Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TOJÁSLEVESEK 4

2020.03.02

LEVESEK LEXIKONJA

ERDÉLYI TOJÁSLEVES
Elkészítése:
Másfél liternyi forrásban levő vízbe kevés ételízesítőt adunk.
Óvatosan feltörjük a tojásokat (személyenként egyet) és a levesbe engedjük őket, egyiket a másik után.
Világos rántást készítünk, hozzáadunk pár gerezd zúzott fokhagymát, és a levesbe keverjük.
10 dkg főtt rizzsel gazdagítsuk, deci tejföllel, borssal, vágott petrezselyemmel ízesítsük.
Pirítóst, vagy pirított kenyérkockát adhatunk mellé, illik bele.

ERDÉLYI TOJÁSOS KENYÉRLEVES
Hozzávalók:
50 dkg fekete kenyér, 2 liter húsleves, 2 fej hagyma, 4 tojás, só, bors

Elkészítése:
A kenyeret vékony szeletekre vágva tálba rendezzük, körülbelül 3-4 ujjnyi rétegben. Az elrendezett kenyérszeletekre ráütjük a tojásokat szép kör alakban, vigyázva, hogy sárgájuk épp maradjon.
Ízlés szerint sót, borsot szórunk rá, és a négybe vágott hagymákat óvatosan beletesszük.
A lobogó húslevest óvatosan rátöltjük, és pár percig befedve, gőz fölé állítjuk.
Tálalás előtt a hagymát a levesből eltávolítjuk.
Gazdagabban készítve, a kenyér közé szórhatunk egy pár vékonyra vágott kolbászt vagy virslit is.

FOKHAGYMÁS SAVANYÚ TOJÁSLEVES
(UKRÁN)
Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna, 3-4 gerezd fokhagyma, ecet, 1 ek zsír, 1 fej vöröshagyma, késhegynyi pirospaprika, 1 ek liszt, 4 tojás, 8 ek tejföl

Elkészítése:
A szalonnát apró kockákra vágjuk és kisütjük. Bő egy liter vízzel felengedjük és megsózzuk.
A megtisztított fokhagymagerezdeket beledobjuk, ecettel kellemesen megsavanyítjuk, és felforraljuk.
A megtisztított, felaprított hagymát a zsíron megfuttatjuk, megszórjuk pirospaprikával, liszttel.
A levesbe öntjük, majd ezután a tojásokat egyenként beleütjük, de nem keverjük meg, nehogy szétmenjenek.
Tíz percig kis lángon forraljuk.
Tálaláskor minden tányérba két evőkanálnyi tejfölt

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - TOJÁSLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.