leöntjük, és a csülköt a 24 cm átmérőjű fazékba helyezzük. Melléöntjük a babot, és ráöntünk kétliternyi vizet, majd befedjük. Ha elérte a főzési tartományt, a hőforrást a legkisebbre visszakapcsoljuk, és kb. 2-2 1/2 óráig főzzük. (A főzési idő a csülök nagyságától és attól függ, hogy a bab mennyire régi.)
Ha a csülök és a bab is megfőtt, leszűrjük. A csülköt kicsontozzuk, húsát csíkokra vágjuk, és a főzőlébe visszatesszük. Visszatesszük a babot is, majd hozzáadjuk az összes zöldséget és a fokhagymát. A liszttel simára kevert tejfölt, a finomra metélt tárkonyt beletesszük, és ismételten fölforraljuk. Befedve, takaréklángon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Közben a tojást a liszttel kemény tésztává gyúrjuk, és nagyon apró csipetkéket készítünk belőle. A már majdnem elkészült levesbe beletesszük a csipetkét, és készre főzzük.
Tipp:
Igaz, hogy sokáig tart a leves elkészítése, de nem kell mellette állni.
Sót azért nem teszünk bele, mert a füstölt csülök nagyon sós.

TÁRKONYOS BÁRÁNYLEVES 01.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg bárány eleje (vagy báránylapocka), 50 dkg vegyes leveszöldség, 1 csokor friss (vagy 1 evőkanál szárított) tárkony, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg kifejtett zöldborsó, 1-1 evőkanál liszt és margarin, csipetnyi cukor, 1 teáskanál tárkonyecet, só, törött bors

Előkészítés:
a húst a csonttal együtt kis darabokra vágom, a hagymát felaprítom, a zöldségeket egyforma kis hasábokra vagdosom. A tárkonyt finomra metélem.

Elkészítése:
a margarint felforrósítom, ráteszem a húsdarabokat, és kevergetés közben fehéredésig pirítom. Ezután hozzáadom a hagymát, azzal is pirítom egy percig, majd felöntöm 1 liter vízzel. Meghintem a sóval, megborsozom és majdnem puhára főzöm. Beleteszem a zöldségeket és készre főzöm. A tejfölt a liszttel, az ecettel és 1 dl vízzel simára keverem, majd a tárkonyt is hozzáadom és belecsorgatom a forrásban lévő levesbe.
Kevergetve jól kiforralom, végül picit cukrozom.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - TÁRKONYOS LEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tyukod árpád 114

(Birtha saándorné, 2018.09.26 09:47)

remek ez az oldal