Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TOJÁSLEVESEK 1.

2019.12.07

LEVESEK LEXIKONJA

BÁCSKAI TOJÁSLEVES
Elkészítése:
Zsemleszínű rántást készítünk, amelyhez hozzáadunk egy kávéskanálnyi reszelt vöröshagymát és egy kávéskanál majoránnát.
Tovább pirítjuk.
Mikor a hagyma megfonnyadt, meghintjük csipetnyi pirospaprikával, feleresztjük 4 dl vízzel, és jól elkeverve pár percig forraljuk.
Közben 2 tojássárgáját elkeverünk 1 dl tejföllel és a tűzről lehúzott leveshez adjuk.
Sóval, törött borssal és pár csepp citromlével ízesítjük.
Átforraljuk.
Pirított zsemlekockára tálaljuk.

BURGONYÁS TOJÁSLEVES
Elkészítése:
A világos, nem túl zsíros rántást annyi vízzel engedjük fel, hogy ne legyen bő levű a levesünk.
Amikor forr a felengedett leves alap, akkor beleteszünk 2-3 babérlevelet, 1/2 fej tisztított, de nem darabolt vöröshagymát, személyenként 1-1 db közepes nagyságú tisztított és kockákra vágott burgonyát.
Sóval, törött borssal ízesítjük.
Amikor a burgonya félig megpuhult, akkor személyenként kb. 5-5 dkg vékony karikákra vágott kolbásszal, tovább főzzük, majd ecettel esetleg kevés cukorral pikánsra ízesítjük.
Mikor a burgonya teljesen megpuhult, a forrásban lévő levesbe személyenként 1 tojást ütünk bele, hogy azok egészben maradjanak, és a fehérje bevonja a sárgáját.
Kb. 5 perces főzés után tejfölre tálaljuk.

BUGGYANTOTT TOJÁSLEVES
Hozzávalók:
4 db tojás, 50 g zsír, 30 g liszt, 20 g vöröshagyma, 10 g fokhagyma, 10 g fűszerpaprika, 1-2 db babérlevél, fél csomag petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, ecet, só, kömény, nagy karéj kenyér, vagy sercli

Elkészítése:
Zsírban a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, majd a finomra vágott vöröshagymát üvegesre hevítjük benne.
Zúzott fokhagymát, csipet köményt teszünk hozzá, majd a tűzről lehúzva, hogy heve elszálljon fűszerpaprikát, oldunk a magyaros, fűszeres rántásban.
Azonnal hideg vízzel felengedjük, hogy a paprika meg ne égjen, mert akkor fekete és keserű lesz.
Babérlevéllel, sóval, ecettel ízesítve egy pikáns levest kapunk.
Jól kiforraljuk, majd közvetlen tálalás előtt beleütjük a tojásokat, amiket ne keverjünk szét.
Így kis tojás bugyrok keletkeznek.
Ha minden tojás a levesbe került, fellangyosított, simára kevert tejfellel, és egy nagy csokor finomra vágott petrezselyem zölddel három percig főzzük.
Így a tojás sárgája folyós marad.
Ki-ki, ízlése szerint savanyíthatja ecettel.
Ha éppen nem volt tojás, pirított kocka került a levesbe.
Ha azonban a tojás is megadott, nagy karéj kenyér, sercli dukált mellé.

CITROMOS TOJÁSLEVES 01.
Hozzávalók:
2 db tojás, 1 citrom, 1 húsleveskocka, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 késhegynyi őrölt babérlevélpor, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, só és cukor, ízlés szerint

Elkészítése:
Az olajat felforrósítom, és sötét sárgára pirítom rajta a lisztet, majd belekeverem a megtisztított és nagyon finomra vágott vöröshagymát.
Néhány percig együtt pirítom tovább, majd apránként elkeverem 7 dl vízzel.
Belemorzsolom a húsleveskockát, beleszórom a babérlevélport, és kicsit megsózom.
Kevés reszelt citromhéjjal is ízesítem, majd felforralva néhány pedig főzöm.
Közben a tejfölt és a habosra vert tojásokat összekeverem, és a forrásban levő levesbe belecsorgatom.
Csak akkor keverem meg, ha az összes tojásos lé már benne van a levesben.
Ezután citromlével és csipetnyi cukorral ízesítem, és forrón tálalom.

CITROMOS TOJÁSLEVES 02.
Hozzávalók:
2 dl tejföl, 2 tojás, 1 citrom, 2 húsleveskocka, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 késhegynyi őrölt babérlevélpor, ízlés szerint só és csipetnyi cukor

Előkészítése:
az olajat felforrósítom, sötét sárgára pirítom rajta a lisztet, majd belekeverem a megtisztított és nagyon finomra vágott vöröshagymát.
Néhány percig együtt pirítom tovább, ezután a tűzről lehúzom, belekeverem a pirospaprikát, és apránként elkeverem 7 dl vízzel.
Beleteszem a húsleveskockát, beleszórom a babérlevélport, és kevés reszelt citromhéjjal ízesítem.

Elkészítése:
kevergetés közben felforralom és néhány percig főzöm.
Közben a tejfölt és a habosra vert tojást összekeverem, és a forrásban levő levesbe belecsorgatom.
Végül citromlével és csipetnyi cukorral ízesítem.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - TOJÁSLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.