Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÁRKONYOS LEVESEK 11.

2019.06.19

LEVESEK LEXIKONJA

TÁRKONYOS FÜSTÖLT LEVES
Elkészítése:
1 füstölt csülköt és 1-2 füstölt körmöt a főzés előtti napon beáztatunk. A főzés napján csontjával együtt apró darabokra vágjuk, 1 fej hagymával, 2 cikk fokhagymával meg 2 kanál tárkonnyal puhára főzzük. Ez alatt 2 szál sárgarépát, 2 szál gyökeret karikákra, fél kg krumplit kockákra vágunk és belefőzzük. Ha tetszik, borsozzuk, de sózni nem kell. Miután a leves megfőtt, simára keverünk 2 egész tojást egy evőkanál liszttel, hozzákeverünk egy pohár tejfölt, és ezt apránként a leveshez adjuk.
Állandóan kavargatjuk, nehogy a tojás összekapjon.
Közben egyet rottyantunk a levesen a habarékkal, majd ízlés szerint citrommal savanyítjuk.

TÁRKONYOS HAGYMALEVES
Hozzávalók:
50 dkg vöröshagyma, 2 dl tejföl, 3 dkg vaj, 1 csokor friss tárkony (vagy sóval, esetleg ecettel eltett tárkony), 2 evőkanál száraz fehérbor, 1 húsleveskocka, 1 teáskanál liszt, só és őrölt bors, ízlés szerint, csöpp tárkonyecet

Elkészítése:
A vajon üvegesre párolom (fedő alatt) a megtisztított és vastag szeletekre vágott vöröshagymát, majd megsózom és felöntöm 4 dl vízzel. 10 percig forralom, ezután turmixgépbe pépesre verem, majd annyi vízzel egészítem ki, hogy 1 liter legyen. Belemorzsolom a húsleveskockát, hozzákeverem az apróra vágott tárkonyt és behabarom a lisztes tejföllel. Felforralom, ezután ízesítem őrölt borssal és a borral.
Forrón tálalom leveses csészékben.
Levesbetétnek keményre főtt, hámozott fürjtojást szoktam kínálni, de pirított zsemlekockákkal is finom.

TÁRKONYOS HALLEVES 01.
Hozzávalók:
60 dkg pontyfilé, 8 dkg vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg zeller, 2 dkg liszt, 5 dkg vaj vagy margarin, 2 dl tejföl, 15 dkg zöldborsó, só, őrölt bors, tárkony, tárkonyecet

Elkészítése:
A filéket beirdaljuk, ujjnyi széles csíkokra vágjuk, sózzuk, törött borssal fűszerezzük.
A zöldségféléket megtisztítjuk.
A vöröshagymát finomra, a zöldségeket gyufaszál vastagságúra daraboljuk.
A vajban a hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a zöldségeket, és kevés folyadék hozzáadásával félpuhára pároljuk.
Zsírjára lepirítjuk, megszórjuk a liszttel, és enyhén megpirítjuk.
Ezután felengedjük egy liter vízzel, hozzáadjuk a zöldborsót, a tárkonylevelet, sózzuk, 10 percnyi forralás után hozzáadjuk a halat, a tejfölt (amit előbb kevés forró levessel keverjünk el, és így adjuk az egészhez, mert különben kicsapódik).
Ízesítjük a tárkonyecettel és forrón tálaljuk.

TÁRKONYOS HALLEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg pontyfilé, 1 kiskanál só, 15 dkg zöldborsó (fagyasztott is lehet), 1 vöröshagyma, 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 5 dkg vaj vagy 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál tárkonyecet, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 evőkanál liszt, 2 húsleveskocka, 2 dl tejföl, 1-1 kiskanál morzsolt tárkony és borsikafű (a friss még zamatosabb)

Elkészítése:
A pontyfilét ujjnyi csíkokra vágjuk.
Megsózva, megborsozva félretesszük.
A zöldséget megtisztítjuk.
A hagymát finomra, a többit gyufaszálnál kicsit vastagabb csíkokra metéljük.
A borsót szoba hőmérsékleten fölengedjük.
A vajon a hagymát kis lángon üvegesre pároljuk, a többi zöldséget rászórjuk.
Saját levében, lefödve, 6-8 perc alatt félpuhára pároljuk.
A liszttel megszórjuk, kissé megpirítjuk, majd bő 1 liter vízzel felöntjük.
A leveskockát belemorzsoljuk, a borsót hozzáadjuk.
3-4 percnyi forralás után a tárkonnyal és a borsikafűvel fűszerezzük, óvatosan belekeverjük a halat, és 5 percig főzzük.
Végül a levest az ecettel ízesítjük, a tejföllel dúsítjuk, 2 tojássárgájával is gazdagíthatjuk.
Célszerű a tejfölt kevés forró levessel elkeverni, azután a leveshez önteni, így biztos nem kapja össze.

TÁRKONYOS HALLÉ 01.
Elkészítése:
Ehhez a pikáns halleveshez előbb zöldséglevest főztek, majd a feldarabolt halat (csukát, harcsát, vagy kecsegét) bele tették, és a zöldségekkel, hagymával együtt puhára főzték. Végül berántva, tejföllel dúsítva adták asztalra.
Némelyik szombatos család számára még ez sem volt elég: csak akkor volt igazi a halleves, ha maceszgombócot főztek belé.

TÁRKONYOS HALLÉ 02.
Hozzávalók 5 személyre:
1 kg filézett hal, 1 kis fej hagyma, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 kisebb zeller, 1 marék zöldborsó, 1 l leveskockából készült húsleves vagy zacskós zöldségleves, 5 dkg vaj vagy olaj, 2 evőkanál liszt, 1 kis csokor tárkony, 2 dl tejföl, 2 tojás sárgája, só, őrölt bors, tárkonyecet

Elkészítése:
A halat (pontyot vagy más édesvízi halat) megtisztítjuk, kicsontozzuk, feldaraboljuk, s a forró húslevesben vagy zöldséglevesben a finomra vágott tárkonnyal félig megfőzzük.
Beletesszük a vastagabb metéltre aprított zöldséget, az apróra vágott hagymát és a zöldborsót, megsózzuk, borsozzuk, és készre főzzük.
Világosra pirított rántással rántjuk be, s ha felforrt, tejfölt és ízlés szerint egy kis tárkonyecetet adunk hozzá, és még egyszer felforraljuk.
A levét tovább gazdagítjuk oly módon, hogy a tűzről levett levesből egy keveset kiveszünk, elkeverjük benne a tojássárgákat, majd visszaöntjük a forró levesbe.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.