Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - TÁRKONYOS LEVESEK 7.

2018.11.06

LEVESEK LEXIKONJA

TÁRKONYOS BÁRÁNYLEVES 02.
Hozzávalók:
2 kg bárány eleje és lapockája, 1 evőkanál só, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg vaj, 5 dkg liszt, pár szem egész bors, 1 dl tejföl, 1/2 dl tejszín, 2 tojássárgája, 5 dkg tárkony, 2 sárgarépa, 2 fehérrépa

Elkészítése:
A bárányt kicsontoljuk, és a csontokból jó erős levest főzünk. A bárányhúst felvagdaljuk és leforrázzuk, majd a leszűrt csontlében feltesszük főni. Ha felforrt, megsózzuk, s a megtisztított és egészben hagyott hagymát, szemes borsot, tárkonyt vászonzacskóban főzzük bele. Ha a hús félig megpuhult, bezöldségeljük, s együtt puhára főzzük. A zacskót kivesszük.
Finomra vágott tárkonnyal vajas rántást készítünk, ezzel a tárkonyos bárányt berántjuk, és felforraljuk.
Ha van, tárkonyecettel, ha nincs, közönséges ecettel ízesítjük, belekeverjük a tejfölt és felforraljuk.
Tálalás előtt tejszínnel és tojássárgájával jól elkeverjük.

TÁRKONYOS BÁRÁNYLEVES 03.
Hozzávalók:
Bárány eleje 1 kg, gomba 3 db, vöröshagyma 2 db, tárkony 6-8 dkg, zsír 5 dkg, víz 1,5 l, rizs 3 dkg, ecet 1 ek., tejföl 1,5-2 dl, só 1 ek

Elkészítése:
Apróra vágott bárányhúst (mint a gulyást) megfőzünk vöröshagymával, egy kevés tárkonyt teszünk bele, s 3-4 gombát. Sóval, ecettel és bőven tejföllel ízesítjük.
Tálaláskor a hagymát és a tárkonyt kivesszük.

TÁRKONYOS BÁRÁNYLEVES 04.
Hozzávalók:
800 g csontos bárányhús, 12 g só, 80 g vöröshagyma, 1 dl tejszín, 2 db tojássárgája, 1 db babérlevél, 40 g vaj, 80 g liszt, 80 g sárgarépa, 60 g gyökér, 40 g zellergumó, 80 g főtt tisztított burgonya, 20 g liszt, 1 db tojás, 5 g tárkonylevél, 0,2 dl tárkonyecet

Elkészítése:
A zöldségféléket megtisztítjuk, megmossuk, majd kis hasábokra, a tárkonylevelet és a vörös-hagymát pedig finomra vágjuk. A főtt burgonyát szitán áttörjük. A kicsontozott bárányhúst a csontokkal és a feldarabolt zöldségekkel együtt körülbelül 1,2 liter vízben feltesszük főni. Fedő alatt lassan, egyenletesen főzzük puhára. A vajat felmelegítjük. Megpirítjuk benne a lisztet, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát. Ezzel a rántással besűrítjük a levest, és lassan forraljuk. Közben hozzáadjuk a finomra vágott tárkonylevelet, kevés sót, a citromlevet és a tárkonyecetet. Amíg a leves lassan forr, elkészítjük az apró burgonyagombócokat. A főtt, megtisztított és áttört burgonyát összegyúrjuk a liszttel, a sóval és a tojással. Körülbelül 1 centiméteres átmérőjű gombócokat formázunk belőle, és a levesbe főzzük.
Amikor a leves elkészült, levesszük a tűzhelyről és hozzákeverjük a tejszínnel összekevert tojássárgáját.
Ezután már nem szabad forralni.
A tárkonyos bableves készíthető még az alábbi zöldségfélék felhasználásával is:
brokkoli, kelvirág, csirák, csiperkegomba és feketegyökér.
A levesbe főzhetünk kevés rizst is.

TÁRKONYOS BÁRÁNYLEVES 05.
Elkészítése:
Egykilónyi bárányelejét és lapockát kicsontozunk és a csontokból egy fej vöröshagymával, sóval és 6-8 szem egész borssal levest főzünk. A leszűrtcsontlébe tesszük a kockára vágott bárányhúst, és mellé aprítunk két-két szál sárgarépát és petrezselyemgyökeret. Ha már a hús megpuhult, nagy csokor finomra vágott tárkonnyal és kanálnyi tárkonyecettel ízesítjük. Egy pohár tejfölből, egy tojás sárgájából, fél deci fejszínből és egy kanál lisztből habarást készítünk, és óvatosan, állandó keverés mellett a leveshez elegyítjük.
Már csak egy percig forraljuk.
Citromkarikákkal tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.