Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TEJFÖL ÉS TEJLEVESEK 1.

2019.08.14

LEVESEK LEXIKONJA

TEJFÖLLEVESEK
GYŐRI TEJFÖLLEVES

Elkészítése:
Egy liter vizet vagy ugyanannyi csontlevet 15 percig forraljunk 1 kávéskanálnyi köménymaggal és 3-4 szem borssal. 8-10 deka lisztet simára habarunk fél liter sűrű tejföllel.
Tovább is folyamatosan keverve belevegyítjük a még mindig forrásban levő vízbe vagy húslébe.
Még egyszer felforraljuk, pár csepp citromlevet öntünk bele, átpasszírozzuk és pirított zsemlekockákkal tálaljuk.
Természetesen kellőleg meg is sózzuk tálalás előtt.

HIDEG OROSZ TEJFÖLLEVES
Hozzávalók:
1 uborka, 2 tojás, 5 dkg főtt sonka, 1 kanál vaj, 1 csomó snidling, 1 csomókapor, petrezselyemzöld, 2 pohár joghurt, 3 dl tejföl, só, bors

Elkészítése:
Az uborkát, főtt tojást és a sonkát apróra vágjuk, hozzáadjuk a finomra vágott zöldféléket, majd a tejfölt és a joghurtot.
Megsózzuk, borsozzuk. Lehűtve állni hagyjuk, tálaláskor apróra tört jeget teszünk bele.

KAPROS TEJFÖLLEVES BUGGYANTOTT TOJÁSSAL
Hozzávalók:
5 cl étolaj, 5 dkg liszt, 5 dkg vöröshagyma, 1 csomó kapor, 3 dl tejföl, 1 db citrom, 4 db tojás, pirospaprika, só

Elkészítése:
Az olajat felhevítjük, hozzászórjuk a lisztet, és világos rántást készítünk.
Belekeverjük az apróra vágott vöröshagymát és az összevágott kapor felét.
Kissé átpirítjuk, és azonnal felengedjük 1 liter hideg vízzel.
Habverővel elkeverjük, és felforraljuk.
Sóval, csipetnyi pirospaprikával ízesítjük.
Amikor a leves felforrt, már csak mérsékelt tűzön főzzük 15-20 percig, ekkor hozzáöntjük a simára kevert tejfölt.
Citromlével vagy ecettel enyhén savanykásra ízesítjük.
Ezután még 5 percig forraljuk.
Óvatosan beleengedjük az egész tojásokat, és még 2.5-3 percig főzzük, hogy a tojás kocsonyásodjon, de a sárgája kissé folyós maradjon.
Elkészültével belekeverjük a megmaradt friss kaprot, és azonnal, forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: 40 perc

MAZSOLÁS TEJFÖLLEVES
Hozzávalók:
4 dl tejföl, 10 dkg mazsola, fél citrom leve, 2 tyúkhúsleveskocka, 1 teáskanál burgonyaliszt, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, ízlés szerint cukor, só, őrölt fehér bors

Elkészítése:
A mazsolát megmosom, szárát leszedem és. 4 dl vízbe teszem.
Beleszórom a citromhéjat és a fehér borsot, majd felforralom.
Hozzáadom a tejfölt és öt percig főzöm.
Ezután beleöntöm a burgonyalisztet, amit előzőleg 3 evőkanál vízzel simára kevertem.
Felforralom.
Sóval ízesítem és csészékben tálalom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - TEJFÖL - ÉS TEJLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.