Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÁRKONYOS LEVSEK 13.

2020.01.05

LEVESEK LEXIKONJA

TÁRKONYOS SERTÉS-RAGULEVES
Hozzávalók 6 személyre:
40 dkg sertéscomb vagy - lapocka, 1 közepes vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 dl tejszín, 15 dkg zöldborsó, 1 evőkanál liszt, 1 csapott kiskanál só, 2 közepes sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 dl tejföl, 1 babérlevél, 20 dkg apró csiperkegomba (lehet szegfűgomba is). 1 húsleveskocka (vagy 1 kiskanál ételízesítő por), fél citrom leve, késhegynyi őrölt bors, fél mokkáskanál majoránna, 1 kiskanál mustár 1 kis csokor friss vagy 1 csapott kiskanál szárított tárkonylevél

Elkészítése:
A sertéscombot megmossuk, leszárogatjuk, és egy centis kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát finomra szeljük. az olajon kevergetve, közepes lángon 4-5 percig, ill. fehéredésig sütjük.
A babérlevelet beledobjuk, megsózzuk, kevés vizet öntünk alá, majd lefödve, kis lángon kb. 50 perc alatt teljesen puhára pároljuk, végül fedő nélkül zsírjára sütjük.
Amíg a hús puhul, megtisztítjuk a zöldséget. a sárgarépát és a gyökeret akkora kockákra vágjuk, mint a húst, a gombát cikkekre szeleteljük. Mindezt a hússal összekeverjük, és 3-4 percig pirítjuk. 1 liter vízzel fölöntjük, a zöldborsót beleszórjuk, az ételízesítőt is hozzáadjuk. Felforraljuk, majd kis lángon kb. 20 percig főzzük, amíg meg nem puhul minden.
A mustárt a citrom levével, a borssal, a majoránnával és kevés vízzel összekeverjük (így jól oldódik) és a levesbe öntjük.
A tejfölt a tejszínnel és a liszttel simára dolgozzuk. Kevés forró levest merünk rá, ami azért kell, hogy a hideg habarást a forró leves nehogy összekapja.
Ha csomósnak tűnik, a biztonság kedvéért szűrjük át!
Utána egyszerre a kis lángon fövő levesbe töltjük, és 2-3 percig forraljuk, hogy a leve kissé besűrűsödjön. A tárkonyt megmossuk, a leveleket a száráról lecsipkedjük, finomra vágjuk. A levesbe szórjuk, és 1-2 percig forraljuk benne. Jó tudni!
A tárkonyt 1-2 percnél tovább ne forraljuk, mert akkor elvész a markáns íze.
Ha nincs friss tárkonyunk, akkor is inkább szárastul megszárítottat vegyünk, mint őröltet, mert ez adja a leves különleges ízét.

TÁRKONYOS TYÚKLEVES
Hozzávalók:
1,5 kg kappanaprólék, 1 fej vöröshagyma, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 5-6 szem fekete bors, ízlés szerint só, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, kevés liszt, 1 citrom leve, 1 marék friss tárkonylevél, 2-3 levél kisütött palacsinta

Elkészítése:
A kappanaprólékot hideg vízben feltesszük főni, majd miután felforrt a habját leszedjük, hosszába vágott zöldségekkel gazdagítjuk és egy fej apróra vágott vöröshagymát adunk hozzá. Beleszórjuk az apróra vágott tárkonyleveleket. Mikor minden puhára főtt, levét leszűrjük, a zöldségeket áttörjük, a húst kicsontozzuk, úgy tesszük vissza a levesbe.
Behabarjuk kevés liszttel elkevert tejföllel.
Tálalása:
Tálaláskor egy tojássárgáját kevés levessel kikeverünk, s a levesestál aljába öntjük és rátöltjük a finom tárkonyos levest.
Ha gazdagítani akarjuk, frissen sütött, vékony palacsintát öt-hat centi metéltre vágunk, s azt adagonként elosztva, a levest erre merjük.
Esetleg citromlével ízesíthetjük.

TÁRKONYOS PITYÓKALEVES
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 4 dkg hagyma, 8 dkg sárgarépa, 4 dkg fehérrépa, 1 db tojás, 2 dkg liszt, 1/2 dl tejföl, 1/2 csomó zöldpetrezselyem, 1 dkg só, 1/2 dl olaj, 0,2 dl ecet, 1/2 csomag tárkony

Elkészítése:
A zöldségeket és a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, és apró kockákra vágjuk.
A hagymát, sárgarépát és a fehérrépát olajban kissé megpároljuk, majd felöntjük 1,5 l vízzel és felforraljuk.
Hozzáadjuk a burgonyát, sózzuk, és készre főzzük. Beletesszük az apróra vágott tárkonyt és az ecetet.
A tojást tányérban felverjük és belecsurgatjuk a kész levesbe.
Tejfölt adunk hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.