Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÁRKONYOS LEVESEK 9

2019.03.21

LEVESEK LEXIKONJA

TÁRKONYOS CSIRKELEVES 01.
Hozzávalók:
1 db filézett csirkemell, 1 fej vöröshagyma, 3 dkg vaj. 2 l víz. 1 szál sárgarépa, 15 dkg zöldborsó, 1 citrom, 1 kanál liszt, só, őrölt fehérbors, 1 dl tejszín, 2 dl tejföl, 1 csomag tárkony, Galuskához: 1 tojás, 4 kanál liszt, só

Elkészítése:
A csirkemellet kicsontozzuk, és vékony csíkokra vágjuk. A felforrósított vajon vöröshagymát dinsztelünk, majd hozzáadjuk a csirkét, és hirtelen megpirítjuk. A kockára vágott sárgarépát és a zöldborsót a hússal együtt rövid ideig pirítjuk. 1 kanál lisztet szórunk rá és felöntjük a vízzel. Ízesítjük sóval, fehérborssal, fél csomag aprított tárkonnyal, 2 karika citrommal. Minden hozzávalót puhára főzünk. Ha a vizet nagyon elforrta pótoljuk. Beletesszük a tejszínt, és a tejföllel dúsítjuk. Tetejét megszórjuk vagdalt friss tárkonnyal. Apró galuskákat főzhetünk bele. Kellemes savanyúra ízesítjük citromlével.

TÁRKONYOS CSIRKELEVES 02.
Hozzávalók:
1 nagyobb csirkemell, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg sárgarépa, só, bors, majoránna, néhány babérlevél,1 csokor friss tárkony, 1 citrom, 2 dl főző tejszín, 1 pohár tejföl
Galuska:
1 tojás 4-5 kanál liszt, só

Elkészítése:
A csirkemellet kifilézzük, és kis kockára vágjuk. Az aprított hagymát a vajon világosra pirítjuk, hozzáadjuk a húst, a karikázott sárgarépát, a zöldborsót, ezekkel is még pirítjuk. Mikor a hús kifehéredett meghintjük a liszttel, majd annyi vízzel felengedjük, ami jól ellepi. Kb. 2 liter. Ezután fűszerezzük, só, bors, majoránna, ízlés szerint, néhány babérlevél és a tárkony fele apróra vágva. Lassan forralva főzzük. Amikor a hús és a zöldségek megpuhultak belekeverjük a tejszínt, tejfölt. Ízesítésre még a citromot apróra vágjuk, és a leveshez adjuk. Végül 1 tojásból készült galuskát főzünk bele, és a tetejét megszórjuk a maradék tárkonnyal.

TÁRKONYOS CSIRKELEVES TEJSZÍNES HABARÁSSAL
Elkészítése:
Csirkehússal (farhát főtt e lében, de a mellehúsát falatokra daraboltam - így együtt volt kb. 1 kiló), és vízzel (5 liternél több volt) töltöttem meg a legnagyobb lábasomat. Tettem bele elég sok tárkonyt (egy kis kupac volt a tenyeremben), sót, 5 gerezd fokhagymát. Amikor a hús majdnem kész volt, bele tettem az apróra vágott zöldséget (sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét, karfiolt - szerettem volna gombát is , de nem volt friss a zöldségesnél). Mikor épp jó volt, a konzerv zöldborsót. Amikor az egész készre főtt, kivettem a farhátat (csak a melle maradt benne), tejszínes (0,5 literből) habarással sűrítettem. Cseppentettem bele egy kis citromlevet.

TÁRKONYOS CSIRKERAGU-LEVES 01.
Hozzávalók:
1 csomag leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, 40 dkg csirkehús (melle, combja), só, bors, majoránna, tárkony, 2 ek liszt, 1 tojás és liszt a galuskához, tejföl, citromlé

Elkészítése:
A kockákra vágott csirkehúst a megtisztított és szintén kockákra vágott leveszöldséggel és a finomra vágott hagymával félig puhára pároljuk. Fűszerezzük sóval, borssal és kevés majoránnával. Meghintjük 2 ek liszttel, és 1,5 l vízzel föleresztjük. Hozzáadunk egy evőkanál tárkonyt, és átforgatjuk a levest. 1 tojásból galuskát készítünk, amit a levesbe szaggatva főzünk ki. Tálalás előtt egy kevés tejfölt keverünk bele, és citromlével ízesítjük.

TÁRKONYOS CSIRKERAGU-LEVES 02.
Hozzávalók:
1 csirkeaprólék májjal együtt (50-60 dkg), 25 dkg vegyes leveszöldség, 10 dkg gomba, 1 cikk kelkáposzta, 1 teáskanál friss tárkonylevél (vagy szárított, morzsolt tárkony), 1 dl tejföl, 1 púpozott teáskanál liszt, ízlés szerint só, törött fekete bors, citromlé, csipetnyi cukor

Elkészítése:
A csirkeaprólékot megtisztítom, apróra darabolom, és 1,2 liter sós vízben felteszem főni. Míg fő, megtisztítom, és vékony hasábokra vágom a zöldségféléket. A gombát tisztítás után felszeletelem. Ha a csirkehús félig megfőtt, hozzáadom a zöldségeket és a törött borsot. A tejfölt simára keverem a liszttel, hozzáadom a citromlevet és a tárkonyt, majd a készre főtt, forrásban lévő levest behabarom vele. Jól kiforralom, és esetleg pici cukorral ízesítem. Elkészítési ideje: 50 perc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta