Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖKLEVESEK 6.

2019.12.21

LEVESEK LEXIKONJA

 

SÜTŐTÖK KRÉMLEVES 01.
Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma, 1 kis sárgarépa, 1 kis szál póréhagyma, 1 nagy burgonya, 40 dkg tisztított sütőtök, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál liszt, 1 késhegynyi fehérbors, 1 húsleveskocka, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
A forró olajon üvegesre pirítjuk a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát, majd rátesszük az ugyancsak tisztított, és kis kockákra vágott sárgarépát, valamint a felkarikázott póréhagymát.
Párpercnyi pirítás után beletesszük a meghámozott és kockákra vágott burgonyát, és az ugyancsak felkockázott tököt.
Nyolc deci vízzel felöntjük, hozzáadjuk a leveskockát, és fedő alatt puhára főzzük.
Ezután a zöldségek felét szűrőkanállal kiszedjük, beletesszük egy turmixgép poharába és kevés levessel összeturmixoljuk, majd visszaöntjük a levesbe.
Fél deci vízzel elkevert liszttel besűrítjük, sóval, borssal ízesítjük, és jól kiforraljuk.

SÜTŐTÖK KRÉMLEVES 02.
Hozzávalók:
50 dkg sütőtök, 3 dkg margarin, 1 evőkanál szójaliszt, só, 1 tojássárgája, 2 dl tej

Elkészítése:
A megmosott, megtisztított, apróra vágott sütőtököt kevés sóval megfőzzük, áttörjük.
A szójalisztet simára keverjük a tejjel, a leveshez öntjük, 10 percig takaréklángon forraljuk.
A leveses tálban elkevert tojássárgájához óvatosan hozzákeverjük.

SÜTŐTÖK KRÉMLEVES 03.
Hozzávalók:
60 dkg sütőtök, 2 dl tejszín, só, 2 evőkanál cukor, csipetnyi őrölt gyömbér és őrölt fekete bors, 1 db citrom leve

Elkészítése:
A sütőtököt megtisztítjuk, a magokat kikaparjuk.
A magokat is mellétéve sütőben megsütjük.
A puha tökhúst összetörjük, hozzáadjuk a cukrot, kevés sót, csipetnyi őrölt gyömbért és fekete borsot, a citromlevet, majd 4 dl vízzel felöntjük és felforraljuk.
A tűzről levéve merülő mixerrel pépesítjük, majd simára keverjük benne a tejszínt.
A pirított tökmagot megtisztítjuk, és a csészékben tálalt forró krémleves tetejére szórjuk. Máris asztalra adjuk. Tálalhatjuk hidegen is.
Aki édesszájú, kevés mézzel ízesítheti.

SÜTŐTÖK-KRÉMLEVES 04.
Hozzávalók:
két kisebb vagy egy nagy sütőtök, 2 - 3 burgonya, fél szár póréhagyma, mentalevél, petrezselyemzöld, korianderzöld, egy narancs vékonyra szelt héja és leve, só, bors, snidling (tálaláshoz), húslé- vagy zöldség, (tejszín)

Elkészítése:
A tököt meghámozzuk, a magját eltávolítjuk.
A pórét kevés olajon kicsit átpároljuk, majd a kockára vágott tököt és burgonyát hozzáadjuk, a mentalevéllel, korianderrel, a petrezselyemmel, a narancs héjával, sóval, borssal megfűszerezzük és annyi húslevet (zöldség is jó) öntünk rá, amennyi ellepi.
Amikor megpuhult a narancs héját kivesszük, a többit összeturmixoljuk, ízesítjük a narancs levével, és ha kell, utána ízesítünk.
Fontos, hogy jó sűrű legyen!
Ha szeretjük, adhatunk hozzá még tejszínt is.
Tálaláskor snidlinggel díszítjük.
Hidegen, melegen is fogyasztható.

SÜTŐTÖK KRÉMLEVES 05.
(SPANYOL)
Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma, 1 kis sárgarépa, 1 kis szál póréhagyma, 1 nagy burgonya, 40 dkg tisztított sütőtök, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál liszt, 1 késhegynyi fehérbors, 1 húsleveskocka, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
A forró olajon üvegesre pirítjuk a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát, majd rátesszük az ugyancsak tisztított, és kis kockákra vágott sárgarépát, valamint a felkarikázott póréhagymát.
Párpercnyi pirítás után beletesszük a meghámozott és kockákra vágott burgonyát, és az ugyancsak felkockázott tököt.
Nyolc deci vízzel felöntjük, hozzáadjuk a leveskockát, és fedő alatt puhára főzzük.
Ezután a zöldségek felét szűrőkanállal kiszedjük, beletesszük egy turmixgép poharába és kevés levessel összeturmixoljuk, majd visszaöntjük a levesbe.
Fél deci vízzel elkevert liszttel besűrítjük, sóval, borssal ízesítjük, és jól kiforraljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - TÖKLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.