Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖKLEVESEK 4.

2019.08.08

LEVESEK LEXIKONJA

KÖLES-LEVES TÖKKEL
Hozzávalók:
fél csésze hántolt étkezési köles, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 ek kukoricaolaj, tengeri só, 100 gr sütőtök

Elkészítése:
Vágjuk a hagymát kockára, pirítsuk meg olajon. Adjuk hozzá a megmosott kölest, pirítsuk tovább pár percig. Engedjük fel vízzel, sózzuk meg. Ha a köles már puha, adjuk hozzá a durvára reszelt sütőtököt és főzzük még egy-két percig, a finomra vágott petrezselyemzöldet tálaláskor hintsük rá.

KRÉMLEVES ANGOLOSAN
Hozzávalók:
15 dkg vaj, 1.2 kg sütőtök, (80 dkg tökhúshoz), 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 0.5 liter húslé (kockából), só, bors, cukor, frissen reszelt szerecsendió, 1.5 dl tejszín, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vagdalt petrezselyem, 1 evőkanál metélőhagyma, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 tojássárgája. 1-2 dkg tisztított tökmag, 2 evőkanál tökmagolaj

Elkészítése:
10 dkg vajat kis kockákra vágva kiolvasztunk.
A tököt nagyobb darabokra vágva meghámozzuk, kimagozzuk.
A leveshez 0.5 kg tökhúst kockákra vágunk.
Az egyik hagymát finomra aprítjuk, két fokhagymagerezdet összezúzunk. A tökhúst, hagymát, fokhagymát a maradék vajon üvegesre pároljuk.
Fehérborral felöntve még kissé főzzük.
Hozzáadva a húslét, alacsony hőmérsékleten még 25 percig főzzük.
Sóval, borssal, a szerecsendió-reszelékkel, és egy csipet cukorral ízesítjük.
A tejszínnel felfőzve pürésítjük, áttörjük. Ismét felforraljuk, a jeges vajkockákat belekeverve besűrítjük a krémlevest.
A galuskához a maradék tökhúst durva reszelőn lereszeljük, enyhén megsózva 15 percig állni hagyjuk.
Utána jól kinyomkodjuk.
A megmaradt hagymát finomra vágva, a maradék fokhagymát felaprítva a tökhússal együtt egy evőkanál olívaolajon megpároljuk, közben fordítgatjuk, keverjük, míg a nedve elfő.
Sózzuk, borsozzuk.
Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, a vagdalt metélőhagymát, a zsemlyemorzsát, a tojássárgákat, és jól összedolgozzuk. A masszából evőkanalakkal hat nagyobb galuskát szaggatunk.
A maradék olajat serpenyőben hevítjük, a galuskákat minden oldalról aranybarnára pirítjuk benne.
A tökmagokat késsel felaprítjuk.
A galuskákat a levesbe helyezzük, egyet forralunk rajta, majd tányérokra merjük, tökmaggal megszórjuk, tökmagolajjal megcsepegtetjük.

KRÉMLEVES SÜTŐTÖKBŐL SUHAJDA MÓDRA
Pár éve (olasz-) Svájcban kínáltak meg bennünket asszonykámmal egy nagyon finom krémlevessel, s nem tudtuk, miből készülhetett.
Teljes természetességgel mondták, hogy tökből. Kérdek: és recept? Válasz: nincs recept. A tököt vaj puhára főzöd fűszeres vízben, összeturmixolod és jó étvágyat!
Persze ez így túl egyszerű, ezért megírom, hogyan készíti asszonykám. Előrebocsátom, hogy mi nem a fazékhoz mérjük a tököt, hanem egy adott darab tökből, az egészből készítjük a krémlevest.


Elkészítése:
Tehát egy 1-2 kiló közötti, sütőtök kivételével bármilyen étkezési tököt héjától-belétől megtisztítunk.
A húsos részt nagyjából 3-4 centis kockákra vagy csíkokra vágjuk, és kevés, kb. két evőkanál olajon, üvegesre pároljuk. Ha kész van, sóval, vegetával, kevéske őrölt borssal (ki is maradhat belőle) megszórjuk, majd annyi vízben tesszük fel főni, hogy vékonyan ellepje a tököt.
Egy közepes darab paprikát és egy közepes paradicsomot, aki szereti, daraboljon bele. Egy húsleves-, erőleves- vagy zöldségleves kockát tegyünk bele.
(Feleségem a múltkor éppen csirkehúsleves kockát tett bele, de bármi hasonló belemehet, ki mit szeret.)
Ha szükséges, ételízesítőt még adjunk hozzá, mi általában H. Rozit vagy Vegetát használunk.

(Most jut eszembe, érdemes lenne kipróbálni a Klemi Andris által, készíteni ajánlott "vegeta" típusú Galamblelke nevű ételízesítőt! Én meg fogom próbálni.)

Mindenki annyi vízzel töltse utána, hogy a saját ízlésének megfelelő sűrűségű legyen a kész krémleves. Mi az olyant szeretjük, mint a paradicsomszósz.
Az egészet addig főzzük, amíg vaj puha lesz. Kézi turmixgéppel teljesen sima péppé turmixoljuk.
Mennyiségtől függően 1-2 evőkanál liszttel behabarjuk.
Ha nagyon sűrű lett, húsleves levével hígíthatjuk.
Ez az alapállás. De aki akarja, ízesítse több borssal, belefőzhet egy kis sárgarépát, zellert, vagy bármit, amit szeret és harmonizál az íze a tökkel.
Betétnek párolt rizs (lehet barna rizs is) a legfinomabb a tökkrémleves mellé.
Itt mondom, hogy a pirított zsemlekocka íze nem megy a tök mellé, már kipróbáltam.
Apróra vágott petrezselyemmel vagy zellerrel a kitálalt krémleves tetejét megszórhatjuk.
Főételnek ilyenkor lehet párolt vagy sült baromfit vagy pulykát adni rizzsel, kompóttal.
S ami ebben több mint egy átlagos leves: nagyon kíméli a gyomrot és az epét, ha nem teszünk bele csípős vagy erősen aromás fűszereket.
(Különben is miért nyomnánk el a tök, remek ízét?)
Biztos megint megszid valaki, hogy nem a csatornára tartozik, de a betegebb Galambocskák kedvéért mégiscsak megírom:
Ezen a nyáron nagyon beteg voltam (megint), nyolc hét alatt 10-11 kilót fogytam, enni sem bírtam. De ebből a krémlevesből bármikor tudtam enni, eltűrte az emésztőrendszerem. S azon beteg társaimnak mondom, akik ödémával küszködnek, hogy ugyanezt a krémlevest, ha zellerből csinálják, és kb. egynegyed-egyharmad rész fehér répát, petrezselymet főznek bele, rendesen kihajtja a pangó vizet!
A Furosemid szedése mindjárt meg fog ritkulni!
Végül is rendszeresen kérem asszonykámat, hogy főzzön ilyen leveseket, mert bármiből lehet.
Mi csak tökből, cukkiniből és zellerből csináltuk eddig, de lehet karfiolból, brokkoliból, zöldborsóból, répafélékből is.

MOGYORÓS TÖKLEVES
Hozzávalók 4-6 személyre:
50 dkg hámozott, kimagozott spárgatök, 10 dkg zsenge, tisztított zöldborsó, 1 evőkanál pirított mogyoró, 5 dkg mogyoróvaj, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 kisebb hagyma, 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér, csipetnyi szárított kakukkfű, késhegynyi chilipor (édes vagy csípős pirospaprika), 2 l zöldségleves (leveskockából), só, frissen őrölt bors

Elkészítése:
Ehhez a leginkább Amerikában készített leveshez először keverjük össze a mogyoróvajat a paradicsompürével és fél liter levessel úgy, hogy a levest folytonos keverés közben lassanként adagoljuk hozzá, így sima keveréket kapunk.
Tegyük fazékba, adjuk hozzá az egészen finomra vágott hagymát, a reszelt gyömbért, a chiliport és a többi levest. Forraljuk fel, majd kis lángon, lefedve főzzük húsz percig. Tegyük bele a meghámozott, kimagozott, kockára vágott tök felét, és főzzük újabb húsz percig.
Ha kihűlt, turmixgépben készítsünk belőle pürét, töltsük vissza a főzőedénybe, adjuk hozzá a tök másik felét és a zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, és nagyjából tíz perc alatt főzzük készre.
Tálalásnál a tetejére szórjuk a pirított mogyorót.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - TÖKLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.