Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖKLEVESEK 5.

2019.11.05

LEVESEK LEXIKONJA

MOGYORÓS TÖKLEVES
Hozzávalók 4-6 személyre:
50 dkg hámozott, kimagozott spárgatök, 10 dkg zsenge, tisztított zöldborsó, 1 evőkanál pirított mogyoró, 5 dkg mogyoróvaj, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 kisebb hagyma, 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér, csipetnyi szárított kakukkfű, késhegynyi chilipor (édes vagy csípős pirospaprika), 2 l zöldségleves (leveskockából), só, frissen őrölt bors

Elkészítése:
Ehhez a leginkább Amerikában készített leveshez először keverjük össze a mogyoróvajat a paradicsompürével és fél liter levessel úgy, hogy a levest folytonos keverés közben lassanként adagoljuk hozzá, így sima keveréket kapunk.
Tegyük fazékba, adjuk hozzá az egészen finomra vágott hagymát, a reszelt gyömbért, a chiliport és a többi levest.
Forraljuk fel, majd kis lángon, lefedve főzzük húsz percig.
Tegyük bele a meghámozott, kimagozott, kockára vágott tök felét, és főzzük újabb húsz percig.
Ha kihűlt, turmixgépben készítsünk belőle pürét, töltsük vissza a főzőedénybe, adjuk hozzá a tök másik felét és a zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, és nagyjából tíz perc alatt főzzük készre.
Tálalásnál a tetejére szórjuk a pirított mogyorót.

NAGYDOBOSI SÜTŐTÖK KRÉMLEVES 01.
Hozzávalók:
1 kg sütőtök, 40 dkg burgonya, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 2 tojássárgája, 3 dkg vaj, 2 tojás, só, csipet cukor, citromlé, 1 csokor metélőhagyma

Elkészítése:
A meghámozott, kimagvalt, megreszelt sütőtököt enyhén sós vízben, félpuhára főzzük, majd a megtisztított, felszeletelt burgonyát hozzáadjuk, és együtt puhára pároljuk. Az egészet áttörjük, vagy turmixoljuk és vízzel egy liternyire felengedjük.
Felforralva, világos vajas rántással besűrítjük, sóval, cukorral, citromlével ízesítjük, és néhány percig forraljuk.
Tálaláskor tejszínnel elkevert tojás sárgával dúsítjuk, a vajdarabkákkal meghintjük, és karikákra vágott főtt tojással meg összevágott metélőhagymával megszórva tálaljuk.

NAGYDOBOSI SÜTŐTÖK KRÉMLEVES 02.
Hozzávalók:
50 dkg sütőtök, 3 dkg margarin, 1 evőkanálnyi szójaliszt, 1 tojás sárgája, 2 dl tej, só

Elkészítése:
A megtisztított megmosott, apróra vágott sütőtököt kevés sóval megfőzzük, áttörjük. A szójalisztet simára keverjük a tejjel, a leveshez öntjük, 10 percig takaréklángon forraljuk.
A leveses tálban elkevert tojássárgájához óvatosan hozzákeverjük.

NAGYDOBOSI SÜTŐTÖKLEVES
Hozzávalók:
1 kg sütőtök, 1 liter tej, 5 dkg vaj, 3 evőkanál rizs, só, cukor, 1 csokor petrezselyemlevél

Elkészítése:
A tököt meghámozzuk, kimagozzuk, és kockára vágjuk. Egy pohár vízzel leöntve, fedő alatt, kis lángon nagyon puhára főzzük, majd áttörjük vagy szétturmixoljuk. A fazékba visszaöntve, a tejjel felengedjük és sóval, egy kevés cukorral ízesítve, puhára főzzük benne a rizst. Végül beledobjuk a vajat, és ha elolvadt, már tálalhatjuk is.
(A tálban megszórhatjuk a tetejét finomra vágott petrezselyemmel is.)
Ízlés szerint kétféleképpen lehet tálalni: erősebben sózva vagy erősebben cukrozva, ahogy a család szereti.

NAGYDOBOSI SÜTŐTÖKPÜRÉ LEVES
Hozzávalók:
50 dkg sütőtök, 1 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 tyúkhúsleveskocka, 1 dl tejföl, só, bors, késhegynyi reszelt szerecsendió, 1 csokor metélőhagyma

Elkészítése:
A sütőtököt, a hagymát, a sárgarépát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, egy fazékba rakjuk a leveskockát, meg a fűszereket hozzáadjuk, és 4 dl vízzel felöntjük.
Lefedve lassú tűzön addig főzzük, amíg meg nem puhult, majd turmixgépben vagy szitán áttörve pépesítjük.
Melegen vagy hidegen, megtejfölözve, apróra vágott metélőhagymával megszórva tálaljuk.

RÉPÁS SÜTŐTÖKLEVES
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg sütőtök, 25 dkg sárgarépa, 1 fej hagyma, 2 dkg vaj, 1 zöldségleveskocka, 2 evőkanál tisztított tökmag, 1 pohár tejföl

Előkészítés:
A tököt megmossuk, gerezdekre vágjuk, magjait kikaparjuk, a tökhúst nagyobb darabokra vágjuk. A répát megmossuk, meghámozzuk, szintén nagyobb darabokra vágjuk.
A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk.

Elkészítése:
Felforrósítjuk a vajat egy lábosban, üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a tököt, a répát, felöntjük fél liter vízzel, felforraljuk, és belekeverjük a zöldségleveskockát. A levest kb. 10 percig főzzük, borssal ízesítjük. Botmixerrel péppé zúzzuk (ha nincs, szitán átpasszírozzuk).
A tökmagot zsiradék nélkül pár perc alatt világosra pirítjuk egy serpenyőben.
A levest tányérokba szedjük, rászórjuk a tökmagot, és 1-2 evőkanálnyi tejfölt teszünk a tetejére.

SONKÁS SÜTŐTÖKLEVES
(HAM & WINTER MELON SOUP) Hozzávalók:
25 dkg sütőtök, 5 dl erőleves, 5 dkg sonka, 1 evőkanál pirított tökmag, 1 mogyoróhagyma, 2 teáskanál szezámolaj, só

Elkészítése: Vagdalja a félujjnyi vastag sütőtök szeleteket 5x5 cm-es darabokra. Forralja fel az erőlevest, tegye bele a sütőtök darabokat, és a hántolt tökmagot. Szükség esetén sózza. Lassú tűzön forralja 20 percet. Szórja bele a vagdalt sonkát, a reszelt mogyoróhagymát, és locsolja bele a szezámolajat.
Forrón tálalja.

SPENÓTOS-RIZSES SÜTŐTÖKLEVES
Hozzávalók:
35 dkg sütőtök, 1 nagy fej hagyma, 15 dkg spenót, 2 ek olaj, 1.5 l húsleves kockából, 12 dkg rizs

Előkészítés:
A tök héját és magjait eltávolítjuk, megmossuk, 1x1 cm-es kockákra aprítjuk. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük.

Elkészítése:
Az olajat egy fazékban felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát. Rádobjuk a tököt, erős tűzön 1 percig pirítjuk, majd aláöntjük a húslevest. Ízlés szerint borsozzuk, és fedő alatt, lassú forralással 25 percig főzzük. A leveshez adjuk a rizst és a vágatlan spenótleveleket, további 15 percig főzzük. Ízlés szerint utána sózzuk, borsozzuk, fedő alatt 5 percig pihentetjük. Mélytányérokba szedjük és azonnal tálaljuk. Tetejüket 1-1 ek reszelt sajttal megszórhatjuk.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 60 perc múlva

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - TÖKLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.