Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖKLEVESEK 3

2019.05.27

LEVESEK LEXIKONJA

KRÉMLEVES ANGOLOSAN
Hozzávalók:
15 dkg vaj, 1.2 kg sütőtök, (80 dkg tökhúshoz), 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 0.5 liter húslé (kockából), só, bors, cukor, frissen reszelt szerecsendió, 1.5 dl tejszín, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vagdalt petrezselyem, 1 evőkanál metélőhagyma, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 tojássárgája. 1-2 dkg tisztított tökmag, 2 evőkanál tökmagolaj

Elkészítése:
10 dkg vajat kis kockákra vágva kiolvasztunk. A tököt nagyobb darabokra vágva meghámozzuk, kimagozzuk. A leveshez 0.5 kg tökhúst kockákra vágunk. Az egyik hagymát finomra aprítjuk, két fokhagymagerezdet összezúzunk. A tökhúst, hagymát, fokhagymát a maradék vajon üvegesre pároljuk. Fehérborral felöntve még kissé főzzük. Hozzáadva a húslét, alacsony hőmérsékleten még 25 percig főzzük. Sóval, borssal, a szerecsendió-reszelékkel, és egy csipet cukorral ízesítjük. A tejszínnel felfőzve pürésítjük, áttörjük. Ismét felforraljuk, a jeges vajkockákat belekeverve besűrítjük a krémlevest.
A galuskához a maradék tökhúst durva reszelőn lereszeljük, enyhén megsózva 15 percig állni hagyjuk. Utána jól kinyomkodjuk. A megmaradt hagymát finomra vágva, a maradék fokhagymát felaprítva a tökhússal együtt egy evőkanál olívaolajon megpároljuk, közben fordítgatjuk, keverjük, míg a nedve elfő.
Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, a vagdalt metélőhagymát, a zsemlyemorzsát, a tojássárgákat, és jól összedolgozzuk. A masszából evőkanalakkal hat nagyobb galuskát szaggatunk.
A maradék olajat serpenyőben hevítjük, a galuskákat minden oldalról aranybarnára pirítjuk benne.
A tökmagokat késsel felaprítjuk.
A galuskákat a levesbe helyezzük, egyet forralunk rajta, majd tányérokra merjük, tökmaggal megszórjuk, tökmagolajjal megcsepegtetjük.

KRÉMLEVES BÉBI TÖKBŐL
Hozzávalók:
400 g bébi- v. spárgatök, héj és mag nélkül, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 5/8 I víz, 1 I húsalaplé, 1/8 I tejszín, só, Cayenne-i bors, 4 evőkanál 20% zsírtartalmú tejföl

Elkészítése:
A bébi- vagy spárgatök húsát felkockázzuk. A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A vajat edényben felolvasztjuk, a hagymát üvegesre pároljuk benne.
A tök húsát hozzáadjuk, és vízzel feleresztjük. Hozzáadjuk a hús- alaplét is, majd a levest lefedve 15 percig csendesen főzzük.
A levest finomra pürésítjük, és tetszés szerint még szűrőn is átpasszírozzuk. Utána hozzáadjuk a tejszínt. Végül a levest sóval és egy kevés Cayenne-i borssal fűszerezzük, majd újra felforraljuk.
A levest 4 tányérba merjük. 1-1 evőkanál tejfölt teszünk a tetejére, és késheggyel kissé megkeverjük.
Azonnal tálaljuk.
A húsalaplét helyettesíthetjük zöldség alaplével, ha vegetáriánus is étkezik velünk.

KORIANDERES TÖKLEVES
Hozzávalók 4 személyre:
75 dkg sütőtök, 1 fej vöröshagyma, 2 ek vaj v. margarin, 3/4 l zöldség-erőleves (kocka), 2 dl tejszín, 1 ek. Búzakeményítő, 1-2 ek. Ecet, chilipor, só, bors, őrölt koriander

Elkészítése:
A cikkekre vágott tök magjait kikapargatjuk, héját levágjuk, húsát feldaraboljuk. A megtisztított, felkockázott hagymát a tökkel együtt a felforrósított vajon megpároljuk. Felöntjük a levessel, felforraljuk, és lefedve, 15 percig főzzük. Néhány tökdarabot kiemelünk, és apróra felkockázzuk. A többit a levessel összeturmixoljuk. A tejszínben elkeverjük a keményítőt, a leveshez adjuk, és forrástól számítva, 5 percig főzzük. Ecettel, sóval, borssal, chili porra és korianderrel ízesítjük. Tányérokba merjük és beleszórjuk a tökdarabokat.
Chilivel meghintve, esetleg friss korianderlevéllel díszítjük. Elkészítési idő 50 perc

KÓKUSZOS TÖKLEVES
Hozzávalók 6 személyre:
2 kg puha húsú tök, só, 2 evőkanál cukor, 13 dkg újhagyma, 10 dkg cseresznyeparadicsom, 12 db garnélarák (feje és páncélja nélkül), 6 db kicsi tök a tálaláshoz. 4 dkg őrölt szezámmag, 4 dl nem édesített kókusztej, 6 dl narancslé, 1 csomó zöld koriander, 5 dkg friss dörzsölt gyömbér, 1 db kockákra vágott chilipaprika, 1 zöld citrom leve és finomra reszelt héja, friss, őrölt szerecsendió, 1 evőkanál őrölt paprika

Elkészítése:
A tököt hasábokra vágjuk, magozzuk ki és hámozzuk meg. Sóval és cukorral egy lábasban keverjük össze, és az előmelegített sütőbe tesszük, és 200°C-on 30-40 percig sütjük. Utána finoman keverjük püré állagúra. Az újhagymát vágjuk finom karikákra, valamint a paradicsomot felezzük, a garnélarákot kifejtjük páncéljából, és a húsát kikaparjuk.
A kicsi tökök tetejét vágjuk le és belezzük ki, majd a kivágott felületen keresztül a szezámot rakjuk bele. 10 percig 200°C-on melegítsük. A pürét a kókusztejjel és a narancslével 5 percig főzzük. A korianderlevél egy részét vágjuk apróra. A gyömbért, a chilit, a citrom levét és héját a levesbe tesszük, sóval és szerecsendióval fűszerezzük.
A garnélát és az újhagymát hozzáadjuk, és levesszük a tűzhelyről. 3 percig hagyjuk állni, majd a koriandert és a paradicsomot adjuk hozzá.
A tökbe téve tálaljuk, paprikával megszórjuk, és korianderrel díszítjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - TÖKLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.