Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TEJFÖL ÉS TEJLEVESEK 2.

2019.10.07

LEVESEK LEXIKONJA

TEJFÖLLEVESEK
NYÁRI KAPROS TEJFÖLLEVES APRÓ MADÁRTOJÁSSAL

Hozzávalók:
5 dkg zsír, 5 dkg liszt, 5 dkg vöröshagyma, 1 csomó kapor, 3 g pirospaprika, 3 dl tejföl, 1 db citrom, 4 db fürjtojás, só

Elkészítése:
A zsírt felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és elkeverve világos rántást készítünk.
Belekeverjük a nagyon apróra vágott vöröshagymát és az összevágott kapor felét. Kissé átpirítjuk, és azonnal felengedjük 1 liter hideg vízzel. Habverővel elkeverjük és felforraljuk.
Sóval és kevés pirospaprikával ízesítjük.
Amikor a leves felforrt, már csak mérsékelt tűzön főzzük 15-20 percig.
Ekkor hozzáöntjük a simára kevert tejfölt, a fürjtojásokat, és citromlével vagy ecettel enyhén savanykásra ízesítjük, és még 2 percig főzzük, hogy a tojás kocsonyásodjon, de a sárgája kissé folyós maradjon.
Ezután még egy kevés friss, összevágott kaprot keverünk bele.
Ezt a levest jól lehűtve is fogyasztották a nyári nagy melegben - ehhez azonban nem tettek bele tojást.
Elkészítési idő: 40 perc

OSZTRÁK TEJFÖLLEVES
Elkészítése:
Egy liter vizet felforralunk, 2,5 dl tejfölt simára keverünk 2 ek liszttel.
A forró vízhez keverjük, és 5 percig forraljuk.
Sóval, borssal, köménnyel, 1-2 ek ecettel ízesítjük. Kevéske reszelt szerecsendiót adunk hozzá, és a tűzről levéve hozzáöntünk még 2-3 ek tejszínt is.

TEJFÖLLEVES
Hozzávalók:
1 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor kapor, só, csipet pirospaprika, 3 dl tejföl, pár csepp citromlé, 4 tojás

Elkészítése:
A forró olajjal és a liszttel világos rántást készítek. Belekeverem az apróra vágott vöröshagymát és az összevágott kapor felét.
Kissé átpirítom, majd felengedem 1 liter hideg vízzel.
Habverővel keverem simára, közben felforralom. Sóval, pirospaprikával fűszerezem, de ha felforrt, már csak gyöngyözve hagyom fenn 15 percig. Ekkor hozzáöntöm a simára kevert 3 deci tejfölt. Citromlével picit savanykásra formálom, és még 5 percig forrni hagyom.
Ekkor lassan, egyenként beleengedem a tojásokat, hogy azok egyben maradjanak.
Pár percig főzöm, hogy a tojás kocsonyásodjon.
A megmaradt kaporral megszórva forrón tálalom.

ÜZBÉG TEJFÖLLEVES
Hozzávalók:
1 l víz, 40 dkg tejföl, 3 fej hagyma, 6 tejes-viaszos érettségű kukoricacső, 30 dkg tök, 2 evőkanál korianderlevél

Elkészítése:
Öntsük bele a tejfölt egy felmelegített alumíniumüstbe, keverjük össze, tegyünk hozzá apróra vágott hagymát, és gyenge tűzön puhulásig főzzük.
Azután öntsük rá a vizet és hagyjuk felforrni.
Tegyük bele a félbevágott kukoricacsöveket és a kockákra vágott tököt, főzzük meg gyenge tűzön fél óráig.
A főzés végén sózzuk meg, ízesítsük korianderlevéllel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - TEJFÖL - ÉS TEJLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.