Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÁRKONYOS LEVESEK 12.

2019.08.22

LEVESEK LEXIKONJA

TÁRKONYOS HALLÉ, SZOMBATOS MÓDRA
Hozzávalók:
1 kg hal, 1 petrezselyemgyökér, 1 fej zeller, 1 murok, 1 marok zöldborsó, 1 liter zöldségleves, 5 dkg vaj, 1 fej hagyma, 2 evőkanál liszt, tárkony és borsikafű, 3 tojássárgája, kevés tárkonyecet, 2-3 dl tejföl, só, bors

Elkészítése:
A forró zöldséglevesbe beletesszük a feldarabolt halat, a finomra vágott tárkonyt, a borsikafüvet és félig megfőzzük. Ebbe beletesszük a zöldborsót és a hosszú, vékony szálakra vágott petrezselyemgyökeret, a murkot, a zellert és a hagymát. Ekkor vajas világos rántással berántjuk, tejfölözzük és ecetezzük, majd még egyszer fellobbantjuk és a tűzről levéve, 3 tojássárgájával gazdagítjuk oly módon, hogy előbb tojásokat kevés forró levessel keverjük el, és ezt visszatöltjük a levesbe.
Ízlés szerint fűszerezzük.
Megjegyzés:
Pontyból, csukából és kecsegéből, vagy fiatal, esetleg törpeharcsából készülhet.
Egytálételenként készítve laskát, maceszgombócot is főztek bele.

TÁRKONYOS HÚSGOMBÓCLEVES 01.
Hozzávalók:
25 dkg darált sertés- vagy marhahús, 25 dkg vegyes leveszöldség, 5 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 csokor friss tárkony, 1 kis fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 8-10 dkg liszt, 1 tojás, só, őrölt fekete bors, citromlé, csipetnyi cukor

Elkészítése:
A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, zsírját kiolvasztom, majd megfuttatom rajta a megtisztított és ugyancsak apróra vágott vöröshagymát. Ráteszem a kis hasábokra vagdalt tisztított zöldséget, együtt pirítom néhány percig, majd felöntöm 1 liter vízzel. Megsózom, beleteszem a zúzott fokhagymát és felforralom. Közben a darált húst összedolgozom a felvert tojással és annyi liszttel, hogy formázható, de lágy tésztát kapjak. Ízesítem sóval, őrölt fekete borssal, majd vizes kézzel apró gombóckákat formálok a masszából.
Ha a zöldség megfőtt a levesben, akkor a gombóckákat beleteszem és megfőzöm. A tejfölbe belekeverem a lisztet és 2-3 evőkanál citromlevet, majd ha a gombóc megfőtt, besűrítem vele a levest. Felforralom, és ízlés szerint csipetnyi cukorral ízesítem.
Csak ezután szórom bele a nagyon finomra metélt tárkonyt, épp csak egyet forralok rajta, máris elzárom alatta a lángot.

TÁRKONYOS HÚSGOMBÓCLEVES 02.
Hozzávalók:
1 liter húsleves (lehet leveskockából is), 25 dkg bármilyen fajta kicsontozott darált sertéshús, 2 dl tejföl, 2 egész tojás, 5 dkg búzadara, 1 közepes fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 csokor friss tárkony (vagy ecetben-olajban eltett, esetleg szárított), ízlés szerint kevés tárkonyecet (vagy citromlé), csipetnyi porcukor

Elkészítése:
A felforrósított olajon üvegesre pirítom a megtisztított, és apróra vágott vöröshagymát valamint a zúzott fokhagymát, és hagyom kihűlni. A darált húst összekeverem a felvert tojásokkal és a búzadarával, majd hozzáadom a pirított hagymát és a fűszereket. Az egészet gondosan összekeverem, és 10 percig pihentetem. Ezután nedves kézzel apró gombócokat formálok a húsmasszából, és a levesben 20 percig főzöm.
A lisztet simára keverem a tejfölben, és folytonos keverés közben felforralva 5 percig főzöm.
Végül belekeverem az apróra vágott tárkonyt, és a citromlével meg a cukorral fűszerezem. 10 percnyi pihentetés után tálalom.

TÁRKONYOS LEVES SERTÉSHÚSSAL
Elkészítése:
20 dkg sertéscombot, vagy egy csülköt főzzünk ki kis fej apróra vágott hagymával együtt. Kevés (ecetbe eltett) tárkonyt, amennyit három ujjunk hegyével összefogunk, apróra vágva teszünk a leveshez s főzzük, míg a hús puha lesz. Majd egy kanál lisztet kis vízzel elhabarunk, és a leveshez adjuk, sóval, kevés ecettel fűszerezzük.
Tálalás előtt egy tojássárgáját tejfellel elkeverünk, s a levest rászűrjük.
Egész tojást is lehet a levesbe belefőzni, és tálaláskor apróra vágni a hússal együtt.

TÁRKONYOS MALACLEVES
Elkészítése:
Olajon megdinsztelünk egy kis fej apróra vágott hagymát. Hozzáadunk egy kávéskanál cukrot és karamellizáljuk. (Ez volt a másik újdonság számomra.) Ettől a mennyiségtől nem lesz édes, viszont nagyon szép színt kap. Belekeverjük az apróra vágott malachúst, sárga- és fehérrépát, zellert. Sóval, tárkonnyal, a fent említett babérlevéllel, pici reszelt citromhéjjal, citromlével ízesítjük.
Ha megpuhult, tejföllel behabarjuk, egy kevés mustárt is keverhetünk a tejfölbe.

TÁRKONYOS RAGULEVES
Elkészítése:
A tisztított és kockákra vágott vegyes leveszöldséget 1/2 fej finomra vágott vöröshagymával, 40 dkg szintén kockákra vágott sertéshússal félig puhára pároljuk. Sóval, törött borssal, egész kevés majoránnával ízesítjük, majd megszórjuk 2 evőkanál liszttel és feleresztjük 1,2 l vízzel. Beleteszünk egy csokor apróra vágott tárkonyt és átforraljuk.
Ezután 1 tojásból galuskát készítünk, és azt beleszaggatjuk.
Tálaláskor tejföllel és citromlével ízesítjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A TÁRKONYOS LEVESEK
Szerző:


Szerkesztette és Illusztrálta


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.