Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TEJFÖL ÉS TEJLEVESEK 4.

2019.12.13

LEVESEK LEXIKONJA

TEJLEVESEK
GYÜMÖLCSÖS TEJLEVES

Hozzávalók:
25 dkg málna (mirelit), 5 dl szőlőlé, 5 dl tej, 1 db tojásfehérje, 2 ek rétesliszt, 1 ek cukor, 1 ek dió, citrom

Elkészítése:
A lisztet 4 evőkanál szőlőlével simára keverjük, fölöntjük a maradék szőlőlével, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, felforraljuk, majd kihűtjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatosan belekeverjük a cukrot és a darák diót.
A tejet felforraljuk, a habmasszából evőkanállal galuskákat szaggatunk, és a forró tejben kifőzzük.
A lehűtött levest a szőlőlével felöntjük, és szűrőkanállal rámerjük, a habgaluskákat.
Tányérba osztjuk, és egy szem málnával díszítjük.

HAB-TEJLEVES
Hozzávalók:
2 1/4 l tej, fél rúd vanília, néhány szem keserűmandula, cukor, só, 4 db tojás

Elkészítése:
A tejben kifőzzük a vaníliát, hozzáadjuk a megőrölt keserűmandulát, a cukrot és a sót.
A 4 db tojássárgáját habosra keverjük, a fehérjét kemény habbá verjük, és lassú keverés közben elvegyítjük.
Ezt a habot a forró tejbe öntjük, habverővel elkeverjük, tálaljuk.

KATRABÓCA, VAGY ALUDTTEJLEVES
Beazonosítatlan somogyi recept
Hozzávalók:
1 - 2 liter aludttej, só, cukor, 1 liter tejföl, 2 csapott kanál liszt, 1 liter tej

Elkészítése:
Az aludttejet, vagy az aludttej tetejére kiült savót cukrozott tejjel felforraljuk, lisztes tejfellel sűrítjük.
Betétként kenyérdarabokat, túrót tehetünk bele
Vagy:
A cukros tejet elhagyva, tojásos, lisztes, tejfeles habarást is adhatunk hozzá, kenyérre öntve tálaljuk.

LENGYEL TEJLEVES
Hozzávalók:
2 l tej, 2 dkg liszt, 2 dkg vaj, só, cukor, citromhéj, 5 dkg finommetélt

Elkészítése:
A tejet felforraljuk, egy kevés sóval, cukorral és citromhéjjal ízesítjük.
Közben a lisztet szárazon világosra pirítjuk, és hideg vízzel simára keverjük, finom szűrőn keresztül, habverővel való keverés mellett a forrásban lévő tejbe tesszük.
Ha kell, utána ízesítjük, és jól felforraljuk.
Majd belefőzzük a finommetéltet, belemorzsoljuk a vajat, és forrón tálaljuk.

MANDULÁS TEJLEVES
Hozzávalók:
10 dkg mandula, 1 liter tej, 1 tojássárgája, 5 dkg porcukor, csipet só, 1 narancs, ízlés szerint édes tejszínhab

Elkészítése:
A forrázott, tisztított mandulát daráljunk le.
Dolgozzuk össze a tojás sárgájával, porcukorral, kb. 1 dl tejjel.
Forraljunk fel 9 dl tejet csipetnyi sóval és lassan, állandóan kevergetve a krémes anyagot adjuk hozzá és kis lángon még mindig kevergetve, 3-4 percig főzzük.
Tálalásnál tegyünk 1 narancs karikát a leves tetejére, erre nagy halom édes tejszínhabot.

SAVANYÚ TEJLEVES
Hozzávalók:
40 dkg burgonya, só, 1 babérlevél, olaj 3 dkg sima liszt, 1 l savanyú tej, 2 tojás

Elkészítése:
A meghámozott, apró kockára vágott burgonyát a babérlevéllel együtt kevés sós vízben félpuhára főzzük.
Az olajból és a lisztből rántást készítünk, és a burgonyához öntjük, ha megfőtt, beleöntjük az elhabart savanyú tejet, majd újból felforraljuk.
Végül besűrűsítjük a felvert tojással.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - TEJFÖL - TEJLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.