Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TEJFÖL ÉS TEJLEVESEK 3.

2019.11.18

LEVESEK LEXIKONJA

TEJLEVESEK
BÉKÉSI TEJLEVES

Hozzávalók:
1,5 l tej, 6 dkg cukor, fél citrom reszelt héja, 5 dkg liszt, 8 dkg lebbencstészta, só

Elkészítése:
A tejet felforraljuk, cukorral, sóval és citromhéjjal ízesítjük. Egy serpenyőben szárazon megpirítjuk a lisztet, és állandó kavargatás mellet a tejhez keverjük. Beletesszük a lebbencstésztát, és készre főzzük.
Nyáron hidegen is fogyaszthatjuk.

BODZÁS TEJLEVES
Hozzávalók:
10 db bodzavirág-tányér, 1 l tej, 1 citrom, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál keményítő, 5 dkg cukor, 1 dl tejszín

Elkészítése:
A virágtányérokat alaposan leöblítjük, a virágocskákat lecsipkedjük. Egy maréknyit félreteszünk, a többit a tejjel leöntjük, és fél órát áztatjuk. Leszűrjük, a virágból kinyomkodjuk a tejet, és az így kapott illatos tejet a cukorral, vaníliás cukorral és a keményítővel csomómentesre keverve felforraljuk.
A tűzről levéve reszelt citromhéjjal ízesítjük és behűtjük. Tálalás előtt beleöntjük a tejszínt, és a félretett virágocskákkal megszórva adjuk az asztalra.

BURGONYAGALUSKÁS TEJLEVES
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 1 tojás, 2 liter tej, 3-4 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, só ízlés szerint

Elkészítése:
A megfőtt, áttört burgonyát, a nyers tojássárgáját és a lisztet összekeverjük, megsózzuk, hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét, és újra összekeverjük.
Az így elkészített masszát deszkára tesszük, széleit befelé nyomjuk, majd forró vízbe mártott kávéskanállal a forró tejbe galuskákat szaggatunk.
Takaréklángon, fedő nélkül 10-12 percig főzzük, ezután a levest megsózzuk és vajat adunk hozzá.

BURGONYÁS TEJLEVES ÁRPAGYÖNGGYEL, ÉSZT MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, 8 dkg árpagyöngy, 2 liter tej, 3 dkg vaj, só ízlés szerint

Elkészítése:
Az árpát bő forró vízbe tesszük, és puhára főzzük.
Ezután hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott burgonyát, és azt is megfőzzük.
Beleöntjük a tejet, megsózzuk és felforraljuk. Vajjal tálaljuk.

BURGONYÁS TEJLEVES, TÖKKEL
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, 1 kis zsenge tök, 2 dkg vaj, 1 liter tej, só ízlés szerint

Elkészítése:
A megtisztított burgonyát kockákra vágjuk.
A tököt meghámozzuk, a magokat kivesszük belőle, és szintén kockákra vágjuk.
Forró vízbe tesszük a burgonyát és a tököt, és puhára főzzük.
Megsózzuk, beleöntjük a tejet.
Tálaláskor megmelegítjük, és beletesszük a vajat.

EGYSZERŰ TEJLEVES
Hozzávalók:
10 dkg köles (vagy tarhonya), 1/2 I tej, 1/2 I víz, pirospaprika, olaj, só

Elkészítése:
Az olajon zsemleszínűre pirítjuk a kölest (vagy tarhonyát), majd rászórjuk a pirospaprikát.
Felengedjük a tejjel és a vízzel, megsózzuk.
Lassú tűzön addig főzzük, amíg meg nem puhul.
Ha szükséges, tegyünk hozzá még egy kevés tejet.

FRANCIA TEJLEVES
(SOUPE AU LAIT)
Hozzávalók:
3 közepes vöröshagyma, 5 dkg vaj, 4 szelet zsemlekenyér, 1 l tej, só, bors

Elkészítése:
Mély serpenyőben vajat olvasztunk, s ha már forró, beleszórjuk a finomra vágott hagymát, az ujjnyi csíkokra vágott kenyeret.
Forraljuk fel a tejet.
Ha a hagyma, a kenyér minden oldala megpirult, öntsük előmelegített tálba, öntsük rá a forró tejet.
Enyhén sózzuk, borsozzuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - TEJFÖL - TEJLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.