Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - TÁRKONYOS LEVESEK 8.

2019.02.19

LEVESEK LEXIKONJA

TÁRKONYOS BÁRÁNYLEVES 06.
Hozzávalók:
50 dkg bárányhús, 1 fej v. hagyma, 5 dkg margarin, 2 dl tejföl, 5 dkg liszt, 1 tojássárgája, 5 dkg friss tárkony, só

Elkészítése:
A húst kockára vágjuk és 1,2 l vízben feltesszük főni. Megsózzuk, hozzáadjuk a vöröshagymát.
A mikor a hús puha, a hagymát kivesszük, és világos rántással sűrítjük.
Ezután még 10 percig nem erős tűzön forraljuk. Közben a tejfölt elkeverjük a tojássárgájával, hozzáadjuk a finomra vágott tárkonyt, és folytonos keverés mellett a tűzről levett levesbe öntjük.

TÁRKONYOS BÁRÁNYLEVES 07.
Hozzávalók:
1 bárányfej, 30 dkg csontosabb hús, 3 db sárgarépa, 2 db gyökér, 1 fej vöröshagyma, 1 ek vágott tárkonylevél, 1 ek liszt, 2 ek tejföl, 1 tojássárgája, ecet, só, szemes bors

Elkészítése:
A húsokat leforrázzuk, a nyelvről lehúzzuk a bőrt és feltesszük őket főni. A tisztított répaféléket hosszúkásra vágjuk, a hagymát apróra. Hozzáadjuk a leveshez, mikor a hús puha kicsontozzuk, a levet sózzuk, tárkonyozzuk. A lisztből és a tejfölből habarást készítünk, és ezzel sűrítjük a levest.
Kiforraljuk, majd a darabokra szedett husit visszatesszük a levesbe, egy kanálka ecettel savanyítjuk és tálaláskor egy tojássárgát keverünk bele.
Tehetünk bele pirított zsemlekockát is.

TÁRKONYOS BORJÚ-RAGULEVES JUHTÚRÓS GOMBÓCCAL
Hozzávalók 4 személyre:
borjú apró hús 40 dkg, sárgarépa 15 dkg, gyökér 10 dkg, zeller 5 dkg, zöldborsó 10 dkg, vöröshagyma 5 dkg, petrezselyemzöld 1 csomó, tárkony 1 kanálnyi, babérlevél 2 db, citrom 2 karika. Gomba 10 dkg, fehér bors csipetnyi, tejszín 1 dl, só, olaj 0.5 dl, liszt 2 evőkanál, tojás 1 db, juhtúró 5 dkg, búzadara 2 evőkanál

Elkészítése:
A finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk az olajon, beletesszük az apró kockára vágott borjúhúst, sóval, borssal, tárkonnyal, babérlevéllel ízesítjük, és addig pároljuk, míg félig megpuhul. Ekkor hozzáadjuk az apró kockára vágott vegyes zöldségeket, és tovább pároljuk. Amikor megpuhult, beletesszük a kockára vágott gombát, a zöldborsót és a citromot és felengedjük vízzel. Miután a leves felforrt hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet. A lisztből, búzadarából, tojásból és juhtúróból apró gombócokat formázunk és beletesszük a forrásban lévő levesbe.
Tálalás előtt tejszínnel díszítjük.

TÁRKONYOS BURGONYALEVES
Hozzávalók:
50 dkg tisztított burgonya, 2 dl tejföl, 1 csokor friss tárkony (vagy egy púpozott teáskanál szárított tárkonylevél), 1 evőkanál Vegeta (vagy 2 marhahúsleves-kocka), 1 csokor zeller zöld, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, pár csepp tárkonyecet (vagy citromlé), csipetnyi cukor, kevés só

Elkészítése:
A megtisztított burgonyát szép egyforma, kicsi kockákra vágom. Fazékba öntve, a felhevített olajon pár percig pirítom. Rászórom a zöld fűszerek finomra metélt felét és a Vegetát, majd felöntöm 1 l vízzel. Felforralom és a burgonya puhulásáig főzöm. Közben a lisztet, a tejfölt és 2 evőkanál vizet simára keverek, majd a már megpuhult burgonyához öntve, folytonos keverés közben felforralom.
Legalább 5 percnyi forralás után meghintem a megmaradt zöld fűszerekkel és a tárkonyecettel, végül a cukorral ízesítem.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.