Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖKLEVESEK 10

2020.07.17

LEVESEK LEXIKONJA

SÜTŐTÖKLEVES PALACSINTAMETÉLTTEL
Hozzávalók:
1 kg sütőtök, 1/2 l tej (vagy 2-3 dl tejszín), 2 dl vörösbor, 1 l húsleves, só, bors, szerecsendió, sós palacsinta, reszelt sajt

Elkészítése:
A sütőtököt megtisztítom, kisebb darabokra vágva megfőzöm a húsleves és tej keverékével, valamint a fűszerekkel.
Amikor félpuha a tök, beleöntöm a vörösbort.
Amikor kész, turmixolom.
A sós palacsintákat gyufaszál vastagságúra vágom, a tányér aljára rakom.
A forró levest rámerjük, reszelt sajttal gazdagítjuk.
Ha valaki jobban szereti az édeskés leveseket, a bors és szerecsendió helyett fűszerezheti vaníliával, pici fahéjjal is.

SÜTŐTÖKLEVES VIKI MÓDRA
Elkészítése:
2 evőkanál vajat megmelegítek és egy kis fej hagymát, fokhagymát, 1/2 teáskanál gyömbért párolok benne.
Hozzáadok fél kg kockára vágott sütőtököt, és 56 percig párolom.
Reszelek bele szerecsendiót, sót.
Felöntöm 2 pohár húslevessel és 2 pohár tejet öntök hozzá. 30 percig főzöm, pürésítem, átszűröm és tálalom.

SÜTŐTÖKLEVES ZSEMLEKOCKÁKKAL
Hozzávalók:
75 dkg sütőtök, 2 zsemle, 1 fej hagyma, 7 dl tej, 1 Knorr zöldség leveskocka, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 teáskanál cukor, olaj, só, bors, Cayenne bors

Elkészítése:
A sütőtököt meghámozzuk, kockára vágjuk.
Megforrósított olajon megpároljuk a kockára vágott hagymát.
Hozzáadjuk a sütőtököt, és 2 percig pirítjuk.
Felöntjük 2 dl vízzel és belemorzsoljuk a zöldségerő leveskockát.
Megfőzzük és összeturmixoljuk.
Felöntjük a tejjel.
Paradicsompürével, cukorral, sóval, borssal, Cayenne-borssal fűszerezzük és összefőzzük.
A zsemléket kockákra vágjuk, kevés olajon aranysárgára pirítjuk.
Csészékben tálaljuk, pirított zsemlekockával kínáljuk.

SÜTŐTÖKPÜRÉ-LEVES
Hozzávalók 4 személyre:
1.20 kg sütőtök, 5 dkg HÉRA főzőmargarin, 6 dkg finomliszt, 1 dkg só, ízlés szerint őrölt bors, 2 teáskanál levesízesítő por, 1 mokkáskanál bazsalikom, 5 dkg vöröshagyma

Elkészítése:
A megtisztított sütőtököt lereszeljük, vagy vékony szeletekre vágjuk.
A vöröshagymát finomra vágjuk.
A hagymát a felolvasztott főzőmargarinon átpároljuk, majd hozzáadjuk a tököt, és együtt fedő alatt pároljuk.
Ezt követően liszttel megszórjuk, és vízzel felengedjük. Ízesítjük sóval, fűszerezzük őrölt borssal és bazsalikommal.
Jól kiforraljuk.
Tálalásnál külön pirított zsemlekockát is adhatunk hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - TÖKLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.